Fransız varoluşçu yazar ve filozof Albert Camus bir keresinde şöyle demişti: “Kışın derinliklerinde nihayet içimde yenilmez bir yaz olduğunu öğrendim.” kış bahçıvanlığı daha iyi açıklanamazdı.
Çoğu insan genel olarak kış bahçesi dendiğinde, kar ve yapraklarla kaplı, yalın ve kasvetli bir bahçe olarak hayal eder eder. Yüzeyin hemen altında ise bir kış bahçesi hayatla doludur. Bahar soğanları çiçeklenmelerini sessizce beklerken bahçıvanlar da önümüzdeki daha elverişli mevsimleri hevesle beklemektedir.
Kış sakin bir mevsim olsa da, yapılacak çok iş vardır. Aralık’tan Mart’a kadar olan soğuk aylar, bahçıvanların hasat mevsimini uzatmasına olanak tanıyan, bitki koruma kapları, minik çerçeveli bahçe seraları ve hatta seralar yapmak için mükemmel bir fırsat sağlar. Ayrıca kış, erken ilkbahar ekinlerini tohumdan başlatmak için harika bir zamandır. Son olarak, kış bir bahçenin yapısını ortaya çıkardığından, yeni çukurlar kazmak, yollar döşemek ve fasulye ve bezelyeler için çubuk toplamak için ideal bir zamandır.
5. Bahçenize Güzel Bir Yapı Oluşturun
Bahçenize bakın ve durum değerlendirmesi yapın. Kış, bir bahçenin yapısını ortaya çıkarır. Aralık’tan Mart’a kadar olan sessiz aylar, yeni yollar ve çukurlar ekleyerek bahçenizin alt yapısını geliştirmek için mükemmel bir zamandır.
Bir bahçe yolunun döşenmesi yoğun emek gerektirir, ancak sonuçta çok basit bir işlemdir. İlk olarak, ne tür bir yüzeye sahip olmak istediğinize karar verin. Yeni yolunuz için kayrak, mavi taş, tuğla, bezelye çakılı ve hatta parke malç gibi taşlar iyi seçimlerdir. (Malç, toprağın yüzeyine uygulanan bir malzeme tabakasıdır.)
Ardından yolunuzu belirleyin ve sprey boya veya ip ile işaretleyin. Daha sonra işaretli yolunuzun uzunluğunu ve genişliğini seçtiğiniz yüzey malzemesinin derinliğine kadar kazın. Taş ve tuğla yolları düzleştirmeyi kolaylaştırmak için çukurunuza kumdan bir tabaka oluşturun. Malç veya çakıl kullanıyorsanız, çukurunuzu sadece malzemenizle doldurmanız yeterlidir. Tüm boşlukları doldurun ve işte oldu bitirdiniz!
Yeni çukurlar eklemek veya mevcut olanları büyütmek de kolaydır; kazmayı bile atlayabilirsiniz. Tekrardan belirlediğiniz alanı sprey boya veya ip ile işaretleyin. Ardından, yeni yatağın uzunluğu ve genişliğinde kenarları üst üste gelecek şekilde (yaklaşık sekiz sayfa kalınlığında) gazete serin. Gazeteleri 10cm kompostla örtün ve kompostu 15 ila 20 cm kıyılmış yaprak veya çam samanıyla doldurun. Mart ayına kadar, malç düzleşecek ve fide eklemek için yalnızca gazeteyi kesmeniz yeterli olacak.
4. Tohumlarınızı Hazırlayın
Tohumları erkenden hazırlayın ve dışarı çıkmaya hazır olana kadar fidanları içeride tutun
Fidanların iç mekanlarda büyütülmesinin bir çok avantajı vardır. Tohumdan başlamak fide satın almaktan daha ucuzdur. Bir bitkinin mahsülünü daha erken hasat edebilirsiniz ve kirlenmemiş toprak kullanırsanız, fideleriniz fabrikada yetiştirilen örneklerden daha güçlü ve daha sağlıklı olabilir. Ayrıca, yıllar içinde kendi tohumlarınızı elde edersiniz, dünyanın her yerindeki emektar bahçıvanların gıpta edeceği türünün tek örneği çeşitler yaratabilirsiniz.
Başlamak için temiz bir kabı toprak ile doldurun örneğin yumurta saklama kabı, tohum başlangıç kiti, turba kabı veya buz kalıbı. Kap iyice kurutulmalıdır, bu nedenle gerekirse delikler açın. Tohumları ambalaj talimatlarına göre ekin ve kabı büyük, gevşek, şeffaf bir plastik torba içine yerleştirin. Torba, büyüyen atmosferin sıcaklığını ve nemini artıracaktır. Tohumlar çimlenmek için güneş ışığına ihtiyaç duyuyorsa (hepsi değil), onları ılık ve güneşli bir yere koyun ve gövdelerin düz büyümesini sağlamak için kabı sık sık çevirin.
Toprağı sık sık kontrol edin ve nemli olduğundan (ancak ıslak olmadığından) emin olun. Fide dört veya daha fazla yaprağı olduğunda gübre ekleyin. Brokoli, lahana, kereviz, pırasa ve çeşitli marullar gibi serin mevsim mahsullerinin tümü, kış aylarında iç mekanlarda filizlendirilmeye başlayabilirsiniz. Hassas fidelerinizin hayatta kalmaları için onları toprağa ekmeden önce mini bahçe seranızda sera veya bitki koruma kabında onları alıştırmanız gerekir.
Okumaya devam edin ve bir sonraki bölümde nasıl bitki koruma kabı oluşturacağınızı öğrenin.
3. Bir Bitki Koruma Kabı Oluşturun
Hasadınızı birkaç hafta ileriye götürmenin harika bir yolu, basit ve ucuz bir bitki koruma kabı ile bitkileri rüzgâr ve dondan korumaktır. Bitki koruma kabı bitkileri soğuk havalardan korumak için kullanılan bir örtüdür. Tohumlarınızı Şubat veya Mart aylarında dışarıya çıkardığınızda kullanıma hazır olduğu sürece bitki koruma kaplarınızı istediğiniz zaman oluşturabilirsiniz. Bir bitki koruma kabının güzelliği, hemen hemen her şeyden bir tane yapabilmenizdir. Büyük veya küçük, kısa veya uzun, sabit veya hareketli olabilir. İşte bir bitki koruma kabı oluşturmanın birkaç yolu:
- Şeffaf, 5 galonluk bir su kabını, altını kesip büyük bir çan gibi yumuşak genç fidelerin üzerine yerleştirerek bir bitki koruma kabına dönüştürün.
- Büyük bir kovayı veya küçük bir varili toprakla doldurun ve ortasına bir kazık yerleştirin. Bitki saksılarını yerleştirin. Son olarak, kenarları tuğlalarla veya kovanın üst kısmına bir kilitleme halkası takarak plastiği sabitleyin.
- Yarım inçlik (1,27 cm) PVC borunun uzunluklarını halkalar halinde bükün. Uçları bir açıyla (keskin bir nokta oluşturacak şekilde) kesin ve zemine sürün. İhtiyaç duyduğunuz kadar çember oluşturun ve ardından bunları naylon örtü ile kaplayarak bahçe yatağınızın üzerinde açık uçlu bir tünel oluşturun. Örtüyü bahçe kazıklarıyla sabitleyin.
Bitki koruma kabına benzer şekilde, mini bahçe seraları da bir başka mükemmel kış bahçesi projesidir.
2. Mini Sera Bahçenizi Oluşturun
Yazar Eliot Coleman, “Dört Mevsim Hasadı” adlı kitabına, New England’daki bahçesinin üzerine Nisan karının yoğun bir şekilde düştüğünde, paltosunu üstüne geçirip ve salata malzemesi almak için mini bahçe serasına gittiği bir hikaye ile başlıyor. Faydaları ortada. Isıtılmamış minyatür bir sera gibi, mini seranız kışın bile çeşitli mevsim mahsulleri yetiştirmenizi sağlar.
Mini bir bahçe serası oluşturmak oldukça basittir. Bir testere, matkap, birkaç 30 cmlik pano ve bir 20 cmlik pano, eski bir pencere, vidalar ve menteşelere ihtiyacınız olacak. Basitlik uğruna, soğuk çerçevenizin uzunluğu ve genişliği, kapak olarak kullanacağınız pencereninkiyle eşleşmelidir. En uzun 30 cmlik tahta, çerçevenin arkası görevi görecek. Bir ucunda 30 cm olacak şekilde, diğer ucunda 20 cm aşağı açılı olacak şekilde iki tane daha 30 cmlik pano kesin – bunlar kenarları oluşturur.
Basit, açık bir dikdörtgen oluşturmak için yanları, arkayı ve önü ahşap vidalarla birbirine sabitleyin. Ekstra stabilite için, soğuk çerçeve seranızın dört köşesine L şeklindeki braketleri vidalayın. Son olarak, paslanmaya dayanıklı menteşelerle çerçevenizin üst kısmına eski bir pencere takın. Güneşli günlerde havanın dolaşımına izin vermek için soğuk çerçeve seranızı açık tutmak için basit bir çubuk kullanın. Çoğu bahçıvan, uygun bir mini bahçe serası yapabilir. Fakat bir sera en hevesli bahçıvanları bile kış bahçeciliğinin bu kutsal kasesine gıpta ettirir.Bir sonraki bölümde seralar hakkında bilgi edinin.
1. Yetiştirme Sezonunu Sera İle Uzatın
Hevesli bahçıvanlar, yıl boyunca yerel, organik ürünler yetiştirme hayalini kurarlar. Bir sera bunu mümkün kılar. Sera, serin ev, saksı kulübesi, fidanlık veya cam ev olarak çeşitli şekillerde bilinen seralar her şekil ve boyutta bulunabilir. Çadır benzeri, kendin yap versiyonları, UV dirençli sera plastiği ile kaplı PVC veya metal boru iskeletlerine sahiptirler. Bahçe malzemeleri mağazaları, akla gelebilecek her fiyat aralığında ve tarzda sera setleri sunar.
Seralar, bitkilerin gelişebileceği, çiçek açabileceği ve doğal, dış mekan büyüme mevsimlerini geçerek büyüyebileceği ılık, nemli bir mikro kozmos oluşturmak için güneş radyasyonunu hapseder. Maksimum güneşe maruz kalması için, seranızı yerleştirmek için açık bir alan seçin. Güneş gökyüzünün en alçak noktasında olsa bile yapının asla gölgelenmeyeceği bir yer.
Ev bahçıvanları için en erişilebilir iki sera türü soğuk ev ve serin evlerdir. Soğuk evler sıcaklık ve koruma sağlar, ancak gerçekten soğuk koşullarda, içerideki sıcaklık yine de donma noktasının altına düşebilir. Soğuk evler, en az 4 derece sıcaklığını korur. Serin bir ev, yetiştirme mevsimini soğuk bir evden daha uzun süre uzatır, ancak her iki tür de ortalama bir bahçeden çok daha fazla hasat esnekliği sunar.
Aralık ve Mart ayları arasında yetişebilen soğuk ve soğuk ev mahsulleri arasında pancar, brokoli, yeşil soğan, turp ve çeşitli salata yeşillikleri bulunur.
Feride İrem Yılmaz
İlginizi çekebilir: Böğürtlen: Faydaları, Besin ve Kalori Değerleri
İlginizi çekebilir: Baş Ağrısına Ne İyi Gelir. Evde Hızlıca Rahatlamanız için 9 Basit İpucu!
Yorumlar 1