Ekşi Sözlük açıldı mı, kapatıldı mı, Erişim sorunu mu var, Ekşi Sözlük neden açılmıyor?
Ekşi Sözlük Erişime Açıldı
Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, kararı Twitter hesabından duyurdu. Purut, “Ekşi Sözlük erişim engeli kararı an itibariyle mahkeme tarafından kaldırıldı. Geçmiş olsun!”
Ekşi sözlük BTK kararıyla erişime kapanmıştı.
Geçmişte yaşanan olayları aşağıda belirttik:
Erişim engeli konusunda kapanmaya dair bir kararın olduğu, ancak erişimin neden kapalı olduğu bilgisi henüz belli değil.
Ekşi Sözlük, erişim engeliyle ilgili yeni bir duyuru yaptı
Avukatımız ve yöneticimiz durumu takip edebilmek için sabah saatlerinde Ankara’ya vardılar. Her ne kadar BTK yetkilileri ile görüşmek için yoğun çaba sarf etmiş olsalar da, erişim engellinin sebebine dair herhangi bir BTK yetkilisinden bilgi edinemediler. Ancak yaptığımız sorgulama esnasında, Ankara 4. Sulh ceza hakimliğinin 22/02/2023 tarihli ve 2023 / 1532 d. İş sayılı kararı alındığını gördük. Karar henüz tarafımıza tebliğ edilmedi, bu sebeple karara ulaşmaya çalışıyoruz.
Ekşi Sözlük Kimdir?
Ekşi Sözlük, kullanıcı katkısıyla oluşturulan Web siteleri kavramına dayanan, ortak çalışmaya dayalı bir hipermetin sözlüğüdür. (Hiper metin, bilgisayar ekranı ya da diğer elektronik cihazlarda gösterilen ve sadece yazıdan ibaret olmayan gelişmiş özelliklere sahip belgelerdir.)
Ancak Ekşi Sözlük tam anlamıyla bir sözlük değildir; Çünkü, kullanıcıların doğru bilgi yazması gerekmiyor. Şu anda 400.000’den fazla kayıtlı kullanıcısı ile Türkiye’nin en büyük çevrimiçi topluluklarından biridir.
Yazar sayısı yaklaşık 110.000’dir. Çevrimiçi bir kamusal alan olan Ekşi Sözlük, binlerce kişi tarafından bilimsel konulardan günlük yaşam konularına kadar çeşitli konularda bilgi paylaşımının yanı sıra tartışmalı siyasi içeriklerin ve kişisel görüşlerin paylaşıldığı sanal bir sosyo-politik topluluk olarak da kullanılmaktadır.
Ekşi Sözlüğü Kim Kurdu?
Ekşi Sözlük Sitesinin kurucusu Sedat Kapanoğlu’dur. Sedat Kapanoğlu, 1999 yılında Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabından ilham alarak arkadaşlarıyla iletişim kurmak için web sitesini kurdu. Ekşi Sözlük, adını Portishead’in ” Ekşi Zamanlar” şarkısından alan sourtimes. org adlı bir sitenin parçasıydı ve sözlüğe bu nedenle ” Ekşi ( Ekşi ) ” adı verildi.