Japon uzay ajansından (JAXA) yetkililer salı günü yaptığı açıklamada, ülkenin Hayabusa2 uzay aracının uzaktaki bir asteroitten getirdiği küçük bir kapsülün içinde beklenenden daha fazla toprak ve gaz bulduklarını söyledi. Bunu, gezegen araştırmaları için bir kilometre taşı olduğu dile getirildi.
İlginizi çekebilir: Hayabusa2: Japonlar Bu Uzay Misyonu İle Neyi Başardı?
Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), personelinin pazartesi günü konteyneri çıkardıklarında kapsülün numune yakalayıcısının dibinde duran bazı siyah parçacıkları tespit ettiğini söyledi. Salı günü bilim insanları, geçen yıl Hayabusa’nın asteroide yaptığı iki inişinden ilkinin örneklerini taşıyan bir bölmede daha fazla toprak ve gaz örneği buldular.
JAXA Hayabusa2 proje yöneticisi Yuichi Tsuda, çevrimiçi basın toplantısında bir video mesajında; “Ryugu asteroidinden çok miktarda kumun ve gazların toplandığını doğruladık.” dedi. “Uzun zamandır hayalini kurduğumuz gezegenimizin dışından getirilen örnekler artık elimizde.”
Büyük bir bilimsel kilometre taşı
Tsuda, asteroitten gelen toprak ve gaz örneklerinin başarılı bir şekilde geri dönmesini “büyük bir bilimsel kilometre taşı” olarak nitelendirdi. 40 santimetre çapındaki tava şeklindeki Ryugu’dan gelen kapsül, uzaydaki altı yıl süren Dünya’dan 300 milyon kilometre uzaktaki yolculuğunun sonunda, Hayabusa2 uzay aracı tarafından uzaydan Avustralya’da önceden belirlenmiş bir noktaya düşürüldü.
Kapsül, bilim insanlarının Güneş sistemi kökenleri ve Dünya’daki yaşam hakkında fikir vereceğini umduğu araştırmalar için geçen salı günü Japonya’ya getirildi. JAXA’dan bilim insanı Hirotaka Sawada, kapsülün örnek yakalayıcısının içine ilk bakan kişi oldu. Sawada, içindeki örneklerin beklendiği gibi bir kısmının toz büyüklüğünde ve bir kısmının da çakıl büyüklüğünde olduğunu söyledi. Salı günkü sunumda gösterilen fotoğraflardaki toprak örnekleri, granüllü koyu kahve telvesine benziyordu.
Sawada, sıkıca kapatılmış kapsülün, Dünya’daki havadan açık bir şekilde farklı olan asteroit gazlarını başarılı bir şekilde geri getirdiğini söyledi. Bu uzaydan gelen ilk gaz örneği niteliğini taşımakta. Kyushu Üniversitesi bilim insanı Ryuji Okazaki, gazların asteroit topraklarındaki minerallerle ilişkili olabileceğini ve gazlı örnekleriyle birlikte yaşlarını belirlemeyi umduğunu söyledi.
Bilim insanları, asteroidin yer altından alınan numunelerin milyarlarca yıl öncesinden uzay radyasyonu ve diğer çevresel faktörlerden etkilenmemiş bilgiler sağlayabileceğini umuyorlar. JAXA bilim insanları, Güneş sisteminde nasıl dağıldıklarını ve Dünya’daki yaşamla ilişkili olup olmadıklarını öğrenmek için örneklerdeki organik maddelerle özellikle ilgilendiklerini söylüyorlar.
Asteroidin kayalık yüzeyi nedeniyle iniş beklenenden daha zordu.
JAXA ile çalışan bir Nagoya Üniversitesi yer ve çevre bilimcisi olan Sei-ichiro Watanabe, beklenenden daha fazla örnek malzemeye sahip olmanın, çalışmaların kapsamını genişleteceği için harika bir haber olduğunu söyledi. Örnekler, Hayabusa2’nin geçen yıl Ryugu’da yaptığı iki inişten toplandı. Asteroidin kayalık yüzeyi nedeniyle iniş beklenenden daha zordu.
İlk iniş Ryugu’nun yüzeyinden, ikincisi yer altından örnekler topladı. Her biri ayrı ayrı depolandı böylece karışmaları engellenmiş oldu. JAXA, önümüzdeki hafta ikinci bir iniş için kullanılan başka bir bölmeye bakacağını ve incelemeye devam edileceğini söyledi.
Japonya’daki çalışmaların ardından, örneklerden bazıları 2022’den başlayarak ek araştırmalar için NASA ve diğer uluslararası uzay ajansları ile paylaşılacak. Bu arada Hayabusa2, Dünya’ya doğru gelebilecek meteorlara karşı olası savunmaları incelemeye çalışmak için başka bir asteroide doğru 11 yıllık bir yolculuğa çıktı.
Utku Emre KOCAİBİŞ
Bunlar da ilginizi çekebilir
Çin’in “Uzay Rüyası”: Ay’a ve Ötesine Uzun Bir Yürüyüş
Yorumlar 1