Göz seğirmesi ailelerde görülebilen yaygın bir durumdur. Göz seğirmesinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, beynin motor sinirlerinden kaynaklanabilir.
Kuru gözler, stres, yorgunluk, göz yorgunluğu ve bazı ilaçlar bir epizoda katkıda bulunabilir. Göz seğirmesi çoğu durumda geçicidir ve kendiliğinden geçer.
Göz Seğirmesi Nasıl oluşur?
Göz seğirmesi tipik olarak tek taraflıdır ve alt göz kapaklarından birinde meydana gelir. Bazen her iki göz kapağı da tutulabilir. Ancak, her bir göz kapağının fasiküler kasılmaları birbirinden bağımsızdır. Geçici ve aralıklı seğirme, saniyede 3-8 spazm hızında yarı ritmiktir.
Vakaların çoğunda göz kapağı spazmları endişe edilecek bir durum değildir. Bunlar genellikle kendi kendini sınırlar ve iyi huyludur, bu nedenle tıbbi müdahale gerektirmez.
Göz Seğirmesi Neden Olur?
İşte, göz seğirmesinin 6 nedeni:
Stres
Göz doktorlarına göre göz seğirmesinin bir numaralı nedeni budur. Çok fazla baskı altındayken vücut, “savaş ya da kaç” tepkisini tetikleyen stres hormonları (kortizol) salgılar. Ani sonuçlardan biri, göz kapağı kaslarını da etkileyebilen kas uyarımıdır.
Bu, seğiren göze neden olabilecek stresi azaltmak için arkadaşlarınızı görmek, rahatlamak veya meditasyon yapmak için iyi bir zaman olabilir.
Tükenmişlik
Yeterince uyumamak veya fazla mesai yapmak gözünüzün seğirmesine neden olabilir. Bilim insanları bunun neden olduğundan emin değiller, ancak daha fazla dinlenmenin semptomları azalttığını buldular.
Kronik olarak yorgunsanız ve gözleriniz seğiriyorsa, muhtemelen kontrol etmeniz gereken ilk şey budur.
Kuru gözler
Giderek daha fazla insan, bilgisayar ekranına uzun süre oturup bakmayı gerektiren ofis işlerinde çalışıyor. Bu tür bir yaşam tarzı, keratokonjonktivitis sicca (KCS) olarak da bilinen kuru göz sendromuna (DES) yol açabilir.
Kuru göz sendromu, göz yüzeyinde kronik olarak yeterli yağ ve nem eksikliğinden kaynaklanır.
Gözlerimiz çok kuruduğunda, onları nemli tutmak için istemsizce seğirmeye başlayabilirler. Bu tekrarlanan göz kırpma, beyni kandırarak bir veya iki gözün daha da fazla seğirmesine neden olabilir. DES’ten kaçınmak için, bilgisayarı günde yedi saatten fazla kullanıyorsanız göz damlası kullanın ve en az 20 dakikada bir gözünüzü ekrandan ayırmayı unutmayın.
Göz kuruluğu ayrıca bazı ilaçlar, çevresel faktörler ve bazı tıbbi durumlar da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Kafein ve alkol
Kafein ve alkolün vücut üzerinde bazı etkileri vardır. Biri uyarıcı, diğeri ise inhibitördür ancak her ikisi de aşırı kullanıldığında seğirmeye neden olabilir. Sulu kalmanız ve bu olduğunda gerçek veya yapay şekerlerden kaçınmanız gerekir.
Bilimsel literatürde kafeinin yararları hakkında bazı çelişkiler olsa da, çoğu durumda alkol insan vücudu için iyi değildir. Göz seğirmesi, potansiyel olarak alkolün neden olduğu birçok sağlık sorunlarından yalnızca biridir.
Mineral eksiklikleri
Seğiren bir göz, magnezyum eksikliği tarafından tetiklenebilir. Seğirme devam ederse, basit bir kan testi ile magnezyum seviyenizi kontrol ettirebilirsiniz. Gerçekten magnezyum eksikliğiniz varsa, badem, yulaf ezmesi veya ıspanak gibi yiyecekler tüketmeye odaklanmalısınız. Günlük magnezyum ihtiyacını karşılamak için magnezyum takviyeleri de alabilirsiniz.
Göz kapağı enfeksiyonu
Blefarit (göz kapağı iltihabı), bakteriler göz kapaklarınızı enfekte ederek iltihaplanma ve kızarıklığa neden olduğunda ortaya çıkar. Bu, göz çevresindeki kasların seğirmesine neden olur.
Diğer belirtiler arasında gözlerde yanma veya batma, göz tabanında kepek yer alır.
Göz kapağı hijyeni, blefariti tedavi etmek ve kontrol altına almak için çok yararlıdır.
Göz kapağı çevresindeki tıkanmış kalıntıları temizlemek için öncelikle ılık su ile gözler ıslatılmalıdır. Ardından şampuan göz kapaklarına masaj yapılarak sürülmelidir. Son olarak da ılık suyla gözler durulanır ve temiz bir havlu ile kurutulur. Hassas olan ve enfeksiyonlara duyarlı olmayan gözlerin temizliği ise doğal gül suyu ile yapılmalıdır.