Eğer teknoloji haberlerini takip ediyorsanız Blockchain teknolojisi hakkında çok fazla şey okumuş ya da izlemişsinizdir. Blockchain’in, eğlence endüstrisini nasıl dönüştürülebileceğinden tutun da akşam dışarıda yediğiniz balığın sürdürülebilir bir kaynaktan geldiğine dair size nasıl bir güvence verebileceğine kadar bir ton makale var. Ama neden bu kadar farklı insanlar bu konu üzerine konuşuyor?
Detaylı bir şekilde bakarsak çok teknik konuşuruz ama temel konsept o kadar da teknik değil. Blockchain teknolojisi, eşler arası bir bilgisayar ağında paylaşılan bir işlem kaydına dayanır. Ağdaki her bilgisayarın bu paylaşılan kayda erişimi vardır ve sürece katılmak için özel yazılım kullanılır. Ağdaki bilgisayarlar, blok adı verilen veri yığınlarındaki işlemleri doğrular. Bir bilgisayar işlemleri doğruladığında (genellikle bu işlemler robot musunuz testindeki gibiler yani toplama soruları vs.) ağ bloğu onu diğer bloklardan oluşan bir zincirin sonuna ekliyor. Bu bloklar kesintisiz bir zincirde sistemdeki ilk işlemlere kadar uzanıyor.
Blockchain ve Kripto Para Bitcoin
Blockchain teknolojisinin en ünlü uygulaması kripto para birimi olan Bitcoin’dir. Satoshi Nakamoto isimli Japon bir abimiz Bitcoin konseptini 2008 yılında kriptografi posta listesinde dağıtılan bir makalede önerdi. Nakamoto, banka gibi finans kuruluşlarına güvenmediğinden, merkezi olmayan bir dijital para birimi yaratmak istedi. Fakat Nakamoto’nun çözmesi gereken sorunlar vardı: Dijital bir para biriminin süresiz olarak kopyalanamayacağını nasıl garanti edebilirdiniz? Birinin aynı bitcoini birden çok kez harcamasına engel olacak olan şey nedir? Ve en önemlisi merkezi bir otorite olmadan işlemlerin gerçekten olup olmadığını nasıl doğrulayabilirsiniz?
Bunların çoğunun cevabı Blockchain oldu. Bitcoin kullanan herhangi bir işlem bu zincirin bir parçası olacaktır. İnsanların hesaplama kaynaklarını ağa ayıracaktı. Bilgisayarlar, işlemleri doğrulamak için zorlu matematik problemleri üzerinde çalışarak, merkezi bir banka veya finans kuruluşu olma gereğini ortadan kaldırıyor.
Problemlerin zorluğu da sistemdeki hesaplama gücü miktarına bağlı olacaktır. İşlemleri doğrulamak için ne kadar çok kullanıcı işlem gücü ayırırsa sorunlar o kadar zorlaşacaktır. Bu, herhangi bir işlem bloğunun doğrulanması için geçen süreyi yaklaşık 10 dakika tutacaktır. Virüs bulaşan birçok bilgisayarın yavaşlamasının sebebi de Blockchain zincirine takılıyor olmasıdır.
Tamam, iyi hoş da neden katılasınız? Bilgisayarımsal güç elektrik gerektirir, bu da bu ağdaki insanların gerçek dünyada para vermesi gerektiği bir kaynağı gerektirir. (elektrikten bahsediyorum.) Nakamoto hangi bilgisayarın (veya bilgisayar sisteminin) bir işlem bloğunu doğrulamak için doğru cevabı sağladığında bir Bitcoin ödülü alacağını öne sürdü. Bu şekilde, yeni Bitcoinler dolaşıma girdi ve insanların bilgisayarlarını çalıştırmak için bir nedeni oldu. Bu sürecin ismi de madencilik oldu.
Blockchain Teknolojisi
Blok zincirinin ustaca unsurlarından biri, her işlem doğrulamasının kısmen daha önce olanlara dayanmasıdır. Bir blok zincire katıldığında, ağa bağlı tüm bilgisayarlar bloğu görebilecek şekilde ağda kitlenir. Yani birisi işlemlerin tarihsel kaydıyla uğraşmak isterse, yalnızca işlemi içeren bloğu değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda onun arkasından gelen tüm blokları değiştirmesi gerekir. Dolandırıcıların sistemdeki tüm işlem gücünün en az yüzde 51’inden yararlanmasını gerektireceğinden bunun sayısal olarak gerçekleşmesi olası değildir.
Bu işler kolay değil fakat suçlu olmayı özenenler için işler daha da zorlaşıyor. Blockchain teknolojisinin bir arıza güvenlik sistemi var. Birden fazla bilgisayar blok doğrulama çözümleri sunuyorsa sistem bir bütün olarak hangi blok zinciri en uzunsa ona uygun olacak şekilde programlanmıştır. Yani uzun soru zor soru mantığıyla işliyor gibi düşünebilirsiniz. Birden fazla bilgisayar bir işlem bloğunu doğrulamak için doğru çözümü bulursa, doğrulanan bloklar, bu makinelerden veya sistemlerden biri serideki bir sonraki blok için bir çözüme sahip olana kadar bir tür belirsizlik içindedir. Bu noktada, sistem en uzun zincir bloğunu doğru olarak seçer ve ağın bir parçası olur.
Kafalar çıtırdan karıştıysa anlamanızı kolaylaştıracak bir örnek vereyim. 100 blok uzunluğunda bir zincir hayal edin. Dolandırıcı olma ihtimali olan biri ikinci kez bir Bitcoin harcamak ister. Orijinal işlemi 70’inci blokta varsayalım.70 numaralı bloğu değiştirmesi ve 71’den 100’e kadar olan blokların tamamını değiştirmesi gerekli. Ancak bunu yaparken ağın geri kalanı, işlemleri doğrulamaya ve 100 bloğun üzerine yeni bloklar inşa etmeye devam edecek. Zincir git gide uzuyor yani. Dolandırıcı sürekli olarak sistemin arkasında olacak yani Blockchain versiyonu hiçbir zaman meşru olarak tanınmayacak ve engellenecek.
Bitcoinler çokça gündeme gelen bir Blockchain uygulaması olsa da işlem tabanlı herhangi bir faaliyet bu stratejiden yararlanabilir. Bu da Blockchain teknolojisi hakkında neden bu kadar farklı sektörlerin bu kadar konuştuğunu açıklıyor en azından ben açıklamaya çalıştım yani. Bazıları internetin bir sonraki dev yeni çağı olduğunu öne sürecek kadar abartıyor. Bu gerçekleşse de, kesinlikle dağıtılmış bilgi işlemin akıllıca bir uygulamasıdır Bitcoin.
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
İnsan Gücüyle Çalışan Bilgisayar Nedir?
WiFi ‘yi İcat Eden Güzel Oyuncu ve Dünyayı Değiştiren Gözden Kaçan İcadı.
Dark Web Hakkında Bilemeyeceğiniz En İyi 10 Şey
ASLA Kullanmamanız Gereken 3 GitHub Komutu
Kötü Amaçlı Yazılım (Malware) Nedir? ve Bilgisayarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Yorumlar 2