Uzay Madenciliği, bilim kurgu filmlerine benziyor. Kesinlikle ciddi gerilim filmlerinden komediye kadar uzanan bir kurguda popüler bir olay örgüsü noktası veya sahne olmuştur. Ancak son on yıla kadar gerçekleşeceği hiç hesaba katılmadı.
Uzay madenciliği veya asteroit madenciliği, değerli hammaddeleri için asteroitlerin ve diğer küçük gezegenlerin madenciliği anlamına gelir.
Uzay madenciliği henüz bir gerçeklik haline gelmemişken, güneş sistemindeki asteroitlerin zengin kaynaklarının eninde sonunda sömürülmesini sağlayacak teknoloji, çeşitli şirketler tarafından giderek daha fazla geliştiriliyor.
Bu faaliyetlerin piyasa değeri 2017 yılında tüm dünyada 712 milyon dolar olarak tanımlandı. 2025 yılına kadar 3,9 milyar dolara yükseleceği tahmin edilmektedir.
Uzay madenciliği, birden fazla nedenden dolayı heyecan verici bir olasılıktır. Bunun açık nedeni, karasal madencilik endüstrisinin, Dünya kaynaklarının sınırlı doğası nedeniyle birçok sınırlamaya sahip olmasıdır.
10-) Büyük Miktarda Bir Kaynak
Elektronik aletlerin, toplu küresel ulaşım ağının ve bu tür şeylerin büyümesi istenilen bir dünyada yaşıyoruz. Altın, platin, gümüş, nikel…
Her an yanı başımızda olan elementlerden sadece birkaçı. Bu kaynaklar Dünya’da sınırlıdır ve her teknolojik ilerlemeyle bu kaynakların miktarı azalmaktadır. Mesela platini ele alalım.
Platin elementi, kalp pili üretiminde ve ham petrolün yakıt üretiminde kullanılabilen bir katalizördür. Platin elementi dünyada nadir bulunan bir element çeşididir.
Bununla birlikte, tek başına güneş sistemimizdeki asteroit kuşağı, Dünya’da bulunandan milyarlarca kat daha fazla platin içermektedir.
9-) Su En Değerli Kaynaktır
Evrende her ne kadar maden çeşidi de olsa madencilerin en çok arayıp bulmak istedikleri şey sudur. Su en güzel yaşam kaynağıdır. Maalesef ki madenciler genel olarak bir yakıt arıyorlar. Suyun temel bileşenleri hidrojen ve oksijendir.
Bunları ayırmak, yerleşik veya harici ekipmana sahip bir elektrikli katalizör aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Su bileşenleri, bir kez parçalandıktan sonra, yaşam destek sistemleri ve yakıt hücreleri gibi cihazları desteklemek için elektrik enerjisi olarak yeniden kullanılabilir. Tek başına da ferahlatıcı bir içecek olarak kullanılabilir.
Nasa uzayda depolar kurmayı planlıyor. Önce yakındaki kaynaklardan su çekecekler, katalizör sürecini gerçekleştirecekler. Ardından onu yanaşmış gemiye pompalayacaklar. Bu şekilde uzayda benzin istasyonlarına benzer bir düzen işleyecek.
😎 Yeni Madencilik Metodları ve Ekipmanları
Dünya üzerinde madencilik yapmak için geliştirdiğimiz ekipman ve teknikler, düşük yerçekimli bir ortamda hareketli nesnelerle uğraşırken çalışmayacaktır. Bu bileşimleri hassas olduklarından dolayı ayırmak çok zordur.
Hassas asteroitler, yüksek su konsantrasyonlarına sahip olan C-tipi (karbonlu kondrit) olarak bilinir. Dikenli ayakları olan bir sürü botla mayınlanabilirler. Bir kez kilitlendiğinde, botlar; su ve diğer mineralleri çıkaracak ve ardından üsse dönecektir.
Bu asteroitler o kadar hassastır ki, botların sondaj yapmasına bile gerek kalmaz, sadece yüzey boyunca kazınır.
Madenciliği zor olan asteroitler M-tipi (metalik) olarak bilinir. Katı uçan metal kütleleri oldukları için daha büyük bir zorluk teşkil ederler. İşlenmeleri için dünyaya doğru sürüklemek mantıklı bir fikir olabilir.
7-) Güneş Sistemini Kolonileştirmemizi Sağlayacak Yol
Dünya’ya yaklaşan asteroitler uzayda, Ay’da veya diğer gezegenlerde işlenecek. Böylece bu kaynaklar Dünya’ya geri dönmeden önce rafine edilir. Daha da önemlisi, yeni koloniler inşa etmek ve mevcut kolonileri sürdürmek için kullanılabilirler.
Asteroit madenciliğini çevreleyen endüstriler, Dünya dışındaki ilk kalıcı insan popülasyonlarını yaratacak. Deep Space Industries’in başkanı Rick Tumlinson bunu şöyle özetliyor: Sadece oradaki kara parçasında nasıl yaşayacağımızı öğrenene kadar uzayda ziyaretçi olacağız.
MicroGravity Foundry, sıfır yerçekimi ile çalışabilen 3D yazıcılar geliştirdi. İletişim cihazları, güneş paneli güç istasyonları ve daha fazla kaynak toplandıkça bütün koloniler yavaş yavaş inşa edilebilir.
6-) Çılgın Piyasa Değerleri
Uzaydaki mesafeler, insan beyninin gerçekten anlayamadığı ve perspektife koyamadığı sayılarla ölçülür. O kadar geniştirler ki, güneş sistemimizin dışındaki bir nesneye olan mesafe, onu yönetilebilir durumda tutmak için ışık yıllarında hesaplanır.
Bir ışık yılı, ışığın bir yılda ne kadar uzağa gittiğini ölçer. Bu da yaklaşık 9.46 trilyon kilometre (5.88 trilyon mil) ‘dir. Güneş sistemimizde mesafeler astronomik birimlerle (AU) ölçülür.
Bir AU, Dünya’dan Güneş’e yaklaşık 150 milyon kilometre (93 milyon mi) olan ortalama mesafedir. Bu daha küçük bir birim ama yine de anlaşılması zor.
Şimdi bir kentilyon doları hayal etmeye çalışın (“kentilyon” u “qt” olarak kısaltacağız). Bu bir milyon trilyondur. Bu da tüm dünya ekonomisini satın almaya ve net değerinde bir düşüş bile yapmanıza yetecek bir paradır.
“En ucuz” büyük mayınlı asteroit olan Messalina’nın değeri 1.07qt. En pahalısı 26,99 $ qt ile Davida Bu, ilk 50 dışındaki tüm küçük mayınlı asteroitleri içermez, ki bunların toplam sıfır sayısı büyük olasılıkla bu bölüm için kelime sınırını aşar!
5-) Ekonomiyi Değiştirecek
De Beers şirketi bir zamanlar elmaslar üzerinde piyasayı kontrol etmelerine izin veren bir tekele sahipti. Fiyatları yüksek tutmanın ve kârlarının arttığını görmenin bir yoluydu. Şimdi, Dünya’ya bir kentilyon dolar değerinde elmas getirip getirmediğinizi hayal edin.
Arz, talepten çok daha yüksek olacak ve elmasların değeri düşecektir. McDonald’s onları verebilirdi ve para kaybetmezdi. Bu biz tüketiciler için harika bir haber. Ancak bu durum ekonomik başarı için büyük ölçüde bu malzemelere bağımlı olan işletmeler ve ülkeler için kötü bir durumdur.
Dünya’nın maden kaynaklarının yüzde 30’una sahip olan Afrika kıtası, kobalt, altın ve platin konusunda devasa sanayilere sahiptir.
Uzay madenciliğinin bu tür endüstriler üzerindeki nihai etkisini hesaplamak zordur. Bu, asteroit madenciliği ve bu minerallerin Dünya’ya taşınmasının maliyetine bağlıdır. Belki asteroit madencileri için daha iyi pazarlar uzayda olacak.
Bununla birlikte, uzay madenciliği Dünya’ya bağlı endüstrilere daha fazla rakip getirirse, maden üreten ülkeleri bir gecede ekonomilerini değiştirmeye zorlar. Pek çok ülke, yeni kaynaklar bulmak için bir uzay programını karşılayamayabilir.
Bu aynı zamanda uluslararası ilişkileri de zorlayabilir. Yine de, fiyatlar çok düşerse, asteroit madencilerinin ürünlerini Dünya’da satmaları muhtemelen karlı olmayacaktır.
Bunun Dünya’da nasıl işleyeceğini söylemek için henüz çok erken. Ancak, Dünya’ya bağlı meslektaşları rekabet etmenin etkili bir yolunu bulmadıkça, asteroid madencileri uzayda satış yaparken bir avantaja sahip olmalıdır.
Karmaşık bir karmaşa gibi görünüyor, ancak birileri sonunda nasıl kar elde edileceğini anlayacaktır.
4-) Uluslararası Zorlu İlişkiler
Ah evet, tıpkı bir astronotu Ay’a indirme yarışında olduğu gibi, klasik ABD ve Rusya uzay yarışı kavgası. Bu yarış hala devam ediyor. Ancak bu sefer komünizm yok, sadece bol miktarda Putin var.
Rus uzay ajansı Roscosmos, kısmen, “Dış uzayı kamulaştırma girişimleri ve diğer gezegenlerin bölgelerini fiilen ele geçirmeye yönelik saldırgan planlar, ülkeleri verimli bir işbirliğine (rotaya) pek yaklaştırmadı.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bunu” kesinlikle kabul edilemez “olarak nitelendirdi. Uzay, Ukrayna’nın işgali ve ABD seçimlerine Rusya’nın karışması suçlamasıyla karşı karşıya kalan iki ülkenin işbirliği yaptığı birkaç meseleden biri.
Rusya, uzayı insanlık için ortak bir zemin olarak tanımlarken BM hukukuna atıfta bulunuyor. Ancak yasalar, Rusya’nın belirttiği kadar net değil.
3-) Uluslararası Hukuk Problemleri
ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği tarafından imzalanan 1967 Dış Uzay Antlaşması, “uzayda ulusal egemenlik iddiasıyla el konulamaz. Özellikle Ay ve diğer gök cisimleriyle ilgili faaliyetlerle ilgilenen 1979 Ay Anlaşması’nda sadece beş ülke kaydoldu.
ABD veya Rusya bu antlaşmaya dahil olmadılar. Dış Uzay Antlaşması, sivil toplum kuruluşlarından sorumlu uluslardan bahsetmektedir, ancak durumun böyle olmadığını deneyimlerimizden biliyoruz.
Örneğin, savaş bölgelerinde özel güvenlik firmalarını işe aldıklarında, hükümetler her zaman bu şekilde sorumluluk almayacaktır.
Bu ulusların uzayda işlerini yapmak için özel müteahhitler kiraladıkları ve daha sonra bir şey olursa bilinçsizce davranacakları bir senaryo yaratabilir. Bu durum kesinlikle bir film konusu gibi görünüyor.
2-) Ülkeler Kendi Kanunlarını Yapıyor
Çok az sayıda ülke daha yakın tarihli 1979 Ay Anlaşmasını imzaladığından, ülkeler vatandaşlarının uzaydaki kaynakları nasıl keşfedip kullanabileceklerini yönetmek için kendi yasalarını oluşturmaya başlıyor.
Donald Trump’ın 6 Nisan 2020’deki icra emriyle yaptığı buydu ancak Lüksemburg işleri daha da ileri götürmüştü.
20 Temmuz 2017 tarihli Uzay Kaynaklarının Keşfi ve Kullanımı Yasası, Lüksemburg şirketlerinin (veya Lüksemburg’da kayıtlı ofisleri olan Avrupalı şirketlerin), Lüksemburg hükümeti onlara izin verdikten sonra çıkarılan uzay kaynaklarının sahipliğini alabileceğini belirtiyor.
Kesin olmamakla birlikte, bu, diğer Avrupa ülkelerindeki şirketlerin kendi ülkelerindeki daha kısıtlayıcı yasaları feshetmeleri için bir yol sunabilir. Bir bakıma, Lüksemburg, İsviçre’nin uluslararası bankacılık için neyse, asteroit madenciliği haline gelebilir.
1-) İklim Değişikliği Sorunun Çözülmesi
Bu noktada, kulağa tüm kıyamet ve kasvet gibi geliyor. Ülkeler, başkalarının pahasına kendilerini bencilce zenginleştiriyorlar ve topyekün savaş olasılığı tırmanıyor gibi görünüyor. Ama endişelenmeyin, her bulutun gümüş bir çeperi vardır.
Uzun vadede, asteroit madenciliğini çevreleyen sorunlar, her ulusu etkileyecek olan Dünya’daki iklim değişikliği sorununu çözebilir. Kendi gezegenimizde yeni ve daha iyi uzay teknolojilerini kullanabiliriz. Bu, diğer uzay teknolojilerinde zaten oldu: örneğin GPS.
Yakıt üretmek için suyun hidrojen ve oksijene bölünmesinden daha önce bahsettiğimiz zamanı hatırlıyor musunuz?
Bu süreç uzayda yoğun bir şekilde kullanılmış olsaydı, ona daha fazla araştırma parası yatırılır, süreç daha verimli hale gelir ve maliyetler azaltılırdı. Bu durum hidrojen yakıt hücreli arabaları, ana akım haline geldikleri uygun bir fiyata üretmemize izin verir.
Oğuzhan SAÇKIRAN
Bunlar da ilginizi çekebilir
Uzaydaki Güneş Enerjisi Santralleri Enerji İhtiyacımıza Cevap Olabilir.
Yeni Teknoloji Mars’ın Tuzlu Suyundan Oksijen ve Yakıt Elde Edebilir