Yaşam ortaya çıkmadan önce Dünya’da makul bir şekilde mevcut olan Diamonyum Fosfat (DAP) adı verilen basit bir bileşiğin, deoksinükleositler adı verilen minik DNA yapı taşlarını kimyasal olarak ilkel DNA iplikçiklerine örmüş olabileceğini gösterdiler.
Kimya dergisi Angewandte Chemie’de yayınlanan çalışmaya göre; diamidofosfat (DAP-diamonyum-fosfat) bileşenini Dünya’nın yaşamdan önce var olan şartlarını oluşturduğunda deoksinükleositler adı verilen minik DNA bloklarının oluşabildiğini gözlemledi.
Son birkaç yıl içerisindeki keşiflere bakılırsa DNA ve yakın kimyasal kuzeni RNA birleştiğinde Dünya’da ilk yaşam formları ile benzer kimyasal reaksiyonları göstermekte.
Ayrıca son buluşlar Dünya’da yaşam formunun oluşumu ve yaslanma ile ilgili kimya ve biyolojide yeni kapılar aralamakta.
Özellikle DNA-RNA ikilisinin kendiliğinden zaman içerisinde nasıl ayrıldığına, ilk yaşam formu oluşumu için nasıl evrildiklerine dair oldukça kapsamlı ve heyecan verici araştırmalar da yapılmakta.
Scripps Research’te kıdemli görevli Prof. Ramanarayanan Krishnamurthy
“Bu buluş Dünya’da ilk yaşamın nasıl oluştuğuna dair detaylı kimyasal bir model oluşturulması için önemli bir adımdır.”
Bu buluş aynı zamanda yaşamın kökenini oluşturan ilk yaşam formlarının yalnız RNA dizilimine ve sonrasında DNA nın sadece RNA ya sahip olan yaşam formları üzerinde oluştuğu hipotezinin tekrar gözden geçirilmesine sebep olmuştur.
Yapışkan RNA
Krishnamurthy ve diğer araştırmacılar yalnız RNA moleküllerinden oluşan ilk yaşam hipotezinin ilk yaşam formlarının gelişimi için kabaca tabiri ile çok yapışkan olabileceğini düşünüyorlar. RNA bloğu başka bir RNA bloğu ile birleşerek bloklar oluşturur fakat RNA bu bloklardan ayrılamayabilir. Modern organizmalar enzim üreterek RNA veya DNA bloklarını zorlayabilirler. Ama enzimlerin olmadığı bir dünyada RNA bloklarının ayrılması nasıl mümkün olabilir?
Hayali geçici çözüm
Krishnamurthy ve iş arkadaşları son çalışmalarında RNA ve DNA ‘nın ayrılmasında yardımcı olmuş olabilecek hayali’ molekül blokları ile bu problemi çözebileceklerini, ribonükleosit ve deoksinükleosit bileşenlerinden oluşan blokların DNA-RNA üzerinde benzer tepkimeler oluşturabileceğini düşünüyor. 2017 yılında organik diamonyum fosfat bileşeninin ribonükleositler ile beraber ilk RNA bloklarını bir arada tuttuğu ve aynı şartlar altında DNA da da aynı şekilde etkiye sahip olduğu gözlemlendi.
Prof. Eddy Jiménez
“DAP bileşeninin Deoksinükleositler ile reaksiyona girdiğinde ve deoksinükleositlerin DNA ‘nın bazı ‘harfleri’ ile birleştiğinde (A ve T- veya G ve C gibi) gerçek DNA şeklinde gözlemledik.”
Krishnamurthy
“Şimdi ilk kimyasal tepkimelerin RNA-DNA ‘ları nasıl oluşturabileceğini daha iyi anladığımız için, ribonükleosit ve deoksinükleosit bileşenlerinde bloklar oluşturarak ‘hayali’ moleküllerin formları hakkında daha fazla araştırma yapabiliriz.”
Ayrıca geniş çapta uygulanan pratik testler içinde işe yarayabilecek bir araştırma olabileceğini ekleyen Krishnamurthy; Covid-19 için yapılan PCR testi gibi testler ile ilgili olarak, enzimin çeşidine göre benzeri üretilebileceğini, kimyasal yöntemlerle DNA-RNA üretmenin küresel olarak hastalıklarda oldukça faydalı olabileceğini düşünüyor.
Gizem Savtak Korkmaz
Kaynaklar: Ramanarayanan Krishnamurthy, Eddy I. Jiménez, Clémentine Gibard. Prebiotic Phosphorylation and Concomitant Oligomerization of Deoxynucleosides to form DNA. Angewandte Chemie International Edition, 2020; DOI: 10.1002/anie.202015910
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dünya ismi nereden geldi? Kim koydu bu ismi?
Dünya Son Zamanlarda Daha Hızlı Dönüyor
Üzerine Çıkılamayan Guinness Dünya Rekorları
Harvard Astrofizikçisi Dünya Dışı Bir Aracın Bizi Ziyaret Ettiğini Söylüyor
Yorumlar 2