Çin’in yeni başlattığı dünyanın ilk 6G uydusunun tam olarak ne olduğunu açıklamaya çalışacağız. Keyifli okumalar. 5G, beşinci nesil mobil İnternet teknolojisi, eğer “G”nin ne anlama geldiğini merak ettiyseniz, dünyanın pek çok yerinde uzak bir rüyadan başka bir şey değil. Ancak teknoloji şimdiden gelecek olanı dört gözle bekliyor. Şu anda 6G ’nin ne olacağı henüz belli değil. Telekomünikasyon endüstrisi ağın teknik özelliklerine henüz karar vermedi. 6G ’nin 2030’da, 5G’nin ihtiyaçlarımız için artık yeterli olmadığı ve zaten üzerinde çalışan bir üniversiteyle birlikte kullanıma sunulacağı tahmin ediliyor. Ancak şu anda sadece bir kavram olarak var, 6 sayısı ve G harfi.
Çin’in yeni başlattığı “6G” Uydusu
Dolayısıyla, Çin’in yeni başlattığı şeyi “6G” olarak adlandırmak biraz saçma ama yörüngeye koydukları şey hala heyecan verici. Çinli mühendisler, Chengdu Guoxing Aerospace Technology, Çin Elektronik Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Beijing Weina Xingkong Teknolojisi tarafından ortaklaşa geliştirilen uydunun veri hızlarını önemli ölçüde artırabileceğini iddia ediyor.
BBC, bu durumda daha yüksek hızların, iletişim için şimdiye kadar kullandığımız her şeyden çok daha yüksek bir frekans aralığında bir radyo frekansı spektrumu olan terahertz dalgalarının kullanılmasıyla elde edildiğini bildiriyor. Antenlerden yongalara kadar kullandığımız ekipmanı değiştirmemizi gerektirecektir, ancak bunu yaparsak 1 Tps1’ye kadar hızlarda veri gönderebiliriz.
5G, verileri taşımak için daha yüksek frekanslı radyo dalgaları (yaklaşık 28 ve 39 GHz) kullanır. Bu bantlar, mikrodalga bandında 700 MHz ile 3 GHz arasında çalışan önceki hücresel ağlardan daha yüksek kapasiteye sahiptir. 6G ’nin yeni bir altyapıya ihtiyaç duyacağı gibi, ihtiyaç duyduğu önemli yatırım nedeniyle 5G’yi tanıtmak henüz yaygın değil. Daha kısa dalga boyları nedeniyle, menzil daha düşük ve verileri iletmek için sinyallerin çok daha küçük telefon direkleri tarafından taşınması gerekir.
6G ’ye geçiş, muhtemelen bazı sosyal zorluklarla da gelecektir. 5G, geçtiğimiz yıl içinde pek çok komplo teorisinin konusu haline geldi ve insanlar onu (yanlış bir şekilde) salgına bağladı. Bir çalışmada araştırmacılar, bu yılın Mayıs ayında Birleşik Krallık’ta ikamet edenlerin yüzde 8’inin salgının 5G’ye bağlı olduğunu düşündüklerini buldular (bu, yaralanmış dizlerin WiFi ile bağlantılı olduğunu iddia etmek kadar mantıklı).
6G ‘nin birincil amacı, dünyayı uzaktan algılamaktır. Uydunun odaklandığı alanlar; inşaat, tarım ve ormancılıkta afet izleme ve benzer hizmetler gerektiren diğer endüstriler olacak. Bu uydunun, mahsul felaketlerini izlemek, orman yangınlarını önlemek, ormancılık kaynaklarını kontrol etmek ve su koruma ve selleri izlemenin yanı sıra bol miktarda uydu görüntüsü ve veri sağlamak için optik bir uzaktan algılama sistemi taşıdığı belirtildi. Uydu, Dünya gözlemleri için kullanılacak olan diğer 12 uydu ile birlikte yörüngeye fırlatıldı. Henüz 6G ile ilgili herhangi bir komplo teorisi olmadı, ancak bunun sadece bir zaman meselesi olduğundan eminiz.
Utku Emre KOCAİBİŞ
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Uzaydaki Güneş Enerjisi Santralleri Enerji İhtiyacımıza Cevap Olabilir.
Çin Seddi – Nerededir?, Tarihi, Yapısı ve Uzunluğu
Yorumlar 6