Arkeologlar Taposiris Magna diye adlandırılan antik Mısır bölgesinde altın bir dili olan 2,000 yıllık mumya buldu. 29 Ocak’ta yayınlanan bir açıklamada Mısırlı Tarihi Eserler Bakanlığı, mumyacılar belki de ölmuş kişi ölumden sonraki hayatta da konuşabilmesi için mumyaya altın dili koydular, dedi. Örneğin; açıklamaya göre, altın dilli mumya, yeraltı tanrısı Osiris ile karşılaşırsa, tanrı ile konuşabilmesi gerekirdi. Mumya hayattayken konuşma güçlüğünün olup olmadığı kesin değil.
Ayrıca, dilin neden özellikle altından yapıldığı da kesin değil. Dominik Cumhuriyeti’nden Kathleen Martinez liderliğindeki arkeologlar, mumyayı Taposiris Magna’daki Osiris ve onun hem kız kardeşi hem de eşi olan tanrıça Isis’e adanmış tapınakları olan 16 definlerden birinde buldu. Öncesinde, arkeologlar Kleopatra VII’nın yüzüyle süslenmiş, tapınakların kraliçenin hükümdarlığı sırasında kullanıldığını öne süren madeni para yığını buldular.
Daha Fazla Mumya
Diğer 15 defin de 2,000 yıl öncesine dayanıyor ve olağanüstü bir hazine içeriyor. Birinde, kadın bir mumya vucudunun çoğunu kaplayan bir ölum maskesi ve onu gülümserken tasvir eden bir başlık takıyor. Mumyalardan iki tanesi, bilim insanlarının halen analiz ettiği ve deşifrelediği sarmalların kalıntılarıyla bulundu. Açıklama, bu mumyalardan birini çevreleyen sıvalı katmanların veya kartonajın altın Osiris süslemeleri olduğunu söyledi.
Araştırmacılar ayrıca sitede gömülü kişileri tasvir eden birkaç heykel buldu. Açıklama, heykellerin çok iyi korunduğunu, bireylerin saç şekillerinin ve başlıklarının hala çıkarılabildiğini söyledi. Heykeller insanlara yüzlerinde gülümsemesiz resmi bir görünüm veriyor. Arkeologlar bireylerin ne zaman ölduklerinden emin olmamalarına rağmen, onların Mısır’ın Büyük İskender’in generallerinden birinin varisleri olan Ptolemaioslar tarafından ( M.Ö. 304-30) ya da Kleopatra’nin M.Ö. 30’daki ölumunden sonra ülkeyi ele geçiren Roma İmparatorluğu tarafından yönetildiği zamanlarda yaşadıklarını söyleyebiliyorlar.
Taposiris Magna’daki bu kazılar Mısır ve Dominik Cumhuriyeti’ndeki Santo Domingo Üniversitesi arkeologlarından oluşan bir ekipçe yürütülüyor. Dominik Cumhuriyeti’nden bir arkeolog olan Kathleen Martinez tarafından öncülük ediliyor. Sitenin kazıları ve kalıntıların analizleri halen devam etmektedir.
Beril Foya
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dünyada Bulunan, En İyi 10 Doğal Mumyalanmış Vucut
Antik Mısır Hakkında Duymamış Olabileceğiniz 15 İlginç Gerçek
Yorumlar 2