Mulan, ordunun zorunlu askere alımında erkek kılığına girerek babasının yerini alan genç bir kadın olan Hua Mulan efsanesini yeniden anlatıyor. Aynı adı taşıyan ve 1998 yapımı olan filmin yeniden uyarlaması versiyonu olarak vizyona giriyor.
Mulan Hakkında Hızlı Gerçekler
Gösterime giriş tarihi: 4 Eylül 2020 (Türkiye)
Yönetmeni: Niki Caro
IMDB Puanı: 5,4/10
Bilet gişesi: 66,8 milyon USD
Bütçe: 200 milyon USD
Uyarlandığı eser: Mulan (1998)
Oyuncular: Liu Yifei (Fa Mulan) – Jet Li (The Emperor of China) – Donnie Yen (Commander Tung) -Yoson An (Chen Honghui) – Gong Li (Xianniang)
Google kullanıcıları, %61 oranında bu filmi beğendi.
Aşağıdaki menüden Mulan hakkındaki tüm detaylara hızlıca ulaşabilirsiniz.
Mulan Hikayesi | Oyunculuk | Filmin Gelişme Kısmı | İmgeleme ve Set Tasarımı | Film Müziği | Son Değerlendirme
Fragman:
Hikaye
Mulan filmindeki hikaye, animasyon versiyonuna çok benzemekle birlikte, tonu ve tarihsel doğruluğu açısından farklılık gösteriyor. Bu versiyon, animasyon filminde eksik olan mistisizm ve tarih unsunlarına eğiliyor. Yapımcılar sadece animasyon filmini referans olarak kullanmakla kalmamış, aynı zamanda uyarlamanın orijinal temeli olan “The Ballad of Hua Mulan” ın farklı Çince uyarlamalarını da film için kullanmışlar. Özünde, olasılıklara meydan okuyan ve onun için toplumun ondan istediğinden daha fazlası olduğunu gösteren bir kadının hikayesini konu olarak alıyor ve bu güzel mesajı izleyen herkesin kolayca anlayıp sindirmesini sağlıyor.
Oyunculuk
Oyunculuk iyidir. Yifei Liu filmi karizma ve duygu ile taşıyor. Animasyonlu muadili kadar komik olmayabilir, ancak performansını ve bu filmin bir komedi olmadığını anlayınca bunu telafi ettiği gözlemleniyor. Daha yumuşak ve daha eğlenceli bir tarafı olduğunu söyleyebiliriz ama bu, filmin yoğunluğunu tehlikeye atmıyor. Ayrıca, bazı sahnelerin ne kadar karmaşık olduğu düşünüldüğünde, dublör kullanıcak sahnelerin % 90’ının da kendisinin oynaması gerçekten etkileyici diyebiliriz.
Oyuncu kadrosunun geri kalanı da aynı derece de iyi. Oyuncuların kendi aralarında kimyasal uyum söz konusu ; özellikle Mulan’ın alayındaki askerleri bir araya getiren kimyasal bir çekim söz konusu. Filmi temel alan bir topluluk hissi var. Onların birbirlerine yabancı olarak başladığını ve yavaş yavaş bir aile haline geldiğini görüyorsunuz. Savaşa başlamadan önce konuştukları sahne, karakterlerin sonrasında ne kadar ilerlediğini gösteriyor.
Ayrıca Komutan Tung’u oynayan Donnie Yen ve The Emperor’ı oynayan Jet Li gibi birkaç tanınabilir yüz filmde yer alıyor. Başlarda onları tanıdığımı söylemem ama filmde olduklarını bilmek güzel bir haber oldu. Yifei Liu dışında dikkatimi çeken diğer bir aktör, yeni karakter Xianniang’ı canlandıran Gong Li idi. Performansı, kısmen karakterinin yazılma şekli nedeniyle zorlayıcı gözüküyordu. Başlangıçta düşündüğümden çok daha çok yönlü bir karakterdi ve bu nedenlerle benim fikrime göre Mulan dışında en iyi karakter oydu.
Yazım aşaması / Filmin gelişme kısmı
Li Shang ve Mushu’nun ben de dahil olmak üzere filmde yer almayacağı açıklandığında çok öfke tepkisine maruz kalınmıştı ve şimdi filmi izlediğimde, değişiklik mantıklı geldi. Diğer yeniden anlatımları rehber olarak kullanarak karakterin mitosuna daha fazla eğiliyor ve bunu yaparak çoğumuzun aşina olduğu birçok komik ve romantik unsuru ortadan kaldırıyor. Bir komedi ejderhası ve savaşla ilgili bir filmdeki romantik bir alt konuya sahip olan ton değişikliği göz önüne alındığında hiçbir anlam ifade etmiyor. Elbette Mulan ve Chen Honghui’nin bir bağlantısı var ama hiçbir zaman birkaç bakıştan ve sona doğru bir hareketten fazlasını görmedim.
Ayrıca bu sürüm 1998 sürümünden daha doğru veriler içeriyor. Yayınlandığında, Çinli izleyiciler hikayenin efsanenin sulandırılmış batılılaşmış bir versiyonu olduğundan şikayet ettikleri için 1998 filmi olumsuz eleştirilerle karşılandı. Ve bu film bunu düzeltmeye çalışıyordu.
Yönetmen ve senarist Niki Caro, orijinali önemsemeyen ve kültürlerinin doğru karar verdiğini görmek isteyen Çinli izleyiciler ve birincisiyle güçlü bağları olan Amerikalı izleyiciler arasında yankı uyandıran bir film yaratmak için imkansız bir görev üstlenmişti . Ve bu grupların hiçbirinde olmadığımı görmeyi başardıklarını söyleyemem. Benim bakış açıma göre iyi bir hikaye hazırladılar, nereden geldiklerine bakılmaksızın herkesle kolayca yankılanabilecek hikaye ritimleri var.
Güçlü ailevi bağlar kullanarak, film, duygusal bir omurgaya sahip olurken kendini sağlamlaştırabiliyor. Ancak filmin çi’ye bağlılığı çok iyi açıklanmadı. Bazılarının diğerlerinden daha fazla chi’si var ve bize neden olduğuna dair gerçekten bir açıklamayı filmde gözlemleyemedik. Ayrıca Xianniang hikayesi, özellikle onun ile Mulan arasında bir paralellik olduğunu gösterdiği için filmi ilginçleştiriyor. Yön sağlam. Ortada biraz yavaşlasa da, uzun sürmez ve Niki Caro’nun yönü aksiyon sekansları açısından gerçekten parlıyor. Karakterlerin güç dengesiyle oynanmıyor ve aynı zamanda her kişiye parlaması için zaman veriliyor.
Bilgisayar üretimli imgeleme ve Set Tasarımı
Film gerçekten çok etkileyici. Dün akşam Instagram hikayemde onu izlediğimi paylaştığımda, gerçekten güzel göründüğünü ve filmi izledikten sonra , kendi görsel dili ile güzel bir film olduğunu tüm kalbimle söyleyebilirim dedim. Film boyunca kurulum renkli ve canlıydı; film bir bütün olarak epik ve görkemli görünüyordu.
Renk sınıflandırmasının da büyük bir kullanımı vardı filmde, Mulan’ın köyü çok daha canlı ve renkliydi ama Mulan asker haline büründükçe renkeler daha sessiz ve nötr hale gelmeye başladı. Bu durum aynı zamanda askeri üniformaların öne çıkmasını sağladı.
Görüntü yönetmeni Mandy Walker, ışıkla harika bir iş çıkardı. Aşağıdaki sahneyi ele alalım, imparatorun üzerinde neredeyse bir spot ışığı gibi önemini vurgulayan bir ışık huzmesi var. Çekim aynı zamanda imparatoru ortaya koyacak şekilde çerçevelenmiş bu sayede hikayenin önemi vurgulanırken karaktere daha fazla bakmaya başladığımızı fark ediyoruz. Görseller filme adaletli dağılım göstermiş, bu görsellerin büyük ekranda görülmeyi hak ettiklerini düşünüyorum.
Film Müziği
Filmlerin en büyük sancılarından biri müzik eksikliğidir. Ve neden, Ben bunu yazarken Senden Bir Adam Yaratacağım’ı dinleyen biri olarak, müziğin filmin temel bir parçası gibi hissettirdiğini ve onsuz yeniden yapımın neredeyse boş hissettirdiğini anlıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, bu film gerçekçiliğe daha çok eğiliyor ve bir savaş destanında müzikal sayılara sahip olmak işe yaramıyor. İşte Wikipedia sayfasından bir alıntı ‘Caro daha sonra, filmin gerçekçi vizyonuna uymadığını düşündüğü için şarkıların silindiğini açıkladı; insanlar savaşa girerken şarkı söylemedikleri için filmin de olmaması gerektiğine inanıyor.’ Ve söylediği mantıklı.
Bununla birlikte, Harry Gregson-Williams, şarkıları partiye dahil etme konusunda harika bir iş çıkardı. Onları öne çıkarmak yerine, duygusal ağırlık yaratarak skorla harmanlamış. Yansıma birçok kez kullanılmış ve tematik bir rol yaratılmış; bu anlar muhtemelen filmin en iyi kısımlarıydı çünkü davulların tanıtımı göz önüne alındığında daha destansı geliyordu.
Yapımcılar ayrıca Christina Aguilera’yı filmde kullanılmasa da Reflection’ı söylemeye geri getirerek harika bir iş çıkarmışlar. Ve Reflection versiyonunun yeni bir mısrası var, bu da onu 1998 versiyonunun tekrarından çok yeni ve farklı kılıyor. Parçaya çok benzer şekilde, şarkının bu versiyonu onu bir baladdan çok bir marş haline getiren enstrümanlar eklenmiş. Filmde çok önemli bir rol oynayan ifadeden yola çıkan Loyal Brave, Ture adlı yeni bir şarkı da var. Şarkıyı beğendim, yeniden yapılanmanın temalarına uyuyor ve aynı zamanda orijinalin aynı temel mesajına sahip.
Varılan Son Değerlendirme
Bu film hakkında pek çok kutuplaştırıcı şey duydum. Bazıları bundan gerçekten keyif aldıklarını söylerken, diğerleri bunun hayal kırıklığı yaratan ve ezici bir karmaşa olduğunu söyledi. Ortaya düştüm, sanırım bu sorun değil çünkü hiçbir tarafta güçlü eğilimler yok. Filmi bitirdiğimde tweet attığım şey buydu. ‘Ben de #Mulan ‘ı izledim ve iyi olduğunu düşündüm. Çığır açan bir şey yok’
Canlı aksiyon yeniden çekimleri söz konusu olduğunda; Disney yaparsa lanetlenir, yapmazsa lanetlenir.
Film yapmak ince buz üzerinde yürümek gibidir çünkü yeniden yapılan filmler pek çok farklı insan için çok şey ifade ediyor. Filmin çok benzer olmasını ve sonunda The Lion King gibi bitmesini sağlayın, remake’nin geçerliliği söz konusu olduğunda gerçekten var olması gerekmiyor. Çok farklı olsun ve çekirdek izleyicisini yabancılaştıran böyle bir filminiz var ve insanlar bunun ilkinin mirasını kirlettiğini iddia ediyorlar ve edecekler.
Orijinali Arasındaki Fark
Bu filmin orijinalinden farklı olduğunu düşünsem de, hikayenin özü hala orada. Ton değişikliği ve yapımcıların filmi gerçekliğe dayandırmaya çalıştıkları gerçeği göz önüne alındığında, mantıklı geliyor. Şakaları bozan konuşan bir ejderhaya sahip olmak, özünde bir savaş destanı olarak gören birçok sahnenin gerginliğini gideriyor. Bu benim en az sevdiğim yeniden yapım olmasa da, biraz boş olduğu için listenin ortalarındaydı.
Oyunculardan iyi performanslar ve muhteşem manzara çekimleri var ama genel olarak film bana hiçbir zaman gerçekten hiçbir şey hissettirmedi. K. Austin Collins’in Rolling Stone incelemesi en iyisiydi. ‘Oyuncu kadrosu, tavrı ve genel olarak memnun etme hevesi – tüm faydaları düşünülürse – iyi bir filme katkıda bulunmaz.
Bunun olması gereken filmin bir planına eklerler.’ Yine de, bu filmin temel aldığı filme saygı gösterme konusunda iyi bir iş çıkardığını ve kendine özgü bir şey olduğunu ve yeni bir bakış açısı sunduğunu söyleyeceğim. İzin verin açıklayayım, filmle ilgili sorunları açıklarken aynı zamanda olumlu yönleri de anlatan harika bir video var;
İlginizi çekebilir: Tüm Zamanların En İyi 75 Korku Filmi
İlginizi çekebilir: Sinema Salonları Neden Patlamış Mısır Satar? Patlamış Mısırın Tarihi
Yorumlar 5