Hareketli resimler sanatı olan sinema, hikayeler anlatan ve gerçekliği gözler önüne seren görsel bir ortamdır. 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan sinema, dünyada oluşan sanat türlerinin en sonuncusudur. Aynı zamanda sanatsal dışavurumların açık arayla en karmaşık, en masraflı, ve en işbirliğine dayalı olanıdır. Film makinelerinin ilk halleri olan Kinetograf ve Avrupalı mukabili Sinematograf, ilk başlarda bir trenin istasyona varması gibi günlük şeyleri veya bir filin elektrik akımıyla katledilmesi gibi şeyleri kaydetmek için kullanılıyordu.
Hemen o zamanlarda, oldukça hızlı bir şekilde yayılan belgesel filmleri ortaya çıktı. Kameraların nasıl kullanıldığı sıradan insanlara öğretildi. Ve bu kişiler Mısır’da piramitlerin veya Niagara’da şelalelerin olağanüstü görüntülerini kaydetmek için dünyanın binbir köşesine gönderildi. Ancak sanatçıların, kameranın eylemi kaydetmekteki ve yazılı hikayeleri anlatmaktaki potansiyelini farketmesi hiç de uzun sürmedi ve böylece kameralar tiyatro benzeri etkinlikler kaydetmeye başladı. Öyküsel film yapımcılığı doğmuş oldu.
Sinema Tarihi
Senaryo yazımı, sahne dizaynı ve görüntü kurgulama standart hale geldi. Girişimciler bu yeni yaratılan sanattan gelir elde etmenin yollarını hemen buldular. Sinema salonları yapıldı ve bu ışık ve gölgelerden oluşan görsel şöleni izlemek için giriş biletleri zorunlu hale getirildi. Yüksek talep ve yükselen karla piyasa, film yapımcılarına elverişli bir hale geldi. Bunun üstüne film stüdyoları kuruldu. Oyunculara ve kamera arkası ekiplere sözleşme imzalatıldı. Yapımcılar çok güçlü mevkilere ulaştı.
1930’larda Amerikan film endüstrisi, bir ayda düzinelerce eser çıkartabildiği bir zirveye ulaştı. Sinema evrimleşti. Filmler uzadı. Ses eklendi. Hollywood kuruldu. Renkli film, bütçelere uygun bir seviyeye geldi. Hitchcock doğdu, başarıya ulaştı, öldü. Özel efektler yaratıldı. Dijital film keşfedildi. Yüzyıl geçti ve hareketli resimlerin endüstrisi hala gelişmekte. Günümüzde sinema, hareket eden renkli görüntülerin konuşmalarla, sesle, müzikle güçlendirilip, hala hikayeler anlatan, hala eğlendiren ve en önemlisi hala büyük satan bir sanat olarak tanımlanabilir.
Çeviren: H. Çınar Demir / Kaynak: elements of cinema
İlginizi çekebilir: Sinema Salonları Neden Patlamış Mısır Satar? Patlamış Mısırın Tarihi
İlginizi çekebilir: Tüm Zamanların En İyi 75 Korku Filmi
Yorumlar 10