JRR Tolkien, tam adı, John Ronald Reuel Tolkien (3 Ocak 1892, Bloemfontein, Güney Afrika – 2 Eylül 1973, Bournemouth, Hampshire, İngiltere), The Hobbit adlı çocuk kitabı (1937) ve fantastik kitabı Yüzüklerin Efendisi (1954–55) ile ün kazanan İngiliz yazar ve akademisyendir.
Aşağıdaki menüden JRR Tolkien hakkındaki tüm detaylara hızlıca ulaşabilirsiniz.
Kimdir? – Hayatı | Eserleri | Yüzüklerin Efendisi | Ölümünden Sonra Yayımlanan Eserleri
JRR Tolkien Hakkında Kısaca Bilgiler
Adı: JRR Tolkien
Doğum Günü: 3 Ocak 1892, Bloemfontein , Güney Afrika
Ne zaman öldü: 2 Eylül 1973 (81 yaşında) Bournemouth , İngiltere
Mesleği: Yazar, filolog, şair
Tarz / Tür: Fantezi, epik fantezi, çeviri, eleştiri
Önemli Eserleri: Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion
Çocukları: Christopher Tolkien , Priscilla Tolkien , Michael Tolkien , John Francis Reuel Tolkien
Tam Adı: John Ronald Reuel Tolkien
JRR Tolkien Filmleri:
- Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001 – Fantastik / Macera)
- Tolkien (2019 – Savaş / Dram)
- Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (2012 – Macera / Fantezi)
- Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003 – Fantastik / Macera)
- Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002 – Fantastik / Macera)
- Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları (2013 – Dram / Fantezi)
- Hobbit: Beş Ordunun Savaşı (2014 – Fantastik / Macera)
- Yüzüklerin Efendisi (1978 – Animasyon / Macera)
- Hobbit (1977 – Animasyon / Fantastik)
- Gollum avı (2009 – Fantastik – Kısa Film)
- Born of Hope (2009)
- Kralın Dönüşü (1980 – Animasyon / Fantastik)
JRR Tolkien Kimdir?, Hayatı
JRR Tolkien, dört yaşındayken, babası ölünce, annesi ve küçük erkek kardeşiyle birlikte, Güney Afrika’dan taşınıp İngiltere’nin Birmingham kenti yakınlarına yerleşmiştir. 1900 yılında annesi, büyük oğlunun da dindar şekilde benimsediği bir inanç olan Roma Katolikliğine geçmiştir. 1904’te annelerinin ölümü sonrasında oğulları bir Katolik rahibin vesayetine geçmişlerdir. Dört yıl sonra Tolkien, kurgusal karakteri Lúthien Tinúviel’e ilham verecek, başka bir yetim olan Edith Bratt’a aşık olmuştur. Ancak koruyucusu bunu onaylamamıştır. Ayrıca Tolkien, 21 yaşına kadar Edith’den onunla evlenmesini isteyememiştir. Bu arada, Birmingham’daki King Edward’s School ile Oxford’daki Exeter College’a katılmıştır. (BA, 1915; M.A., 1919). Birinci Dünya Savaşı sırasında Somme’de görev almıştır. Mütarekeden sonra Oxford English Dictionary’nin (daha sonra The New English Dictionary olarak anılır) kadrosuna girmiştir.
Yetişkin yaşamının büyük çoğunluğunda, Leeds Üniversitesinde (1920–25) ve Oxford’da (1925–59) Eski ile Orta İngilizce konusunda uzmanlaşarak İngiliz dili ve edebiyatı öğretmiştir. Genellikle akademik görevlerle meşguldü, aynı zamanda diğer üniversiteler için bir sınav görevlisi olarak çalışmaktaydı. Az ama etkili bilimsel yayınlar yaptı, özellikle Sir Gawain ile Yeşil Şövalye’nin standart bir baskısı (1925; EV Gordon ile) ve Beowulf üzerine dönüm noktası niteliğinde bir konferans ( Beowulf: Canavarlar ve Eleştirmenler, 1936) yapmıştır. JRR Tolkien, Beowulf’un bir çevirisini 1926’da tamamlamış ve ölümünden sonra konuyla ilgili verdiği sınıf dersleri, bazı notları ve efsaneden ilham alan Beowulf: A Translation and Commentary ( 2014) orijinal bir kısa öyküyle birlikte yayınlanmıştır. Ayrıca Ancrene Wisse’nin (1962) bir baskısını yayınlamıştır.
Eserleri
JRR Tolkien özel olarak, kendini eğlendirmek adına, kendi yarattığı bir dünyada geçen, genellikle karanlık, hüzünlü ayrıntıları olan bir dizi fantastik masal yazmıştır. Sonunda The Silmarillion haline gelen bu “legendarium”u (efsane), kısmen icat ettiği “Elfçe” dillerinin var olabileceği bir ortam sağlamak için oluşturmuştur. Ancak Arda Öyküsü ile Orta Dünya tarihleri, mitlere, efsanelere olan sevgisinden etkilenen hikaye anlatma arzusundan dolayı büyümüştür.
Aynı zamanda, çocuklarını eğlendirmek için canlı ve genellikle komik olan daha hafif hikayeler tasarlamıştır. Bu hikayelerin en uzun ve en önemlisi, 1930’da başlayan Hobbit, bir ejderhanın hazinesi arayışına katılan, rahatlığı seven bir “hobbit” (Man’ın daha küçük bir akrabası) hakkında bir çağın başlangıcı fantezisidir. 1937’de Hobbit, başarılı bir amatör sanatçı’nın resimleriyle birlikte yayınlanmış ve o kadar popüler hale gelmiştir ki yayıncısı bir devam filmi istemiştir.
Yüzüklerin Efendisi
Sonuç olarak 17 yıl sonrasında, JRR Tolkien ‘in başyapıtı, kahramanca destanın modern versiyonu olan Yüzüklerin Efendisi olmuştur. Hobbit’ten birkaç öge, özellikle de artık ‘’Tek Yüzük’’ olduğu ortaya çıkan, ayrıca korkunç Karanlık Lord Sauron tarafından dünyaya hükmetmek için kullanılmadan önce yok edilmesi gereken sihirli bir yüzük bu yapıta taşınmıştır. Ancak Yüzüklerin Efendisi, yeni kitaba Elfler, Cüceler, Orklar ve İnsanların zaten kurulmuş olduğu bir “tarih” veren Tolkien’in Silmarillion masallarının bir uzantısıdır.
Eleştirmenler tarafından sık sık yapılan ifadelerin aksine, Yüzüklerin Efendisi, özel olarak çocuklar için yazılmamıştır. Ayrıca bir üçleme olarak değil, Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kral adlarıyla üç bölüm halinde yayınlanmıştır. Başlangıçta bu toplu bölümler, satılmaması durumunda, yayıncısının aldığı riskini azaltmak için bölünmüştür. Aslında son derece popüler hale geldiği kanıtlanmıştır. 1965’te Amerika Birleşik Devletleri’nde ciltsiz kitapta yayınlanarak, üniversite kampüslerinde kült statüsüne ulaşmıştır.
Bazı eleştirmenler tarafından küçümsenmiş olsada, 1996’dan beri yapılan birkaç anket, Yüzüklerin Efendisi’ni 20. yüzyılın en iyi kitabı olarak adlandırmıştır. Ayrıca başarısı, diğer yazarlara fantastik kurgu yazarak başarılı olmalarının mümkün olduğunu göstermiştir. 21. yüzyılın başında 30 dilde 50 milyondan fazla satmıştır. Yüzüklerin Efendisi’nin Yeni Zelandalı yönetmeni Peter Jackson tarafından 2001-03’te üç bölüm halinde yayınlanan film versiyonu dünya çapında kritik ve finansal başarıya ulaşmıştır. Jackson, daha sonra The Hobbit’i, An Unexpected Journey (2012), The Desolation of Smaug (2013) ile The Battle of the Five Armies (2014) filmlerinden oluşan, üçleme olarak uyarlamıştır. 2004 yılında Yüzüklerin Efendisi metni, 50. yıldönümü baskısı için dikkatlice düzeltilmiştir.
Ölümünden Sonra Yayımlanan Eserleri
JRR Tolkien ‘in yaşamı boyunca birkaç kısa eser daha ortaya çıkarmıştır. Bunların arasında sahte bir ortaçağ hikayesi, Farmer Giles of Ham (1949); Tom Bombadil’in Maceraları ve Kırmızı Kitaptan Diğer Ayetler (1962), Yüzüklerin Efendisi ile ilgili şiir; Tree and Leaf (1964), “On Fairy-Stories” ve “Leaf by Niggle” masalı ile; ve Smith of Wootton Major (1967) yer almaktadır.
Tolkien yaşlılığında Yüzüklerin Efendisi’nin “ön filmi” olan The Silmarillion’u tamamlayamamış ve kurgulayıp yayınlaması için en küçük oğlu Christopher’a bırakmıştır (1977). Babasının makalelerinin daha sonra incelenmesi, Christopher’ı, Yüzüklerin Efendisi de dahil olmak üzere efsanevi yapıtın çeşitli aşamalarında izini süren, Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth (1980), The History of Middle-earth’ü (12 cilt)(1983–96) ve Silmarillion’un üç “Büyük Masalı” ndan biri olan, The Children of Húrin’i (Narn I Chin Hurin: The Tale of the Children of Hurin) (2007) daha uzun formda yayınlamaya yöneltmiştir. Christopher ayrıca, bir adam ve bir elf arasındaki romantizmi konu alan ve Tolkien’in karısıyla olan ilişkisinden ilham alan Beren ve Lúthien (2017) ‘nin editörlüğünü yapmıştır. Kitap, 1917’de yazılan orijinal versiyonu da dahil olmak üzere hikayenin çeşitli yeniden anlatımlarını içermektedir.
JRR Tolkien’in ölümünden sonra yayınlanan diğer eserleri arasında; Noel Baba Mektupları (1976) (Ayrıyeten Noel Baba’dan Mektuplar olarak da yayınlanmıştır), JRR Tolkien ’in Mektupları (1981), Çocuk Masalları Mr. Bliss (1982), Roverandom (1998), The Legend of Sigurd and Gudrún (2009), kuzey efsanesinden alınmış ve Poetic Edda tarzında yazılmış iki anlatı şiiri bulunmaktadır. Arthur’un Düşüşü (2013) ise , Orta İngiliz Morte Arthure’den esinlenen Arthur efsanesinin bitmemiş şiir denemesidir.
Çeviri: Ece ACAROĞLU
Kaynak: https://www.britannica.com/biography/J-R-R-Tolkien
Yorumlar 8