Sevgili Okurlar bugün Ridley Scott un “Marslı” filmi hakkında konuşacağız. Film gemi enkazından kurtulup ıssız bir gezegende hayatta kalmaya çalışan astronotun yaptıklarını gözler önüne seriyor. İzlemeden önce klasik bilim kurgu hikayesi gibi düşünebilirsiniz. Ama Marslı filmi size yeni ayrıntılar gösterip diğer bilim kurgu filmlerinde göremediğiniz bir tonu hissettirecektir. Bu da Marslı filminin diğer bilim kurgu filmlerinden ayırmaktadır.
Marslı Hakkında Kısaca
Gösterime giriş tarihi: 2 Ekim 2015 ( Türkiye )
Yönetmen : Ridley Scott
Bilet gişesi : 630,2 milyon USD
Yazan : Andy Weir
Senaryo Yazarı: Drew Goddard
Ödüller :
- En İyi Film dalında Altın Küre Ödülü – Müzikal veya Komedi (2016)
- En İyi Film dalında Altın Küre Ödülü – Müzikal veya Komedi – 2016
- En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü – Müzikal veya Komedi Sinema Filmi – 2016 · Matt Damon
- En İyi Erkek Oyuncu Empire Ödülü – 2016 · Matt Damon
- Favori Dramatik Film için Halkın Seçimi Ödülü – 2016
- En İyi Dramatik Sunum için Hugo Ödülü, Uzun Form – 2016 · Ridley Scott, Drew Goddard
- En İyi Ses için Uydu Ödülü – 2016 · Oliver Tarney, Mac Ruth, Paul Massey, …
- Yapım Tasarımında ADG Mükemmellik Ödülleri – Çağdaş Film – 2016 · Arthur Max
- Festival Film Bandung untuk Film Impor Fiksi-Ilmiah Komedi Terpuji – 2016 · Ridley Scott, 20th Century Studios, Scott Free Productions, …
Marslı Fragman:
Marslı | Türkçe Dublajlı Fragman | 2015 | Fragman
Marslı Fimi Hikayesi
Robinson Crusoe’ un meşhur ıssız ada da kalma hikayelerini hepiniz bilirsiniz. Marslı filminde tüm bu varyantlar başrol Mark Watney‘ in başından geçmektedir. Mark ‘ın tüm yaratıcılığını ve cesaretini imkansız gözüken bu kurtuluş hikâyesi için kullanmak zorunda ve bunlar yaşanırken yalnızlıkla mücadele etmesi gerekiyor. Daha önce herhangi bilim kurgu filmi izlediyseniz, Mark için her şeyin yolunda gideceğini bilirsiniz ve hiçbir stüdyo, son beş dakika içinde ölen akıllı, sevimli bir kazazedeyle ilgili özel efektler için büyük ödemeler yapmaz.
İlginizi çekebilir: Herkesin Okuması Gereken En İyi 20 Bilim Kurgu Kitabı
Ayrıca, filmden olan “Doğaya Karşı Yalnız Adam” olay örgüsüne rağmen, film yapımcılarının Oscar adayı Jessica Chastain’i gezegenin yüzeyini keşfetmeyi bırakıp Mark’ı ölüme terk etmek zorunda kalan bir görevin kaptanı olarak seçmesinin bir nedeni olduğunu da öğreneceksiniz. Mürettebatıyla birlikte ilk on dakikadan sonra Dünya’ya dönen Jessica ve mürettebatı Mark ı ıssız gezegen Mars’ta bir başına bırakmıştır. Ayrıca, bir kurtarma görevinin ne kadar riskli, zaman alıcı, pahalı olacağına dair dünyadaki hararetli tartışmalara rağmen, NASA’nın yine de sahneye çıkması gerekecek ve Nasa nın bayrağı doğru olan kurtarma planını yapmak adına dalgalanacak. Kurtarmanın kim için olacağı asla sorulamayacağı için için geriye kalan tek şey “nasıl” olacağıdır.
Senaryo
Neyse ki, Scott ve senaryo yazarı Drew Goddard (Andy Weir’ın kaynak romanını uyarlayan ve aynı zamanda “The Cabin in the Woods” u ve ABC’nin kazazede dizisi “Lost” un birçok bölümünü kaleme alan) tarafından zekice tasarlandı. Film, “Kaskınızın yüz plakası çatlarsa ne yaparsınız?” , Bitki yaşamının sürdürülemez olduğu bir gezegende nasıl besin kaynağı yaratırsınız? ” gibi temel sorulara özenle dikkat çekiyor. Bu sorulara verilecek kısa cevaplar ise sırasıyla, “koli bandı uygulayın” ve “, ekibin geri kalanı tarafından geride bırakılan katı atıklarla gübrelenmiş derme çatma bir serada patates yetiştirmektir.
Bu uzun ama asla sıkıcı olmayan film boyunca Mark, video günlüğü girişlerinde sürekli olarak kendisiyle konuşan ve her yeni krizi bir problem çözümü olarak gören, film ilerledikçe yalnızlık duygusunu ve bir takım korkularını kontrol altına almak konusunda uzmanlaşıyor. Uzun süren bu hikâye Mark ı daha iyi karar verebilen, soğukkanlı bir botanik bilimcisine dönüştürüyor.
Filmle ilgili en etkileyici şey Markın korkuları ile savaşmak yerine öngörülebilirliğe nasıl yöneldiğidir. Çünkü filmin bu sürecinde bilim kurgu türündede kimsenin tasarlayabileceğine inanmadığım bir hissiyat ortaya çıkıyor ve bahsettiğim olay bu bütçe değerinin çok daha üzerinde. “Mars’a Misyon” ve görsel olarak ve agresif melodramatik “Yerçekimi” de dahil olmak üzere, felaketin ardından kurtuluş öyküsü yaşayan astronotlarla ilgili gördüğünüz tüm öykülerden daha çok dini imalarla kendi başına bir yardım benzetmesi olan ” Marslı “en rahat, komik ve belki de en sıcak olanıdır. Garip bir şekilde “Alien”, Scott’ın çığır açan 1979 gerilim filmi ve belki de devamı olan “Blade Runner” gibi, “Marslı” geleceğe hem muhteşem hem de sıradan bir görünüm kazandırır. Tüm ihtişamına rağmen, karakterleri saran dünya sadece gerçekliktir: yaşadıkları zaman ve mekan ise dünyadan çok daha farklıdır.
Marslı Filminin Muhteşem Müzikleri
Bazen filmi izlerken “Marslı” filminin ilham kaynağının önceki filmler ve romanlar olmadığı hissine kapılabilirsiniz. Filmin ikinci perdesi “2001 A Space Odyssey” filminde ki gibi Dr. Heywood Floyd’un endişeyle sıfır yerçekimine sahip bir tuvaletin talimatlarını okurken ki yaşağıdı şaşkınlık hissini akıllara getirse de filmin geneli macera ve bilim kurgu üzerine kuruludur.
Filmin müziklerinin çoğu, komik bir şekilde, Mark’ın kullanabileceği tek müzik olan diskodan oluşuyor (kaptanının terk edilmiş dizüstü bilgisayarı aracılığıyla). Damon’ın “Kirli Yüzü” ve “Turn the Beat Around”, “Hot Stuff” ve “Rock the Boat” gibi 1970’lerin dans pisti klasiklerinin yan yana gelmeleri ise Marslı filmine harika bir hava katmış. Filmi izlerken çalan müzikleri, film bittikten sonra da müzik listenize ekleyeceğinizden eminim..
Mars Toprağında Patates Yetiştirme
Bir çatıyı döşemek veya bir garajı yeniden boyamak gibi sıkıcı ama gerekli bir görevin yükseltilmiş bir versiyonu gibi Mark’ın içinde bulunduğu zor durumu gösteriyorlar. İşin içine biraz melodi koyduğunuzda sıkı çalışma her zaman daha hızlı gidiyor gibi görünüyor. Marslı filmi bazen başka bir gezegende mahsur kalmış bir adamı konu alan senaryosuz bir televizyon programı gibi gözüksende Scott ve Goddard’ın hikayeyi anlatma biçiminde muhteşem bir şekilde işlenen “Nasıl Yapılır” dokunuşu var. Mark kendi kendine konuşurken, bize yaşağıdı süreçleri anlatıyor. Örneğin kurumuş atıkları nasıl yeniden sıvılaştırdığını ve onu kurak Mars toprağına karıştırdığını, sonra ikiye bölünmüş patatesleri mahsul oluklarına yerleştirdiğini ve yeşil bir dalın belirmesi için beklediğini gösteriyor.
Mark, başka bir Mars görevinden kalan teknolojiyi bulabilmek için bir gezegenin içinde birkaç yüz kilometre yol kat ettiğinde ve uzun yolculuk sırasında güç tasarrufu için kokpitteki ısının kapatılıp kapatılmayacağına karar vermek zorunda kaldığında, kar zarar analizi sürekli olarak devreye girer. Bu üstün matematiksel hesaplamalarda sonra Mark doğru olanı bulur ve bu süreci de başarıyla tamamlar. Mars misyonları başkanı Dr. Vincent Kapoor, Mark’ı büyük bir özveriyle çalışarak, birazda hissettiği yükümlülük duygusuyla eve getirmek istiyor.
Mizahi Söylemler
Chastain’in Yüzbaşı Melissa Lewis, Daniels’ın Teddy Sanders’ı Mitch Henderson (bilinçli bir adamı oynamak için ideal bir aktör olan Sean Bean) dahil olmak üzere diğer tüm karakterler temel sayfada aynı plan için çalışmaktadır. Asıl mesele herkesin topluluğu sevindiren ve kahramanca bir şey yapmak isteyip istemediği değil, bunun yapılmasının mümkün olup olmadığıdır. Sadece Mars’a gönderilen bir radyo mesajını bile alıp geri getirmek biraz zaman alırken oraya bir gecede bir doğum günü hediyesi postalar gibi bir uzay gemisi gönderemezsiniz. Bu görev için büyük bir plan yapmalısınız ve bunun bedelini ödemelisiniz.
Bu planı düşünüp uygulamak aylar hatta yıllar alabilir. Filmin bu kısmında NASA teknisyenleri, bilim insanları ve yöneticileri zamana karşı yarışıyor. Yazı tahtalarında karışık denklemler üzerinde çalışıyor. Planın içinde yer alan yakıt, güvenlik gibi bir takım hususlarda hararetli tartışmalar yaşıyorlar. Ama yine de plan dahilinde birbirlerinden özür dileyip planın sürekliliğinden ödün vermiyorlar.“. Marslı filminin bir diğer ilginç yanı ise Mark ‘ın başından geçen bu korkunç hikaye de dahil bir takım mizahi söylemlere yer vermesidir. Yani bu bize korkunç görünen bazı çıkmazlarda kalınsa bile her zaman en iyi yanını görüp kendimize güven aşılamamızı anlatıyor. Bazı karakterler biraz belirsiz ve düz hissetmeye başlar, ancak küçük ayrıntıların birikmesiyle derinleşir.
Filmin Son Detayları
Donald Glover’ın Rich Purnell’i gibi bir veya iki sahnede gözüken oyuncuları desteklemek bile Marslı filmi için harika bir detaydır. En iyi sahnelerden biri, Kapoor ve iletişim uzmanı Mindy Park’ın (Mackenzie Davis), Mark’ın kendisini kurtarmak adına radikal bir plana verdiği yazılı yanıtın çekimini yorumlarken bulur; “Şaka mı yapıyorsun?” Kapoor, Mark’ın NASA’nın cüretkarlığından duyduğu heyecanı belirtmek istediğini umuyor, ancak derinlerde bunun muhtemelen o olmadığını biliyor.
Filmin en coşkulu zirvesi ise Mark’ın eski uzay gemisindeki astronotlara sevdikleriyle temas kurduğunu göstermek için kurtarma eyleminin akışını kesintiye uğratan doruk noktasına yakın bir müzik montajı olan en zıt sezgisel sekansıdır. Videoda bir koca, karısına doğum günü için satın aldığı bir albümünü gösterir. Ayrıca bir baba, uzay gemisinin içinde sıfır yerçekimiyle yüzerek, minnows’un peşinden giden bir domuz balığı gibi su küreciklerini yutarak çocuklarını mutlu eder.
Filmin sonunda milyonlarca insan Mark un kurtuluşunu izlemek için TV nın başına geçiyor. Mark için ölüm kalım meselesi olsa da halk bir süre sonra onun ıssız bir gezegende mahsur olduğunu unutmuştur. Kurtarma planının sonunda ise halk tekrardan planın sonuna kenetlenmiştir. Filmdeki en önemli mesajı veren görüntü , Mark’ın serasına gömdüğü patateslerden filizlenen dalların yakın çekimleridir. Bu sahne başımıza ne gelirse gelsin hayat devam ediyor demektir.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Avengers: Endgame (2019) Film İncelemesi
Yeni Mutantlar (2020) Film İncelemesi
Yorumlar 3