Vücut geliştirme ve kuvvet antrenmanı arasındaki Fark Nedir Egzersiz yaparken asıl amacınız ne? Devasa kaslar yapmak mı, yoksa gerçek, iş görür bir güç kazanmak mı? İkisinin çok farklı olduğunu göreceksiniz!
Makaleye geçmeden bu makalemiz de ilginizi çekebilir: Eugen Sandow: Vücut Geliştirmenin Kurucu Babası
Vücut Geliştirme: Her Şey Boyut
Vücut geliştiriciler, iş görür bir güç elde etmek için değil de, kaslarının boyutunu arttırmak için ağırlık kaldırıyor. Vücut geliştirme esnasında güçlerini de geliştirdikleri doğru, fakat bu, temel amaç olmaktan ziyade, yalnızca eğitimin bir yan etkisi durumunda.
Boyut için ağırlık kaldıranlar genelde ‘pompa’ için çalışıyor, ki bu çalışma esnası da kanın kaslarınıza oksijen ve besin maddesi getirdiği ve sizi adeta zirveye çektiği bir zaman. Vücut geliştiricilerin yaptığı bu ağırlık kaldırma işi, kasları onarmak ve depo kapasitesini geliştirmek için vücudu zorlayarak, kasta çok ufak yırtıklar yaratmak demek oluyor. Bu onarım da, hipertrofi, yani aşırı büyüme olarak bilinen bir sürecin oluşmasına, bir diğer anlamıyla kasların çok daha fazla büyümesine sebep oluyor.
Kaslar daha fazla büyüdüğündeyse, daha fazla enerjiyi tutabiliyor, ki bu da daha fazla çaba sarf edebilecekleri anlamına geliyor. Evet bu iyi bir şey, ancak, bu iri kaslarda depolanan enerji gerçek güç ile aynı şey değil, ve vücut geliştiriciler zayıf olmaya göründüklerinden çok daha yatkın.
”Vücut geliştirme” terimi genelde rekabetçi gösterileri ifade ediyor, ve zaten birçok vücut geliştiricinin egzersiz yapmasındaki tek amaç, bir sahnede onları daha iyi gösterebilecek bir vücuda sahip olmak.
Kuvvet Antrenmanı: Her Şey Güç
Kuvvet antrenmanına gelirsek, egzersiz yapmak için yalnızca bir amaç var; o da kaslarınızın üretebileceği güç miktarını arttırmak, ki ağır nesneleri kaldırabilesiniz. Olay kaldırmaya gelince, bu kaslar gerçekten en yüksek gücü sarfedebiliyorsa, boyutlarının veya şekillerinin inanın hiçbir önemi yok.
Kuvvet antrenmanı genelde düşük tekrarlar ve yüksek ağırlık ile yapılıyor, ve bu antrenmanın amacı, merkezî sinir sisteminize, ağırlık kaldırırken motor ünitelerini en verimli şekilde nasıl iyileştireceğini öğretmek. Siz ise kaslarınızı güçlendirmek, eklemlerinizi sağlamlaştırmak, kemiklerinizi sertleştirmek ve daha güçlü bağlayıcı dokular elde etmek için ağırlık kaldırıyorsunuz.
Vücut geliştiricilerin aksine, ortalama bir güç eğitmeninin kusursuz bir fiziği yok. Hatta onlar genellikle daha yüksek vücut yağ oranına sahip, ve vücutları düzgün ve ince olmaktan ziyade, çoğu zaman tıknaz ve sağlam olmaya meyilli. Fakat iş o kasları kullanmaya geldiğinde, bir vücut geliştiriciden çok daha işlevsel bir güce ve dayanıklılığa sahip oldukları kesin.
Bir Vücut Geliştirici Değil, Güç Eğitmeni Nasıl Olunur:
- En yüksek ağırlığı kaldırmak yerine kusursuz şekli amaçlayın.
- Her bir kasa doğru set sayısını koyun.
- Sallanmayın, sarsılmayın veya hile yapmayın; eğitiminizde her zaman yavaş ve kesin hareketler iş görür. Eğer bu sizi zayıflatacaksa, bırakın zayıflatsın.
- Sadece kas gösterisi yapmaya değil, çalışırken her kas grubuna eşit davranmaya odaklanın.
- Eş merkezli (yükselten) hareket kadar, dış merkezli (alçaltan) hareketi de kontrol edin. Daha yavaş dış merkezli hareket ciddi anlamda kas geliştirir.
- Asla eklemlerinizi kilitlemeyin.
Rekabetçi bir vücut geliştirici olmak istemiyorsanız, spor salonunda güç antrenmanı yapmayı tercih etmek her zaman akıllıca. Evet, vücut geliştirme büyük, mükemmel kaslar yapmak için iyi bir yol olabilir, fakat onunla günlük hayatınızdaki aktiviteleri çok daha kolaylaştıracak gücü elde etmek bir hayalden öteye gidemez.
Gamze Pural
Yorumlar 1