Yunan tanrıçasının kült takipçileri tarafından kullanılan antik bir tapınak batı Türkiye’de bulundu. Anadolu Ajansı’nın bu ayın başlarında bildirdiğine göre; Türk araştırmacılardan bir ekip; 2.500 yıllık antik Yunan aşk, güzellik, zevk, tutku ve üreme tanrıçası Afrodit’i onurlandıran tapınağı Urla-Çeşme’de yer yüzüne çıkarıldı.
Ekip, M.Ö. 5. yüzyıla dayanan bir tapınağın kalıntılarında bir kadın ve pişmiş topraktan kadın kafası figürünün resmedildiği bir heykel parçası buldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde arkeolog olan araştırma lideri Elif Koparal; Hürriyet’e, tapınağın çevresinde “Burası kutsal alandır” yazan bir yazıtın olduğunu söyledi.
İlginizi çekebilir: İsrail’de 1,500 Yıllık ‘Meryem’den Doğan İsa’ Yazıtı Bulundu
Koparal ve ekibi bulgulardan kalıntıların Afrodit’e adanmış bir tapınaktan olduğunu ve bölgede kendisine adanmış bir kült olması gerektiği sonucuna vardı. Koparal “Afrodit o zamanlar çok yaygın bir külttü” dedi. Encylopedia Britannica’ya göre; erken Yunan şairi Hesiod, oğlu Cronus’un onları denize atmasının ardından cennetin kişiselleştirilmesi olan Uranüs’ün kopmuş genitalinin ürettiği beyaz köpükten Afrodit’in doğduğunu yazdı.
Deniz ve hatta savaş tanrıçası olarak tapılmasına rağmen, Afrodit öncelikle sevgi ve bereketle ilişkilendirilirdi. Hayat kadınları Afrodit’i patronları olarak görüyorlardı. Halk kültü antik Yunaistan’da çok popülerdi.
Hürriyet Daily News’e göre;
Günümüzde tapınağın bulunduğu yarımada, 2006 yılından bu yana burada yapılan antik yerleşimler ve arkeolojik araştırmalarla biliniyor. Koparal ve ekibi, Hürriyet Daily News’e “heyecan verici bir bulguda” tapınağın izlerini ilk kez 2016’da keşfettiklerini söyledi.
Koparal, “Yüzey araştırması sırasında tapınak bulmak yaygın değildir” dedi. Michigan Üniversitesi’ne göre yüzey araştırmaları, karşılaşılan eserleri kaydetmenin, haritalandırmanın ve derlemenin zeminde yürümeyi içerdiğini belirtiyor.
Anadolu Ajansı’na göre, yaklaşık 1.600 metrekarelik bir alanı bu şekilde araştıran ekip; 16’sı Neolitik Çağ’a ait olmak üzere, 35 tarih öncesi insan yerleşimi buldu. Koparal ajansa bu analiz sayesinde önemli bir sosyal ve ekonomik ağ keşfedildiğini söyledi.
Tapınak ve tarihi bölgenin geri kalanı günümüz hazine avcıları ve kentleşmeden korunması gerekecek. Koparal ekibin bu arkeolojik hazineleri korumak için yerli halkla işbirliği içinde olduklarını söyledi.
Beril Foya