Nintendo’nun Süper Mario’su her 90’lar çocuğunun kafa dağıtmak için sığındığı oyundu. Benim de öyleydi. İster arkadaşlarım beni bıraksın, ister bana hoş olmayan lakaplar takılsın ya da ebeveynlerim beni azarlasın, dört yıl boyunca hiçbir şey beni her gün öğleden sonra 3 ile 5 arasında oyun konsolumun başından kaldıramazdı. Bu rezil oyun neredeyse 90’lardaki her evin bir parçasıydı. Genç veya yetişkin herkes Nintendo’nun video oyunları tarafından büyülenmişti, özellikle Mario tarafından. Bugün bile, Mario’nun maskotu, etkisini kaybetmedi.
Geleceği böyle parlak bir video oyunu karakterinin hâliyle Süper Mario Kardeşler adında bir filmi de vardı. Filmin büyük bir başarı elde edeceğine dair bir şüphe yoktu. Garip bir şekilde, 1993’te çekilen bu film başarının neredeyse yanına bile yaklaşamadı. Film 43 milyon dolarlık bir bütçeye rağmen zar zor 21 milyon dolarlık bir hasılat elde edebildi!
Hadi işlerin gerçekte nasıl olduğuna ve neden bu şekilde geliştiğine bir göz atalım.
En Uygun Yapım Şirketini Bulma
Her şey hakların Nintendo’dan kazanılmasıyla başladı. Film endüstrisinde Nintendo’dan hakların kazanılması konusunda büyük bir yaygara vardı – her biri milyonlarca dolar teklif ederek şirketi etkilemeye çalışıyordu. Zaten multimilyoner bir şirket olarak Nintendo, parasal çıkarlarla ilgilenmiyordu. Bunun yerine, karaktere Nintendo kadar saygı duyacak ve filme adalet sağlayacak bir film yapım şirketi istiyorlardı.
1990 yılında şirket, filmin haklarını Lightmotive isimli, yetişkin dramaları üreten, küçük bir bağımsız stüdyoya emanet etti. Bu anlaşmanın arkasında yatan iki sebep vardı. Birincisi, yapımcılar tarafından yapılan teklif, Nintendo’ya filme takiben gelecek ticari satış hakları üzerinde tam kontrol sağladı. İkincisi, şirket Nintendo’ya filmin yaratılması üzerinde tam kontrol verdi. Bunlar, Nintendo’nun reddedemeyeceği ve anlaşmayı kabul etmesini sağlayan şeylerdi.
En Uygun Yapım Ekibini Bulma
Anlaşmayı imzaladıktan sonra, Lighthouse film için uygun aktör, yapım ekibi ve üyeleri aramaya başladı. Yönetmen olarak ilk tercihlerinden biri, hem oyuncu hem de yönetmen olan ve komedi türünde bir efsane olan Harold Ramis’ti. Ancak, yapımcılarla anlaşmaya varamadığı için teklifi reddetti. Başrol olacak olan Mario rolüne gelince, Oscar ödüllü olan Dustin Hoffman büyük bir ilgi gösterdi. Lightmotive, Dustin Hoffman’in, onların repertuarlarından biriyle çalışmak istediğini görünce çok heyecanlandı. Fakat Nintendo, Dustin Hoffman’i temsilcileri olarak hayal edemeyeceklerini söyleyerek bunu kabul etmedi ve onu reddetti.
Sonrasında, filmi yönetme ve başrolü oynama fırsatı verilen Danny DeVito’ya gittiler. Fakat, filmin senaryosunu okumadan sözleşmeyi imzalamak istemediği için o da teklifi geri çevirdi. Araştırma en uygun kişiyi bulana kadar devam etti, Tom Hanks. Fakat, Tom Hanks Mario’yu oynamak için çok yüksek bir ücret talep ettiğinden dolayı Lightmotive onu da listeden çıkarmak zorunda kaldı. Yapımcıların oybirliğiyle, İngiliz aktör merhum Bob Hoskins üzerinde anlaşmasıyla, çok uzun süren arayış nihayet sona erdi. Bob Hoskins çok yönlü bir oyuncuydu.
1988’deki Masum Sanık Roger Rabbit ve 1991’deki Steven Spielberg’in Kanca’sı da dahil olmak üzere çeşitli çalışmaları ile birçok ödül kazandı. Çok geçmeden, John Leguizamo’ya da Mario’nun kardeşi olan Luigi rolü verildi. Kendisi Hollywood’da nispeten yeni olmasına rağmen başarılı bir oyuncuydu. Kısa bir süre sonra, yardımcı oyunculara da karar verildi. Michael Keaton ve Arnold Schwarzenegger tarafından geri çevrildikten sonra, Dennis Hooper kötü adam olan King Koopa rolünü almaya karar verdi. Prenses Peach rolü içinse, yükselen oyuncu, Samatha Mathis seçildi. Ana oyuncu kadrosu oluşturulduktan sonra bile yönetmen arayışı devam etti. Bu sırada, yapım ekibi senaryo üzerinde çalışmaya başladı.
Süper Mario Başarısızlığı: Aşama 1
Karı koca ikilisi Annabel Jankel ve Ricky Morton, kendilerini ümit verici bulan yapımcıların dikkatini çekti. Fakat, filmin yeni yönetmenleri olan ikili senaryoyu hiç beğenmedi. Orijinal Süper Mario hikayesinde bir değişiklik yapmak istediler. Daha sonra, sadece hikayenin temel konusunu değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda bilimkurgu unsurları ekleyerek senaryoya fütüristik bir dokunuş katan yeni bir yazar grubu tuttular.
Yeni senaryoya göre, hikayedeki kardeşler bir portal aracılığıyla Dino-Hattan adlı alternatif bir Manhattan’a atılıyordu. Dünyayı King Koopa’nın hükümranlığından kurtarmak zorundaydılar. Senaryodaki bu değişiklik, stüdyonun film yapımcıları tarafından hoş karşılanmadı. Sonrasında, yeni bir senarist ekibi işe alındı. Yeni baştan bir sürü aksiyon sahnesi içeren bir senaryo yazıldı. Pek çok düşünce ve sıkıntıdan sonra senaryo son halini aldı. Bu versiyon herkes tarafından onaylandı. Ya da onlar öyle düşündü.
Süper Mario Başarısızlığı: Aşama 2
Yapımcılar, senaryonun içeriğinin filmin hedef kitlesi ile uyuşmadığını hissettiler. Sonrasında, yapımcılar, senarist ekibinden daha aile dostu sahneler eklenmesi için istekte bulundular. Bu, filmi bırakmaya dünden razı olan yönetmenleri, Jankel ve Morton’u, sinirlendirdi. Fakat, sakinleşmeye ve filmin ön yapımına kadar kalmaya kadar verdiler. Bu noktada, neredeyse hiç kimsenin, bir diğerinin ne yaptığı hakkında bir fikri yoktu. Nihayetinde, filmin prodüksiyonu 1992 yazında havalandırması zayıf ve klimasız terk edilmiş bir fabrikada başladı.
Süper Mario Başarısızlığı: Aşama 3
Aktörler sete vardıklarında anlaşmış oldukları senaryodan tamamıyla farklı bir senaryo ile karşılaştılar. Senaryonun orjinalinden tamamen bağımsız olduğunu ve değiştirildiğini düşünürsek, oyuncuların neler olduğu hakkında neredeyse hiçbir fikri yoktu. Sonuç olarak, iletişim eksikliği ekip üyeleri arasında daha fazla engel oluşturdu. Stüdyo hiç olmadığı kadar bölündü. Senaryo günlük olarak yazıldığından dolayı aktörlerin eline her gün farklı bir senaryo geçti. Sonrasında aktörler, diğer gün ellerine çok farklı bir senaryo geçebileceğini bildiğinden dolayı artık pratik yapmayı bıraktı. Bu, oyuncular ve yönetmenler, Jankel ve Morton, arasında düşmanlığa sebep oldu.
Yönetmenler oyunculara tutarsız yönergeler verip, onları fiziksel ve sözlü olarak taciz edecek kadar ileri gittiler. Artık işler kontrolden çıkmıştı. Bir sahnede, Morton oyunculardan birinin üstüne daha “kirli” görünmesi için sıcak kahve döktü. Filme olan ilgisizlik nedeniyle oyuncular bile Jankel ve Morton’un yönetmen ekibiyle alay etmeye başladı. Hatta bazıları sete sarhoş bir şekilde gelmeye başladı. Sette meydana gelen belirli bir kaza, Hoskins’in kolunun filmin geri kalanı için kadrajda gözükmesine neden oldu. Bu yüzden Hoskins’in kolunu filmin pek çok sahnesinde kadrajda görebilirsiniz. Anlaşılabileceği üzere, filmin masrafları çekimin her bir adımında arttı. Süper Mario Kardeşlerin yapımındaki sayısız kin ve bitmeyen dramaya rağmen, film sonunda tamamlandı.
Süper Mario Başarısızlığı: Aşama 4
Filmin prodüksiyonundaki sıkıntılar film yayınlanmadan önce bile yayılmaya başlamıştı. 1992’de L.A Times’ın gerçekleştirdiği bir set ziyaretinde yönetmenler herhangi bir şey anlatmayı tamamıyla reddederken oyuncular kendilerini açıklıkla ifade etme fırsatını kullandılar. Olumsuz izlenimleri bastırmak için, filmin gösterime girmesinden önce 1993 yılının Mayıs ayında gösterime girmesi planlanan ilgi çekici bir reklam ve pazarlama kampanyası hazırlandı. Sadece 2 hafta sonra piyasaya sürülen Jurrasic Park, Süper Mario Kardeşler’in şimdiye kadar elde ettiğinden daha fazla popülerlik kazandı. Anlaşılacağı üzere, film tahmin edilemeyecek kadar ezildi. Bu, Nintendo’yu etkileyerek, Hollywood’a olan inançlarını kaybetmelerine neden oldu.
Süper Mario Kardeşler’in devam filmi, her ne kadar gelecekmiş gibi gözükse de, asla gelmedi. Film baştan sonra bir başarısızlıktı. Çok geçmeden, Bob Heskins ve Dennis Hopper, Süper Mario Kardeşler’in, şu ana kadar oynadıkları en kötü film olduğunu itiraf etti. Filmin yönetmenleri olan Jankel ve Morton, bir daha asla film endüstrisine geri dönmedi.
Süper Mario: Dünya’nın En Sevilen Tesisatçısı
“Çok güzel olabilecek” olan bu filmin başarsızlığının arkasında birçok neden vardı. Filmin yapımının tam olarak ne zaman ve nasıl kötüleşmeye başladığını belirlemek çok kolaydı. Tüm bunlara rağmen, Nintendo’nun Süper Mario’su hâlâ video oyunları dünyasında unutulmaz bir unsurdur. Filmi olamasa bile, Tesisatçı Mario hâlâ bir başarıdır.
Hasan ARI
Bunlar da ilginizi çekebilir
Tüm Zamanların En İyi 75 Korku Filmi