Uykulu Hollow Köyü: Uyku, birçok insanın zayıflığıdır. Konu uykuya geldiğinde, kişi her şeyi geride bırakarak uyumaya başlar. 2013’te kuzey Kazakistan’daki iki farklı köy “sleepy hollow” olarak bilinen tuhaf bir hastalıktan şikayetçi olmaya başladı.
2015’e kadar köylüler; günler hatta haftalarca sürebilen “ölum uykusu gibi” uyku nöbetlerinden dolayı sıkıntı çekmeye başladı. Bu durum insanlar evlerinde, yataklarında ve hatta dolaşırlarken başlayabiliyordu. İnsanlar bilinçli bir şekilde etrafta yürümelerine rağmen aslında uyuyor oluyorlardı.
Daha sonra ise horlamaya başlarlar ve uyandıklarında, bu şekilde geçirdikleri saatler hatta günlere dair hiçbir şey hatırlamazlardı.
Bazıları için hastalık daha da ciddiydi. Bazı hastalar felçgeçirdi veya garip halüsinasyonlar yaşadı. Hatta kanatlı atlar, yataklarında sürünen yılanlar, ellerini yiyen solucanlar ve annelerinin birden 8 göze sahip olduğunu söyleyen çocuklar vardı.
Birkaç yıl boyunca bu gizem hiç çözülemedi. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden kısa bir süre sonra kapatılan uranyum madenleri başka bir şüphe kaynağıydı. Ancak yapılan testlerde evlerde önemli düzeyde radyasyon bulunamadı.
Mart 2013’ten bu yana , gizemli hastalık , çoğunluğu etnik Ruslar ve Almanlar olmak üzere toplam 810 kişilik nüfusu ile büyük Kazak bozkırlarındaki tozlu yerleşim yerleri olan Kalaçi ve Krasnogorsk’ta 140’tan fazla kişiyi etkiledi. Köylüler yürürken bile aniden uykuya dalar ve hafıza kaybı, halsizlik ve baş ağrısı ile uyandı.
Bazıları yarım düzineden fazla kez kurban oldu ve her seferinde altı güne kadar uyuyan hastalar. Hastalık hem yetişkinleri hem de çocukları etkiledi. Oğlu bu durumdan etkilenen Igor Samusenko, Aralık ayında Russia Today’e yaptığı açıklamada, “Onu uyandırmaya çalışırsanız, gözlerini açmak istiyor gibi görünüyor ama yapamıyor. Sadece uyuyor ve uyuyor,” dedi.
Bazıları kitle psikozu önermesine rağmen, doktorlar hastalığa neyin sebep olduğunu çözemediler. Marquis adlı bir kedi bile bu hastalıktan etkilendi.
Elena Zhavoronkova, 2015’te verdiği bir röportajda, “Kedi aptal gibi görünüyordu, kendini yerlere duvarlara vurarak miyavlıyodu. Sabaha kadar bize işkence etti. Onu bir köpeğin olduğu verandaya götürdüler, bu yüzden Marquis acele etmeye başladı.”
“Sabah uyudu ve cumartesi öğleden sonraya kadar kalkmadı. Kedi mamasına dahi tepki vermedi. Ve kendine geldiğinde uyuşuk bir haldeydi, sandalyeye bile atlayamadı.”
Sonunda hükümet, bilim insanlarının Kazakistan’ın kuzeyindeki iki köyün sakinlerini etkileyen garip bir uyku hastalığının nedenini keşfettiğini söyledi.
Sorunun, köylülerin beyinlerinin oksijenden yoksun bırakılması sonucunda ortaya çıktığı anlaşıldı. Nedeni uranyum madenleri olarak gösterildi, ancak radyasyon zehirlenmesi yoluyla değil.
Başbakan Yardımcısı Berdibek Saparbaev 2015 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Tüm sakinlerin tıbbi muayenelerinin sonuçlarını analiz ettikten sonra, araştırmacılar bunun havadaki yüksek karbon monoksit ve hidrokarbon seviyelerinden kaynaklandığı sonucuna vardılar.
“Bu yüzden havadaki oksijen azalıyor ve dolayısıyla bu da uyku hastalığına sebep oluyor.”
Karbon monoksit, hemoglobine bağlanarak karboksihemoglobin oluşturur. Oksijenden çok daha etkili bir şekilde bağlanır, bu da beyne çok daha düşük oksijen tedarikine yol açar.
Sorunu yatıştıran hükümet, sakinleri tahliye etmeye başladı. Hastalığın sebebi bulunduğunda, köy sakinlerinin dörtte birine kadarı hastalığa yakalanmıştı.
Eylül Ustaoğlu