Guinness Dünya Rekorları, 1955’ten beri Dünya’da görülen pek çok ayırt edici özellik ve başarının kaydını tutup her yıl bu verileri alenen açıklıyor. Çoğunlukla bir rekor kırıldıktan sonra yerini yenisi alıyor ancak kırıldıklarından bu yana hala kırılamayan rekorlar da bulunmakta.
Dünyanın En Uzun Erkek ve Kadını : İnsanların dev diye adlandırdığı pek çok kişi bulunsa da tarihteki en uzun insan olarak tıbben kayıtlara geçen yalnızca bir kişi var: Robert Wadlow. Robert, ortalama boyutta bir ailenin 4 kg bir bebeği olarak doğsa da 272 cm boyuyla dünyanın en uzun insanı oldu.
Ne yazık ki Robert 22 yaşında vefat etti. Üstelik öImeden önce kemik gelişiminin durduğuna dair bir belirti bulunmadı yani uzamaya devam etme ihtimali bulunuyordu.
Dünyanın bilinen en uzun kadını ise Çin’in Hunan bölgesindeki Yuijiang köyünden Zeng Jinlian. Anormal kemik gelişimi henüz 4 aylık bir bebekken başladı ve 4 yaşında 156 cm boyuna ulaştı.
Henüz 13 yaşındayken boyu 217 cm oldu ve böylece Guinness Dünya Rekorları, Zeng Jinlian’ı kayıtlara geçen en uzun kadın ilan etti. ÖImeden hemen önce, 17 yaşındayken (1982) ise 246 cm boyundaydı. Zamanında dünyanın en uzun kadını rekorunu kırmış, ondan kısa kadınlar da bulunmaktaydı.
Dünyanın En Büyük Ofis Binası
Sizden dünyanın en büyük ofisinin nasıl bir yer olduğunu hayal etmeniz istense büyük ihtimalle aklınıza gelen ilk görüntü uzaya uzanan bir gökdelen olur.
Ama aslında bu ofis binası yalnızca 5 kattan oluşuyor ve bu ofisi en büyük ofis binası yapan faktörler binanın uzunluğundan ziyade personel kapasitesi ve çalışma alanlarından oluşuyor.
Washington D.C., Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ve 1955’te bu rekoru kıran Pentagon binası, 600 bin metrekareden geniş alanıyla dünyanın en büyük ofis binası rekorunu hala elinde tutuyor.
Pentagon Binası’nın 5 ana katının yanında 2 bodrum katı, 350 bin m2’yi aşkın çalışma alanı bulunuyor. Bina, New York’taki Empire State Binası’ndan üç kat fazla boş alana sahip.
28 km‘ye uzanan çok fazla sayıda holü olsa da 5 eş merkezli çember şeklindeki tasarımı sayesinde bina içindeki iki nokta arasında yürüyüş yapmak 7 dakikadan fazla sürmüyor. Binada şu ana kadar maksimum 31.000 kişi aynı anda çalışmıştır.
Dünyanın En Zengin İnsanı
146,9 milyar dolarlık kişisel servetiyle 2020 yılının en zengin adamı Amazon’un kurucusu olan Jeff Bezos. Bezos’un parası Amazon’da satılan tüm ürünlerin binlercesini almaya yetse de tarihteki en büyük kişisel servet Bezos’un veya Elon Musk’un değil.
Amerika’daki petrol üretiminin %90’ını elinde tutmuş olan John D. Rockefeller’dir. John D. Rockefeller’in kişisel serveti, Bezos’unki ile açık ara farkla geçiyor (enflasyon hesaba katıldığında).
1913’te Rockefeller’in kişisel serveti 900 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu servet enflasyon ve Rockefeller’in öIümü (1937) sonrası birikenler hesaba katıldığında 418 milyar dolara varıyor.
Tarihteki kimse bu denli büyük bir servete sahip olmadığından Rockefeller, modern zamanların en zengin adamı olarak rekoru elinde tutuyor. Forbes, 2006 yılında Rockefeller’ı 305,3 milyar dolar servet ile tarihteki en zengin adam ilan etti. O zamandan beri Rockefeller’in serveti yalnızca artıyor.
Dünyanın En Çok Hasılat Yapan Filmi
2019 yılında Yenilmezler 4: Son Oyun (Avengers: Endgame) James Cameron’un yönettiği Avatar’ı ikinci sıraya düşürerek en çok hasılat yapan film rekorunu kırdı. Yenilmezler 4, dünya çapında 2.797.800.564 dolar gişe hasılatı yaptı.
Enflasyon hesaba katıldığında 1939’dan beri rekoru elinde tutan film ise Rüzgar Gibi Geçti (Gone with the Wind).
Rüzgar Gibi Geçti vizyona girdiğinde, 1939’da, aşırı derecede popüler olup 12. Akademi Ödülleri’nde on üç kez aday gösterildi ve on Akademik Ödül aldı. Film, dünya çapında 390 milyon dolar gişe hasılatı yapmayı başardı ki bu günümüzde de oldukça büyük bir meblağ.
Üstüne enflasyonu katarsak Rüzgar Gibi Geçti bugünün parasıyla (2020) 7,2 milyar dolar hasılat yaptı diyebiliriz. Daha da inanılmaz olan ise Avatar 78,3 milyon bilet satarken Rüzgar Gibi Geçti’nin 225,7 milyon bilet satmış olması, zira bu herhangi bir modern filmin kolaylıkça geçebileceği bir sayı değil.
İlginizi çekebilir: 2020’nin En İyi Filmleri
İlginizi çekebilir: 2019 En İyi Filmleri
Dünyanın En Uzun Tırnakları
Eğer daha önce Guinness Dünya Rekorları’na bir göz attıysanız, büyük ihtimalle Hintli, Shridhar Chillal’in tüyler ürperten bir fotoğrafını görmüşsünüzdür. Çünkü 66 yıl tırnaklarını kesmemiş olan Shridhar Chillal dünyanın en uzun tırnak rekorunu elinde tutuyor.
Shridhar tırnaklarını 14 yaşında uzatmaya, kesmemeye başladı. Bir öğretmeni Shridhar’ı tırnağını kırdığı için azarladığında Shridhar tırnaklarını kesmeyi bıraktı. Bu kadar uzun tırnaklara sahip olmak onun için hiç de kolay olmadı.
Tırnakları yüzünden şiddetli ağrılar ve uyku güçlüğü çekti. Böylece en sonunda tırnaklarını Times Meydanı’ndaki Ripley’s Believe It or Not! Müzesi’nde sergilenmek üzere kesti. Nihayet kesilen mide bulandırıcı tırnakları 909,6 cm ölçüldü.
Dünyanın Yıldırım Tarafından En Çok Çarpılan Adamı
Bir insana yıldırım çarpma ihtimali 1/15 ki bu oldukça düşük bir ihtimal. Peki bir insana hayatında birden fazla kez yıldırım çarpmasının ihtimaline ne demeli? Umuyoruz ki kimse ihtimalin ne kadar düşük olduğunu Roy C. Sullivan’a söylememiştir çünkü o yedi kez çarpılarak hayatta kalmayı başardı!
Tek bir yıldırım genellikle bir insanın canını almaya yeterken Sullivan 1942’de başlayıp 1977’de son bulan yedi çarpıntının üstesinden geldi.
Bu çarpıntılar sonucu hasar görüp ayak tırnağını ve iki kaşını kaybetti, sol omzunda yanıklar oluştu, saçları iki kez alev aldı ve bacakları, dirseği, göğsü, midesi yandı. Yedi yıldırım çarpıntısından sağ çıkan ama kalp kırıklığından muzdarip Sullivan, 1983 yılında intihar etti.
Dünyanın En Şişman Adamı
Jon Brower Minnoch kayıtlara geçen en şişman insan rekorunu kırdı ve ölçüldüğü en kilolu halinde 635 kg’dı. Minnoch hiçbir zaman ince bir adam olmadı. 12 yaşındayken 133 kg’dı; 22 yaşında ise 185 cm, 230 kg’dı.
Minnoch’un kilosu sağlığının önemli bir faktörü haline geldi ve vücudunun aşırı miktarda sıvı üretmesine sebep olan bir hastalığa yol açmıştı. Minnoch 16 ay boyunca hastaneye yatırıldı ve burada 419 kilo kaybetti.
Böylece en büyük miktardaki kilo kaybı rekorunu kırmak üzereydi ki bir yıl sonra yaklaşık 450 kg tartılarak maalesef iki yıldan az bir süre içerisinde vefat etti. ÖIdüğünde 262 kg’dı.
Dünyanın En Çok Madalya Kazanmış Olimpiyatçısı
Herhangi bir sporda altın madalya almak, dünya genelindeki en iyi sporculara karşı yarıştığınızdan epey zor. Ayrıca yalnızca 4 yılda bir olimpiyatlara katılabileceğinizi göz önünde bulundurursak iş daha da zorlaşıyor.
Yani yalnızca bir madalya, kazananını işinin ehli kabul etmeye yeterken tarihteki herkesten daha fazla olimpiyat madalyası kazanan Michael Phelps, rekoru elinde tutuyor.
Phelps insanları hayretler içerisinde bırakarak sporculuk hayatında 23’ü altın, üçü gümüş, ikisi bronz olmak üzere toplamda 28 olimpiyat madalyası kazandı.
Bu inanılmaz başarılarının yanı sıra pek çok Guinness Dünya Rekoru da kırdı. Kariyeri boyunca beş kez olimpiyatlara katılıp madalyalarını korumayı başaran Phelps’in rekorunu elinde tutmaya devam edeceğinden şüphe yok.
Dünyanın En Çok Atomik Patlamadan Kurtulanı
Savaşta kullanılan ilk atom bombası, ABD’den Japonya’nın Hiroşima şehrine karşı kullanıldı. Radyasyonun sebep olduğu yanıklar ve patlamalar sebebiyle 90.000-146.000 kişi hayata gözlerini yumdu.
39.000-80.000 kişinin öImesine yol açan ikinci bomba ise ABD tarafından Nagasaki’ye atıldı. Tsutomu Yamaguchi, iki saldırıdan da mucizevi bir şekilde kurtularak bir daha kırılmamasını umduğumuz bir rekor kırdı.
İlk bomba atıldığında iş seyahatinde olan Tsutomu Yamaguchi inanılmaz bir şekilde hayatta kaldı. Hiroşima’nın yerle bir olmasıyla evine dönen Tsutomu Yamaguchi ne yazık ki Nagasaki’de yaşıyordu. Evinde ikinci patlamaya da tanık oldu ve hayatta kaldı.
Bir savaşın yanında koca bir yüzyılı da sağ salim atlatan Tsutomu Yamaguchi, 93 yaşına kadar hayatını sürdürdü ve ne yazık ki kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.
Dünyanın En Çok Rekor Kıranı
Eğer bir rekor kırma isteğiniz varsa, tek bir rekor kırdığınızda bile herkes bunun egonuzu tatmin etmek ve arkadaşlarınıza hava atmak için yeterli olduğunu düşünür. Ashrita Furman ise istisnalardan olmalı ki tek bir rekor ile yetinmedi. 30 yılda 600’den fazla rekor kırarak en çok rekor kırma rekorunu kırdı.
Kırdığı rekorların çoğunun yerini yenisi aldığından günümüzde rekorlarının yalnızca 200 tanesi duruyor. İlk kırdığı rekor 6 saatte 27.000 kez zıplamak olmak üzere kırdığı pek çok acayip rekor bulunuyor. Bu tarz rekorlardan çok sayıda kırdığı için başkasının rekoru kırması pek muhtemel durmasa da neler olacağını kim bilir…
Yorumlar 7