Yapay zekâ ile her gün karşılaşıyoruz. Yapay zekâ, normal insan zekâsı gerektiren görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerini tanımlar. İnternette bir şey aradığınızda, yapay zekâ sizin için en iyi sonucu bulmaya çalışır. Yeni kıyafetler bakarken site bize başka fakat benzer kıyafetler önerir. YouTube da yapar bunu.
Hatta neredeyse kullandığımız tüm web siteleri yapar. Bunların hepsi yapay zekânın algoritmaları sonucunda olur. Bugün yaptığınız bir arama akşam karşınıza çıkacak reklamı da belirler. Yani yapay zeka ilginizi çekebilecek şeyler bulmak için internet geçmişinizi de kullanır.
Yapay zekâ deyince insanlara bu çok basit ve sıkıcı gelebiliyor. Özellikle bu saydıklarım heyecan verici olmadığı için bilim kurgu, yapay zekâyı insanlığı alaşağı eden süper zeki robotlar olarak göstermeyi tercih ediyor. Bazı insanlar bu senaryonun bir gün gerçeğe dönüşebileceğine inanıyor.
İlginizi çekebilir: Robotlar ve Yapay Zeka Neden Bizi Ürkütüyor?
Rahmetli Stephen Hawking dahil olmak üzere önemli insanlar, gelecekteki yapay zekanın insanlığı nasıl tehdit edebileceğine dair korkuyu dile getirdi. Bu endişeyi gidermek için, Yapay Zekâ ve Bilgisayar Bilimi alanındaki 11 uzmana “Yapay zekâ, insanlık için varoluşsal bir tehdit olabilir mi?” sorusunu sorduk ve varoluşsal bir tehdit olmadığına dair yüzde 82 fikir birliğine varıldı. İşte öğrendiklerimiz:
Yapay Zekâ, Bizden Zeki Olmaya Ne Kadar Yakın?
Şu anda var olan yapay zekâ, ‘dar’ veya ‘zayıf’ AI olarak adlandırılıyor. Yüz tanıma, sürücüsüz arabalar ve internet önerileri gibi birçok uygulama için yaygın olarak kullanılmaktadır. E bu saydıkların çok güzel ve gündemi sallayan şeyler neden dar derseniz, ‘Dar’ olarak tanımlanıyor çünkü bu sistemler sadece çok özel görevleri öğrenebilir ve gerçekleştirebilir.
Yani yüz tanıma sistemi, yüzünüzü tanımaktan başka bir şey yapamıyor ya da sürücüsüz araba sadece araba sürebiliyor. Radyodan en sevdiğiniz kanalı veya müziği açamıyor.
Yapay zekâ kimi konularda bizden daha üstün bir şekilde görevini yerine getiriyor. Örnek vermek gerekirse ünlü Deep Blue’yu hatırlatabilirim 1997’de bir dünya satranç şampiyonunu yenen ilk yapay zekâ idi ancak öğrendiklerini satrançtan başka hiçbir şeyde uygulayamıyorlar.
Diğer bir yapay zekâ türü, Yapay Genel Zekâ (AGI) olarak adlandırılır. Bu, birçok farklı soruna düşünme ve zekayı uygulama yeteneği de dahil olmak üzere insan zekasını taklit eden YZ olarak tanımlanır. Bazı insanlar AGI’nin kaçınılmaz olduğuna ve önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da iç içe olacağımızı düşünüyor.
İlginizi çekebilir: Elon Musk Beyin Çipi Projesini Bir Yıl İçinde İnsanlarda Kullanmak İstiyor
Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden robotik mühendisi Matthew O’Brien bizlerle aynı fikirde değil ve bu durumu şöyle belirtiyor, “Uzun zamandır aranan bir ‘genel yapay zekâ’ hedefi ufukta değil.
Genel bir uyarlanabilir zekâyı nasıl yapacağımızı bilmiyoruz ve nasıl yapılacağı belli değil. Bu noktaya gelmek için çok daha fazla ilerleme gerekiyor. ”
Gelecekteki bir AGI insanlığı nasıl tehdit edebilir?
AGI’nin ne zaman veya nerede ne yapacağı belli olmasa da, biz insanlar için ne tür bir tehdit oluşturabileceğini tahmin edebilir miyiz? AGI, ne yapacağının açıkça söylenmesinin aksine deneyim ve verilerden öğrenir. Bu, daha önce görmediği yeni bir durumla karşılaştığımızda nasıl tepki vereceğini tam olarak tahmin edemeyebileceğimiz anlamına gelir.
Louisville Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcisi Dr. Roman Yampolskiy, yapay zekânın hem otonom olması hem de insanlar tarafından kontrol edilmesi mümkün olmadığından “yapay zekâ üzerinde insan kontrolünün hiçbir versiyonunun elde edilemeyeceğine” inanıyor.
Bu tür süper zeki sistemleri kontrol edememenin sonuçlarının çok kötü olabileceğini unutmamak lazım. Calgary Üniversitesi, Yazılım ve Beyin Bilimleri profesörü Yingxu Wang, bu düşünceye pek katılmıyor ve şöyle açıklıyor, “Profesyonel olarak tasarlanmış yapay zekâ sistemleri ve ürünleri, akıllı makinelerin kendileri tarafından erişilemeyen veya değiştirilemeyen, kullanıcıların ilgisini ve refahını korumak için temel bir işletim sistemleri katmanı tarafından sınırlandırılmıştır.”
Dr. O’Brien, “Tıpkı diğer tasarlanmış sistemlerde olduğu gibi, potansiyel olarak tehlikeli sonuçları olan her şey kapsamlı bir şekilde test edilecek ve birden fazla yedek güvenlik kontrolüne sahip olacak.” diye ekliyor.
Bugün kullandığımız Yapay Zeka bir tehdit olabilir mi?
Uzmanların çoğu, yapay zekanın yanlış ellerde bir tehdit olabileceği konusunda hemfikir. Harvey Mudd College’dan yapay zekâ uzmanı Dr. George Montanez, “robotların ve yapay zekâ sistemlerinin tehlikeli olmak için bilinçli olmaları gerekmediğini, sadece başkalarına zarar vermek isteyen insanların elinde olması da bugünkü teknoloji ile yeterli olur ve bu bir tehdittir. ” diyor.
Kötü niyetli bir niyet olmasa bile, bugünün yapay zekâsı tehdit edici olabilir. Örneğin, ABD’deki hastalara sağlık hizmeti tahsis eden algoritmalarda ırksal önyargılar keşfedildi.
Kolluk kuvvetleri için kullanılan yüz tanıma yazılımında da benzer önyargılar bulunmuştur. Bu önyargılar, yapay zekanın ‘dar’ yeteneğine rağmen geniş kapsamlı olumsuz yanlara sahiptir.
Yapay zekânın önyargısı, kendisine verilen verilerden gelir. Irksal önyargı vakalarında, eğitim verileri genel nüfusu temsil etmiyordu. Bir başka örnek, 2016’da yapay zekâ tabanlı bir sohbet kutusunun oldukça saldırgan ve ırkçı içerik gönderdiği tespit edildiğinde gerçekleşti.
Bunun nedeni, insanlardan öğrendiği bot saldırı mesajlarını göndermesiydi. Yani bir bakıma, yapay zekâ bize burada bir ayna tutmuştu. Herkes bu sistemleri kötü olarak gösterirken sorumlunun biz olduğunu fark etmemizi sağladı.
Uzun Lafın Kısası
Bugün kullandığımız AI, birçok farklı görev için son derece kullanışlıdır. Bu, her zaman olumlu olduğu anlamına gelmez. Kötü niyetli veya yanlış kullanıldığında olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir araçtır. Buna rağmen, şu anda insanlık için varoluşsal bir tehdit haline gelmesi olası görünmüyor.
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
2021 Yılı Yapay Zekâ Tahminleri: Yapay Zekanın Ulaşabileceği Sınırlar
İyilik Yolunda Yapay Zekâ: Yapay Zekâ İnsanlığa Nasıl Yardımcı Oluyor
Yapay Zekâ 10 Farklı Şekilde Bu Şaşırtıcı Yetenekleri Gösterdi!