Python son derecede gelişmiş ve popüler bir programlama dili. Yazılım dillerinin kalitesini belirleyen bir şirket olan TIOBE, Python’un atılgan bir yazılım dili olduğunu belirtti. TIOBE verilerine göre Python’un Java’yı geçmesi an meselesi oldu. Birinci sırada ise tahmin edebileceğiniz gibi hala C bulunuyor. Her ne olursa olsun son 20 senede Python çok büyük bir başarıya ulaştı.
Peki, Python’un bu durdurulamaz büyümesinin sebebi ne?
İlk olarak, Python makine öğrenimi ve derin öğrenme konularında gayet başarılı bir dil. Google Colaboratory( artık Google Colab) aracılığıyla insanlar için temel düzeyde makine veya derin öğrenme geliştiren Google’dan bunu fark edebiliriz. Kullanıcılar makine öğrenimi veya derin öğrenme kodlarını Google Colab tarafından sağlanan makinede çalıştırabilirler. Eğer bu işlere meraklıysanız aşağıya bıraktığım linkten Google Colab’da bu işleri yapabilirsiniz.
İkinci olarak, Python nesnelerin interneti(Internet of Things) dediğimiz alanda büyümeye devam ediyor. Eclipse Foundation’s 2018 IOT Developer Survey verilerine göre Python “nesnelerin interneti” dediğimiz kavramda ilk dörtte yer alıyor. TIOBE indekslerini de gözden geçirirsek, Python’un diğer dilleri geçeceğine inanıyorum. StackOverFlow da, 2019’da Python’un en popüler programlama, komut dosyası oluşturma ve biçimlendirme dilleri arasında ilk dördün arasında yer aldığını söyledi. Başta belirttiğim gibi Python inanılmaz bir başarıya ulaştı. Çünkü 2017’de Python PHP’yi geçti ve C # 2018’de Python’a kurban oldu. Python’un en hızlı büyüyen programlama dili olduğu ortada.
Üçüncüsü, Python veri bilimi serüvenine başlayacak olan arkadaşlar için mükemmel bir programlama dili. Python açık kaynaklıdır, bu nedenle Python’u dünyanın öbür ucundaki üniversite öğrencisini veya diğer ucundaki milyar dolar değerinde şirkette çalışan yazılımcı bile geliştirebilir.
E ulan bu kadar övdüğün dil neden 2021 de bitsin? Clickbait başlık mı açıyorsun yoksa diyenler için sadede yavaştan geliyorum. Daha önceki Python yazılarımda belirttiğim gibi Python dili 1991 yılında Guido van Rossum tarafından yapıldı. Python artık 29 yaşında. Seneler ne kadar hızlı geçiyor değil mi? 1995’te Klingenberg ve ve meslektaşları bir pitonun ömrünün 20 ile 30 yılları arasında olduğunu keşfetti. Eğer Python, pitonu taklit ediyorsa 2021’de ölecektir. Haha nası espri ama. Ancak bana kalırsa bu pitonun ömrü 30 yıldan fazla olacak. Belki de bu sene Python’un yeni versiyonu olan Python4 çıkar.
4 Ekim 2020’de Python.org, Python 3.9.0’ın son sürümünü yayınladı.
Yeni söz diziminden bazıları
PEP584, “dict” fonksiyonlarına yeni özellikler ekledi. Bu PEP ile sözcükleri birleştirip güncelleyebilirsiniz. Aşağıya da birkaç tane örnek bırakıyorum.
x = {“dict1”: “x1”, “dict2”: “x2”}
y = {“dict2”: “y1”, “dict3”: “y2”}# merge dict
x | y
Böyle bir kod yazdığınızda alacağınız sonuç:
{‘dict1’: ‘x1’, ‘dict2’: ‘y1’, ‘dict3’: ‘y2’}
Bu “dict” fonksiyonlarını (| =) kullanarak güncelleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak da:
x = {“dict1”: “x1”, “dict2”: “x2”}
y = {“dict2”: “y1”, “dict3”: “y2”}# update dict x
x |= y
Eğer x’i print koduyla çalıştıracak olursak da alacağımız sonuç:
{‘dict1’: ‘x1’, ‘dict2’: ‘y1’, ‘d ict3’: ‘y2’}
Olacaktır.
PEP 585, bu PEP’i kullanarak, büyük harfle yazılan türlere (list ve dict)karşılık gelmek yerine yerleşik koleksiyon türlerini (list and dict)genel türler olarak kullanabilirsiniz.
PEP 614, bu PEP ile herhangi bir geçerli ifadeyi bir dekoratör olarak kullanabilirsiniz.
PEP 615, Zoneinfo tarafından sağlanan saat verilerini kullanabilirsiniz. Kullanmak için de şu aşağıdaki kodu kullanmanız gerekmektedir.
from zoneinfo import ZoneInfo
from datetime import datetime, timedelta
dt = datetime(2020, 10, 31, 12, tzinfo=ZoneInfo(“America/Los_Angeles”))
Değişken bir dt yazacak olursanız da aşağıdaki gibi bir sonuç alabilirsiniz.
2020-10-31 12:00:00-07:00
Çıkan sonuç size yılı, ayı ve günü vermektedir. Yazan saat ise Los Angeles konumu için GMT-7 ile belirlenmiş olan saattir. Belirli tarih ve saatlerle çalışmanızda fayda var. Neden diyecek olursanız size gökbilimciler üzerinden bir örnek vereceğim. Gökbilimcilerin Güneş Sistemindeki gezegenler, asteroitler, kuyruklu yıldızlar gibi “Gezgin” gök cisimlerini izlemek için bu parametreye ihtiyaçları vardır.
PEP 616 Bu PEP’i kullanarak önekleri ve sonekleri kaldırabilirsiniz.
Aşağıya da kullanım örneğini bırakıyorum.
string = ‘Hello World’
# remove prefix
string.removeprefix(‘Hello’)
Sonuç olarak da
‘ World’
Alacaksınız.
Son örnekleri kaldırmak için de bir örnek bırakayım.
string = ‘Hello World’# remove prefix
string.removesuffix(‘World’)
Sonuç olarak da
‘Hello ‘
Alacaksınız.
Gelecekte Python geliştirmedeki yeni atılımları sabırsızlıkla bekliyorum. Python’a katkıda bulunmak istiyorsanız, Python Yazılım Vakfı’na üye olabilir veya gönüllü olabilirsiniz.
Anlatacaklarım bu kadardı umarım yeterince açıklayıcı olmuşumdur. Okuduğunuz için teşekkür ederim yazılarımı takip etmeyi unutmayın J.
Yazıda Belirttiğim Bazı Siteleri Toplu Olarak Buraya Bırakıyorum.
Kasım 2020 TIOBE Endeksi. Python durdurulamıyor ve Java’yı geride bırakıyor. https://www.tiobe.com/tiobe-index/
Google Colaboratory. https://colab.research.google.com/
KDnuggets. 2020. Derin Öğrenme için Google Colab – KDnuggets için eksiksiz bir rehber. https://www.kdnuggets.com/2020/06/google-colab-deep-learning.html
Eclipse Foundation’ın IoT Geliştirici Anketi. 2018. https://www.slideshare.net/kartben/iot-developer-survey-2018?ref=https://blog.benjamin-cabe.com/2018/04/17/key-trends-iot-developer-survey-2018
Wikipedia. Python Programlama Dili https://en.wikipedia.org/wiki/Python_(programming_language)
Python’daki yenilikler. https://docs.python.org/3/whatsnew/
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
C Programlama Dili Öğrenmek Size Nasıl Fayda Sağlayacak?
Python Nedir, Ne Değildir? Python Nasıl Çalışır?
Hayatımızdan Çıkmayacak 5 Programlama Dili