Yetişkinler ve Çocuklar | Semptomlar | Risk Altında Olanlar | Tanı | Tedavi | Genel Son Bakış
Terk edilme korkusu sanılanın aksine sadece çocuklarda görülmez. Aynı zamanda yetişkin bireylerde de görülebilen bir durumdur. Bu durumu yaşayan bireyler hayatları için önem taşıyan insanların zarar görmesinden aşırı korkarlar, özellikle aile üyelerinin. Bunun sebebi henüz net olarak bilinmemekte.
Bu durum diğer kaygı hastalıkları olan panik atak agrafobi ve anksiyete bozukluğu gibi sık sık görülebilen bir sorundur.
Yetişkinlerde Terk Edilme Korkusu Ve Çocuklarda Terk Edilme Korkusunun Karşılaştırılması
Terk edilme korkusu 6 ay ve 3 yaş arasında, gelişim döneminde olan çocuklar için olağan bir durumdur. Eğer bu durum ergenlikte de devam ederse çocuğunuza ayrılık anksiyetesi teşhisi konulabilir.
Belirtiler yetişkinlik döneminde de devam ederse yetişkin ayrılık anksiyetesi teşhisi konulabilir. Bu kaygı bozukluğu yetişkinlerde ve çocuklarda benzer semptomlar gösterir.
Çocuklarda şehir dışında bulunan, geceyi başka bir yerde geçirmek zorunda kalan ebeveyinlerinden veya bakıcısından uzak kalmaktan aşırı derecede korkma olarak kendini belli ederken yetişkinlerde çocuklarından veya eşlerinden uzak kalmaktan korkma şeklinde baş gösterir.
Bu durum okul iş gibi sosyal hayatlarında sıkıntılar yaşamalarına sorumluluklarını yerine getirememelerine sebep olabilir.
Semptomlar
Sevdiklerinizin iyilikleri için endişelenmeniz normaldir. Bu kaygı bozukluğuna sahip yetişkinler yüksek düzeyde anksiyete ve korku yaşar. Hatta bu durum bazen o kadar ilerler ki sevdiği insanlara ulaşamadıkları zaman panik atak geçirebilirler. Bu rahatsızlığa sahip kişiler sosyal olarak içe kapanık olabilir veya sevdiklerinden uzaktayken aşırı üzüntü veya konsantrasyon güçlüğü yaşayabilir.
Görünen diğer semptomlar aşağıdaki gibidir:
- Sevdiklerinizin veya kendinizin kaçırılacağına veya ölümcül şekilde yaralanacağınıza dair gereksiz korku duymak,
- Sevdiklerinizin sizi terk edeceğine dair korkmak ve bu durumu reddetmek,
- Sevdiğiniz insanlardan uzaktayken onları kaybetmekten korkup uyuyamamak,
- Bahsedilen diğer semptomlarla ilgili panik atak ve anksiyete krizi geçirmek,
- Ayrıca bu kriz dönemlerinde baş ağrısı ishal gibi fiziksel sorunlar yaşandığıda görülmüştür.
Teşhisin konulabilmesi için semptomların 6 ay boyunca sürekli devam etmesi gerekmektedir.
Risk Altında Olanlar
Ayrılık anksiyetesi genellikle birinin kaybından veya üniversiteye gitmek gibi büyük olayların ardından gelişir. Çocukken ayrılık anksiyetesi bozukluğu teşhisi konulduysa, yetişkin ayrılık anksiyetesi bozukluğu geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir. Zorba ebeveynlerle büyüyen yetişkinler de risk altında olabilir.
Yetişkin ayrılık anksiyetesi aşağıdakilerden biri teşhis edilen kişilerde de görülebilir:
- Genel anksiyete bozukluğu
- Travmatik stres bozukluğu (PTSD)
- Panik Atak
- Sosyal anksiyete bozukluğu
- Kişilik bozuklukları
Tanı
Bu durumu teşhis etmek için, doktorunuz kapsamlı bir inceleme yapacak ve Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, beşinci baskı (DSM-V) içinde belirtilen kriterleri kullanacaktır. DSM-V’ye göre, ilk işaretlerden biri, yakın olduğunuz insanlardan ayrılma konusunda aşırı korku veya kaygıdır. Kaygı ve korku gelişimsel olarak uygunsuz olmalıdır.
Bunlara ek olarak:
- En az 6 aydır devam etmeli.
- Semptomlar sosyal hayatı ve sorumluluklarını yerine getirmede problem yaşatmalıdır.
- Semptomlar başka bir bızuklukla daha iyi açıklanmamalı, ayrılık anksiyetesi ile uyuşmalıdır.
Psikoloğunuz bu konu hakkında kriterlere uyup uymadığınızı anlamak için bir sürü soru soracaktır. Teşhis konmadan önce birkaç seans görüşmeniz gerekebilir Psikoloğunuz ayrıca semptomların hayatınızı nasıl etkilediğini anlamak için yakın aile üyeleri ve arkadaşlarınız ile görüşmek isteyebilir
Tedavi
Yetişkin ayrılık anksiyetesi tedavisi diğer kaygı bozuklukları ile benzer şekilde tedavi edilir. Doktorunuz farklı tedavi yöntemleri önerebilir veya sizin için uygun olan tedaviyi bulmadan önce birkaç yöntem deneyebilir. Bu yöntemlerden birkaçı aşağıdaki gibidir:
- Bilişsel davranışcı terapi (CBT)
- Grup terapisi
- Aile terapisi
- Diyalektik davranışcı terapi
- Antidepresanlar, buspiron (BuSpar) veya benzodiazepinler gibi ilaçlar
Genel Son Bakış
Bu anksiyete çocuklukta veya yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Diğer kaygı bozukluklarına benzer ve hayat kalitenizi düşürebilir. Ancak durum tedavi ile düzeltilebilir. Eğer benzer semptomları kendinizde veya sevdiğiniz birinde fark ettiyseniz bir profesyonel ile konuşun.
ÇEVİRİ: Umut Can Maviş
Bunlar da ilginizi çekebilir
Artık Ayrılığınız Paylaşımlarınızdan Aylar Öncesinden Tahmin Edilebilecek
Başarısızlık Korkusu: Başarısız Olmaktan Korkmamak Mümkün mü? Musk ve Jobs bunu nasıl başardı?
Yorumlar 3