Daha fazla para kazanan insanlar daha mutlu mu?
Cevabı belli gibi gözükse de, çelişkili sonuçlar elde edilen bir çalışma bize cevabın belirsiz olduğunu gösterdi.
Princeton Üniversitesi’nden Daniel Kahneman ve Angus Deaton’ın 2010 tarihli araştırma sonuçları, günlük mutlulukların gelir artışıyla olumlu ilişkisinin olduğunu ama 75.000$’dan fazla artışta mutluluk seviyesinin azaldığını kanıtlamıştır. Buna karşın, 2021 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nden Matthew Killingsworth, yaptığı bir araştırmada 75.000$’ın üstündeki gelir artışıyla mutluluğun istikrarlı bir şekilde arttığını bulmuştur.
Daha büyük gelirler, giderek artan mutluluk seviyeleri ile ilişkilidir. Bununla birlikte, ilişkiler karmaşıklaşır ve her gelir grubundaki insanların yıllık 100.000$ karşısında mutluluklarında keskin bir artış gösterdiği tespit edilmiştir.
“Basitçe ifade etmek gerekirse, çoğu insan için büyük gelirlerin mutlulukla doğru orantılı ilişkisi vardır,” diyor Killingsworth ve ekliyor “finansal açıdan iyi durumda olan insanların mutsuz olmasını bekliyorduk. Eğer zengin ve bedbahtsanız, daha fazla para işe yaramaz. Herkes paranın mutluluk getireceğini düşünüyor.”
Duygusal açıdan iyilik ve gelirin hiçbir şekilde ilişkilenmediğini bilmek gerekir. En az mutlu gruba bakarsak, 100.000$’a kadar olan artış mutluluğu etkiler ama artış devam ettikçe mutlulukta bir değişim gözlenmez. Duygusal açıdan orta seviyede olanlara göre, mutluluk gelirle doğru orantıda ilerler. En mutlu gruba göre ise 100.000$’ın üstünde artışla mutluluk çoğalır.
Güçlere katılmak
Araştırmacılar, çalışmalarının farklı sonuçlarla noktalandığını fark ettiler ve ortak bir çalışmaya başladılar.
Kahneman, Killingsworth ve Mellers; mutluluk ve mutsuzluğun ortaya çıkışını ele alan bir hipotez üzerine odaklandılar.
Bu yeni hipotezi test etmek için, Killingsworth’ün kendi icat ettiği bir uygulama ile topladığı verileri kullandılar.
Bu verilerin, mutluluktan ziyade mutsuzluğu ölçtüğünü fark etmeleriyle, araştırma yeni bir hal aldı. Killingsworth diyor ki “Bir örnekle anlamak daha kolay: sağlıklı insanların kolayca geçebileceği bir demans(bunama) testi düşünün. Böyle bir test bilişsel işlev bozukluğunun varlığını ve şiddetini tespit edebilirken, çoğu sağlıklı insan aynı mükemmel puanı alacağından, genel zeka hakkında pek bir şey ortaya çıkmaz.”
“Aynı şekilde, 2010 verileri mutluluğun yüksek skorda olduğunu gösteriyor. Yani bize genel olarak mutluluk eğiliminden ziyade, mutluluk dağılımının mutsuzluk ucundaki eğilimi anlatıyor. Bunu bir kere fark edince, görünüşte çelişkili olan iki değer çokta uyumsuz gelmiyor. Ve bulduklarımız bu olasılığı güzel bir şekilde ortaya çıkardı. 2021 verilerinde mutsuz insanlar için mutluluk eğilimine baktığımızda, 2010’da bulunanla tam olarak aynı modeli bulduk; mutluluk gelire göre dik bir şekilde yükseliyor.”
Bu çalışmanın anlamı nedir?
Bilimsel çatışmayı çözmek için işbirliklerinden daha iyi bir yol olmadığını öne süren Mellers, iki araştırma ekibinin bir araya gelmeseydi bu sonuçları çıkarmanın zor olacağını belirtti.
Gerçekten de, para ve mutluluk arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasını sağladılar.
Killingsworth’e göre, bu bulgular gerçek hayatın yansıması. “Para mutluluğun sırrı değildir, ancak biraz yardımcı olabilir” diyor.
Dergi Referansı: Matthew A. Killingsworth, Daniel Kahneman, Barbara Mellers. Income and emotional well-being: A conflict resolved. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023; 120 (10) DOI: 10.1073/pnas.2208661120
Çevirmen: Nur Seda Korkmaz