Bilim insanları bitki ile iletişimde olmak için yüksek teknolojili bir sistem geliştirdikten sonra, uzaktan kontrollü Venüs sinekkapanını ve mahsullerini hastalık yüzünden patladıklarını söyleyip, bu sistemi gerçeğe dönüştürdüklerini çiftçilere söylediler. Singapur’daki araştırmacılar, yeşillikler tarafından doğal olarak yayılan, zayıf elektrik titreşimlerini izleyebilen bitkileri elektrotlara bağladılar. Akıllı telefon uygulamasının bir düğmesine basarak bitkinin çenesini kapatıp, bir Venüs sinekkapanını harekete geçirmek için bu teknolojiyi kullandılar.
Daha sonra bitkinin çenesinden birini robotik bir kola bağlayıp yarım milimetre kalınlığındaki bir tel parçayı küçük bir nesneyi yakalayacak bir düzenek geliştirdiler. Ancak araştırmacılar sonunda, sert robotik kollar için çok hassas olan bir dizi kırılgan nesneyi alabilen gelişmiş “bitki tabanlı robotlarını” üreteceklerine, teknolojinin erken aşamalarında kullanabileceklerine inanıyorlar. Bu araştırma üzerine Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) bu çalışmanın başında olan Chen Xiaodong, AFP’ye “Bu tür doğa robotları, diğer yapay robotlarla (hibrit sistemi yapmak için) arayüze eklenebilir,” dedi. Hala üstesinden gelinmesi gereken zorlukları var. Bilim insanları, sinekkapanını çenelerini çarparak kapanmaya teşvik edebilirler, fakat onları tekrar açamazlar, bunun doğal olarak gerçekleşmesi için 10 saat veya daha fazla süren bir süreç gerekir.
Ekinlerin Savunuşu
Ayrıca sistem, bitkiler tarafından yayılan sinyalleri alarak çiftçilerin ürünleriyle ilgili sorunları erken bir aşamada tespit etme olasılığını artırabilmektedir. Chen, “Bitkilerin elektrik sinyallerini izleyerek, olası tehlike sinyallerini ve anormallikleri tespit edebiliriz ve ekinlerde tam gelişmiş belirtiler ortaya çıkmasa bile, bir hastalığın ne zaman ilerlediğini çiftçiler artık öğrenebilirler.” dedi. Araştırmacılar, ekinlerin iklim değişikliğinden kaynaklanan artan tehditlerle karşı karşıya kaldığı için bu teknolojinin özellikle yararlı olabileceğine inanıyorlar.
Bilim adamları, bitkilerin çok zayıf elektrik sinyalleri yaydığını uzun zamandır biliyordu, fakat düzensiz ve mumsu yüzeyi, sensörleri etkili bir şekilde oturtmayı zorlaştırıyor. NTU’daki araştırmacılar, bitkinin yüzeyine tam uyan ve sinyalleri daha doğruca algılayabilen film benzeri bir yumuşak elektrotları geliştirdiler. Düşük sıcaklıkta sıvı halde olup fakat oda sıcaklığında jele dönüşen bir “termojeli” kullanarak tutturdular. Bunlar da bitkilerle iletişimde olan en son araştırmalardırlar.
2016 yılında, bir Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ekibi, ıspanak yapraklarını yeraltı suyunda patlayıcı maddeleri tespit ettiklerinde, bilim insanlarına bir e-posta uyarısı gönderebilen sensörlere dönüştürdüler. Ekip, bitki köklerinde nitroaromatikleri (genellikle patlayıcılarda bulunan bileşikleri) tespit ettiğinde sinyal yayan karbon nanotüpleri yerleştirdiler. Sinyal daha sonra bilim insanlarına bir mesaj gönderen bir kızılötesi kamera tarafından okundu.
Fatime ABİK
Bunlar da ilginizi çekebilir
Uluslararası Uzay İstasyonunda Bilinmeyen Mikroplar Keşfedildi
Elon Musk Beyin Çipi Projesini Bir Yıl İçinde İnsanlarda Kullanmak İstiyor