Kendi kendilerini yiyen yılanlar efsanelerden ibaret gibi görünebilir ancak herpetolojistler, gerçek dünyada bu tuhaf davranışa neyin sebep olduğuna dair bilimsel teoriler ortaya çıkardılar.
Takılardan dövmelere kadar kendi kuyruğunu ısıran yılan görseli pek çoğumuzun zihnine kazınmıştır. Uzmanlar bunun sadece eski mitolojiden miras aldığımız bir sembol olduğunu ve aslında birkaç istisna dışında herpetolojist ve yılan bilimcilerinin endişelenecek bir şeyi olmadığını söylüyor.
Mitolojide Kök Salmış Ouroboros ve Halka Yılanlar
Kendi kuyruğunu ısıran yılanın görselleştirilmesi mitolojiye dayanmaktadır.
Antik mitolojide, kuyruk yiyen bir yılana, kelimenin tam anlamıyla kuyruk yiyen anlamına gelen Yunanca bir kelime olan ‘Ouroboros’ denir. Mitolojik bir sembol olarak süreklilik, sonsuzluk, yeniden doğuş ve yaşam döngüsü kavramlarını temsil eder.
Halka Yılanlar
Halka yılanlar; Antik Mısır, Yunanistan ve İskandinav mitolojisi de dâhil olmak üzere binlerce yıl boyunca çeşitli kültürler ve gelenekler tarafından benimsenmiştir. Benzer şekilde, daha yakın tarihli Kuzey Amerika folklorunda, bir halka yılan efsanesi vardır. Bir yılan kendi kuyruğunu ısırarak halka haline gelir ve avını yakalamak ve herhangi bir saldırganı korkutmak için bir tekerlek gibi döner.
Arizona Üniversitesi Doğal Kaynaklar ve Çevre Okulu’nda araştırma bilimcisi yardımcısı olan Matt Goode, “Yılanlar gerçekten de bizden çok farklılar ve onlarla ilgili pek çok batıl inanç var gibi görünüyor” diyor.
Stres, Travma ya da Basit Bir Hataya Dayalı Olan Garip Yılan Tavırları
Ouroboros terimi, sürüngen bilimsel literatürüne de sızdı. Örneğin, kendi kuyruklarını ısırarak armadillo benzeri koruyucu bir top şeklini alan Afrika armadillo kuşaklı kertenkele cinsini araştırmacılar, Ouroborus cataphractus olarak adlandırdılar. Yılanların kendilerini ısırdığını ya da yemeye çalıştığına dair kanıt miktarı da oldukça azdır.
Elbette, 2014’te Birleşik Krallık’ta ünlü dişi Albino Western Hognose’un kuyruğunu ısırması gibi esaret altındayken kendi kuyruklarını kemiren birkaç yılan olayı bildirildi. Ancak bu bilim adamlarının, vahşi doğada yılanların yapacağını düşündükleri bir tavır olarak görülmediğinden bir endişe kaynağı değil.
“İnsanların, kendini ısıran yılanları en çok gördükleri yer videolardır. Yılana genellikle araba veya buna benzer bir şey çarpıyor” diyor Western Cape Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma Biyolojisi Bölümünden Bryan Maritz. “Yılanlar dayanılmaz bir acı içindeyken kendilerini savurup gördükleri ilk şeyi ısırabiliyorlar. Gerçekten travma yaşıyorlarsa, bazen vücutlarını ısırdıklarını da görebilirsiniz ve bunu izlemek gerçekten çok korkunçtur.”
Kendini Isıran Yılan
Bilim adamları, travma veya yoğun stresin yanı sıra kuyruğunu ısıran bir yılanın aç olabileceğini veya başka bir yılana saldırırken kafası karıştığı için kendisini av sanmış olabileceğini de düşünüyor.
Goode: ‘Yılanlar çok da zeki hayvanlar değildir. Başka bir yılanı yiyen bir yılan düşünün. Bu senaryoda yılan yanlışlıkla diğer yılan olduğunu düşündüğü şeyi yutmaya başlar ve bu onun kendi kuyruğu olabilir.’ Diyor ve şöyle devam ediyor, ‘Sırf çok güçlü bir beslenme dürtüsüne sahip oldukları için bunun olabileceğini düşünüyorum.’
Goode: ‘Bazı yılanlar, diğer yılanları yeme noktasına mecburiyetten gelirken bazı yılanların ise diyetleri direkt olarak diğer yılanlardan hatta zehirli olanlardan oluşur. Hindistan’daki kral kobralar bunlardan biri.’
Çevirmen: Barış ARICAN