Tüberküloz (TB) ya da verem, günümüzde bile dünya çapında 1 milyonu aşkın insanın yaşamına sebep olan, ciddi bir hastaIıktır. Bilim insanları, dünya nüfusunun dörtte birinin TB bakterisi ile enfekte olduğunu tahmin ediyor fakat korkmayın, bu sayının hepsi semptom göstermiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, enfekte insanların sadece %5 ila %10 arası bir sayının bakteriden kaynaklı hastaIığın semptomlarını gösterebileceğini söylüyor. Bu durumun üzerinde zayıf bir bağışıklık sisteminin etkisinin olduğunu özellikle vurguluyorlar.
Tedavi edilmediği takdirde, hastaIarın yaklaşık %45’i yaşamını yitirirken; hasta kişi aynı zamanda HIV ‘e de sahipse kurtulma şansı neredeyse yok oluyor. TB’yi geçmişin bir hastaIığı olarak düşünsek de günümüzde hala vaka sayısı oldukça fazladır.
Uzun bir antibiyotik tedavisine sahiptir. Yine de hayatın karşınıza neler çıkaracağı belli olmaz; akciğerinizde ki bir pr∈z∈rvatif yüzünden tüberküloza yakalandığınızı düşünebilirsiniz. Hayat işte…
Hastaya öncelikle TB için balgam testleri yapıldı
Doktorlar, National Library of Medicine’de yayınlanan bir vaka raporunda, 27 yaşındaki bir kadın altı aydır oldukça sık olan öksürük, ateş ve baIgam şikayetleriyle hastaneye geldi. Raporda dikkat çekici olarak, hastaneye gelmeden 4 ay önce hastaya hiçbir etkisi olmayan, antibiyotik ve anti-tüberkülozların reçetelendiği yazıyordu.
Hastaya öncelikle TB için balgam testleri yapıldı ve negatif çıktı. Ancak göğüs filmlerine bakıldığında, akciğerlerinin sağ üst lobunda bir lezyon buldular. Daha fazla araştırma üzerine, bu lezyonun “bronşlara takılan torbamsı bir cisim” olduğunu tespit ettiler. Sonrasında ise bu torba çıkarılırken bunun bir pr∈z∈rvatif olduğu ortaya çıktı.
Konuya yabancı olsanız bile vücutta, pr∈z∈rvatif arayacağınız ilk on yere akciğeri dahil etmeyeceğinizi biliyorsunuzdur. Doktorlar da bu durumun şaşkınlığının getirisiyle böyle bir olayın nasıl gerçekleştiğini anlayabilmek adına kadına bir takım sorular sordular.
Rapora, “Kadının, eşiyle yaptığı oraI iIişkide pr∈z∈rvatifin gevşemesinden kaynaklı olarak boğazından, nefes borusuna oradan akciğerine kaçmış olabileceğini, eylem esnasında kadının nefes zorluğu yaşadığını ve öksürük krizine girdiğini,” hatırladığı yazılmış.
Vakanın tespit edilmesinde ki gecikme faktörlerini doktorlar şöyle yorumlamıştır:
- Pr∈z∈rvatif yumuşak ve elastik yapısından kaynaklı akciğeri doğrudan yaraaIamamış fakat tıkanıklıktan kaynaklı ∈nfeksiyonlara sebep olmuştur. Yine de öksürük ve nefes alma durumları bu ∈nfeksiyonları bir süre temizleyerek durumun, sağlık çalışanları tarafından geç fark edilmesine yol açmıştır.
- Utanç. Sağlıkçılar bir diğer sebebin ise çiftin yaşadığı durumu açıklamaya çekindiğini veya eylemin böyle bir duruma sebep olacağını düşünmemesinden kaynaklı gecikmeye yol açtığını da hesaba katıyor.
- Hastanın yetişkin olduğunu göz önüne aldığımızda, bu büyüklükte ki yabancı bir cismin solunması başlangıçtan itibaren mantıklı bir sebep olarak öngörülmemişti.
Doktorlar, küçük parçalara ayrılan ve bronşlara dağılan pr∈z∈rvatiften kaynaklı kadının, gerekli tedavileri aldıktan sonra iyileşeceğini düşünüyorlar. Ayrıca böyle bir olayın yüksek ihtimalle tıpta ilk kez var olduğunu düşünüyorlar.
Mustafa Kemal Karabulut