Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astım hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise yaklaşık 3,5 milyon astım hastası vardır. Dünyada yaklaşık 300 milyon insan, solunum yollarında iltihaplanmaya neden olan kronik bir durum olan astıma sahiptir.
Astımın etkileri rahatsız edici ve potansiyel olarak tehlikeli arasında değişir.
Bu nedenle sizde veya ailenizden herhangi birinin bu duruma sahip olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza veya hastaneye görünmenizde fayda var. İşte astım belirtileri ve nedenleri. Sağlıklı günler dileriz.
Astım Belirtileri
Bir astım nöbeti sırasında, akciğerlere giden hava yolları mukusla tıkanabilir ve astarları şişebilir ve iltihaplanabilir. Hava yollarının etrafındaki kaslar da kasılır ve akciğerlere giden hava yolu dalları, alerji ve havadaki tahriş edici maddeler gibi astım tetikleyicilerine karşı daha hassas hale gelir.
Tüm bunlar, nefes almayı çok daha zorlaştıran daralmış hava yollarına yol açar.
Astımın en yaygın belirtileri arasında özellikle egzersiz sırasında, gülerken veya geceleri öksürük; hırıltı; nefes almada zorluk; gōğüste sıkışma; nefes darlığı; ve hızlı nefes alma.
Bazen astım, bazı durumlarda tıbbi bir acil duruma yol açabilen alevlenme veya astım atağı olarak bilinen duruma neden olabilir.
Şiddetli astım krizinin belirtileri arasında hızlı nefes alma ve kaburgaların veya midenin derinlere inip çıkması; siyanoz olarak bilinen yüz, dudak ve tırnaklarda soluk mavi renklenme; burun deliklerinin hızlı hareketi; ve nefes verirken sönmeyen genişletilmiş gōğüs.
Astımın Nedenleri
Astım kronik bir durumdur, ancak bazı insanlarda tam olarak neyin ortaya çıktığı bilinmemektedir. Astım ailelerde akma eğilimindedir, bu nedenle genetik bir faktör olabilir. Bazı kimyasallara ve hava kirliliğine maruz kalma, bir kişinin astım geliştirip geliştirmemesinde de rol oynayabilir.
Bazı alerjik durumlar astım hastalarıyla da bağlantılıdır ve erken çocukluk döneminde alerjenlerle temas, bir kişinin astım geliştirme riskini artırabilir.
Akciğerlerin gelişmeye devam ettiği çocukluk ve bebeklik dönemindeki solunum yolu enfeksiyonları da akciğer dokusunda iltihaplanmaya neden olur ve bu da uzun süreli akciğer sağlığını etkileyebilir.
Sigara dumanı solunum yollarını tahriş ettiğinden, sigara içenlerin astım geliştirme riski de yüksektir. Anneleri hamilelik sırasında sigara içen çocukların da astım geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bazı tetikleyiciler de astımın alevlenmesini sağlayabilir.
Tetikleyiciler arasında havadaki alerjenler, evcil hayvan tüyü veya küf sporları yer alabilir; soğuk hava; kirleticiler; yüksek stres seviyeleri; ve egzersiz.
Tanı Alma
Astımı teşhis etmek için doktorunuz bir fizik muayene yapacak ve aldığınız iIaçlar ve yaşam tarzınız dahil olmak üzere tıbbi ve aile geçmişinizi tartışacaktır. Fizik muayene, kulaklarınıza, gözlerinize, burnunuza, boğazınıza, göğsünüze ve akciğerlerinize bir bakışı içerecek ve akciğerlerinizin veya sinüslerinizin röntgenini içerebilir.
Bazı doktorlar, nefesinizi ölçen bir akciğer fonksiyon testi yaptırmanızı isteyecektir. Test, solunum yollarınızı açan bir iIaçtan önce ve sonra solunumu ölçerek, iIaçla akciğer fonksiyonunda önemli bir iyileşme olup olmadığını görecektir. Doktorunuz size astım teşhisi koyarsa, muhtemelen iIaç almak ve olası astım ataklarını yönetmek için bir plan alacaksınız.
Farklı Astım Türleri
Astımın dört şiddeti vardır:
- Aralıklı Astım haftada iki defadan daha az hissedilir ve ayda iki geceden az uykuyu böler.
- Hafif Kalıcı Astım , haftada iki veya daha fazla gün semptomlar hissettiğiniz ve ayda üç ila dört gece uyandığınız anlamına gelir.
- Orta Derecede Kalıcı Astım , her gün semptomlar yaşadığınız ve haftada bir veya daha fazla gece uyandığınız anlamına gelir.
- Şiddetli Kalıcı Astım semptomları her gün ortaya çıkar ve sizi her gece uyandırır.
Kaynaklar:
- https://www.aafa.org/asthma-diagnosis/
- https://acaai.org/asthma/asthma-symptoms
- https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2598265
- https:// www.aafa.org/asthma-triggers-causes/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
- https: //www.lung .org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/asthma/asthma-symptoms-Causes-risk-factors/what-Causes-asthma.html