Microsoft Ölülerle Konuşmanızı Sağlayabilecek Sohbet Robot’unun Patentini Aldı. Üretilmiş Olacak En Rahatsız Edici Cihaz. Son günlerde internet Microsoft’un sevdiğimiz ya da sevmediğimiz kişilerle sanal bir konuşma yapmamızı sağlayabilecek olan yeni bir teknolojiyi duyurdu.
Microsoft (MSFT) yeni bir patent aldı. Bu patent bir kişiden modellenmiş bir sohbet botu oluşturma yöntemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Tabii ki bu bir arkadaşınız, akrabanız, tanıdığınız, ünlü hatta ve hatta kurgusal bir karakter bile olabilir.
Bu teknoloji size bi yerden tanıdık gelmiş olabilir. Dilimin ucunda hatırlayacağım diyorsanız ben söyleyeyim, “Black Mirror”. Bu diziyi bilmiyorsanız da durumu açıklayayım -spoiler değil merak etmeyin-, dizinin bir bölümünde bir karakter kaza sonucunda ölüyor, fakat bir teknoloji sayesinde arkadaşıyla sosyal medyadan bilgi alarak konuşmasına devam edebiliyor. Tabii ki söyleyeceği şeyleri internet geçmişindeki konuşmalardan alıyor.
Cihazın size bir bakıma istediğiniz kişiyle istediğiniz sohbeti yapma imkanını verecek. David Bowie ile müzik konuşmak isterseniz konuşabilirsiniz. Ya da rahmetli babaannenizden öğüt almanız mı lazım? Bu araç teoride bunu mümkün kılacak. Plan çok güzel gibi görünse de Microsoft, bu teknolojiyi gerçek bir ürüne dönüştürmeyi planlamıyor.
Microsoft’un Yapay zeka programları genel müdürü Tim O’Brien, Cuma günü bir tweet’te “Bunun için bir plan olmadığını doğruladığını” söyledi. Ayrı bir tweet’inde, diğer internet kullanıcılarının teknoloji hakkında yaptığı yorumlara katılarak “Evet, rahatsız edici” dedi.
Bir ürünün içine yerleşse teknoloji nasıl çalışırdı
Aslında bir ürünün içine yerleştirilmiş olsaydı teknoloji nasıl çalışırdı diye merak ediyorsanız açıklayayım. Patent bilgilerine göre, araç seçilen kişiden görüntüler, sosyal medya gönderileri, mesajlar, ses verileri ve yazılı mektuplar gibi “sosyal verileri” toplayacak.
Bu veriler, bir sohbet botunu “belirli bir kişinin kişiliğiyle sohbet etmek ve etkileşim kurmak” için eğitmek için kullanılacaktır. Kullanıcının bot hakkında kişinin sosyal verilerine dayanarak cevaplanamayan bir soru sorması durumunda, dış veri kaynaklarına da güvenebilirdi.
Bana soracak olursanız çok güzel bir teknoloji, doğru ellerde çok güzel amaçlar için kullanılabilir.
“Belirli bir kişinin kişiliğiyle sohbet etmek, belirli bir kişinin stil, diksiyon, ton, ses, niyet, cümle / diyalog uzunluğu ve karmaşıklığı, konu ve tutarlılık gibi konuşma özelliklerini belirlemeyi ve / veya kullanmayı içerebilir”. İlgi ve görüşler gibi davranışsal özellikleri ve yaş, cinsiyet ve meslek gibi demografik bilgileri kullanan bir patent olabilirdi.
Bazı durumlarda bu araç, sohbet robotunu geliştirmek için kişinin bir ses ve 2D veya 3D modelini oluşturmak için kayıtlara, görüntülere ve videolara ses ve yüz tanıma algoritmaları uygulamak için bile kullanılabilir.
Günümüzde düşününce bu çok da zor bir şey değil. Evet ortaya çıkan sonuçlar çok korkutucu olabilir ama yararı da fazla olabilir.
Yapay zeka gerçek insanların sanal modellerini yaratıyor
Microsoft her ne kadar bu teknolojiden bir ürün yaratma planına sahip olmasa da bu patent, yapay zeka olanaklarının sahte insanlar yaratmanın ötesinde gerçek insanların sanal modellerini yaratmaya geçtiğini gösteriyor.
Tabii ki burada oluşturulan insanlar bize gerçek sonuçları veya duymak istediğimiz şeyleri vermeyebilir. Sonuçta yapay zeka henüz içgüdü ve bazı insan duygularını tam olarak çözdüğünü söyleyemeyiz. Örnek verecek olursak varsayalım ki bu teknolojiyle annenizi modellediniz ve karşınıza çıktı.
Davranış ve konuşma analizine bakarak yapay zeka size annenizin sizi sevmediğini söyleyebilir. Hepimiz biliriz ki yapay zeka “ana yüreği” deyimiyle neyin kast edildiğini anlayacak kadar gelişmiş değil.
Microsoft patenti başvurusu Nisan 2017’de yapıldı ve O’Brien, Twitter’da “Bugün yaptığımız yapay zeka etik incelemelerinden önce geldi.” dedi. Bu günlerde, şirketin bir Sorumlu Yapay Zeka Ofisi ve icatlarını denetlemeye yardımcı olan Mühendislik ve Araştırma Alanında Yapay Zeka, Etik ve Etkiler Komitesi bulunuyor.
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
Yeni “Yeşil Teknoloji” Havadan Elektrik Üretiyor
Radyoyu Kim İcat Etti, Radyonun Gerçek Mucidi Kimdir?
Yapay Zekâ 10 Farklı Şekilde Bu Şaşırtıcı Yetenekleri Gösterdi!
2021 Yılı Yapay Zekâ Tahminleri: Yapay Zekanın Ulaşabileceği Sınırlar
Yorumlar 5