İkinci dünya savaşı sırasında saklanmak zorunda kalan genç yahudi kız Anne Frank tuttuğu günlükler ile biliniyor.
Aşağıdaki menüden Anne Frank hakkındaki tüm detaylara hızlıca ulaşabilirsiniz.
Kimdir? | Anne Frank ‘ın evi | Hatıra Defteri | Nasıl Öldü? | Hikayesi
Anne Frank Hakkında Kısa Bilgiler
Tam adı: Annelies Marie Frank
Doğumu: 12 Haziran 1929
Doğum yeri: Frankfurt, Germany
Eğitim: Montessori Lyceum Amsterdam (1934–1941), Jewish Lyceum
Mesleği: Yahudi günlük yazarı
Ölümü: Şubat 1945
Defin Yeri: Nisan 1945, Bergen-Belsen Toplama Kampı, Almanya
Ebeveynler: Otto Frank, Edith Frank
Anne Frank tarafından yazılan kitap: Anne Frank ‘in Hatıra Defteri
Anne Frank Kimdir?
Anne Frank 1929 yılında Almanya’nın bir çok sıkıntı ile boğuştuğu bir zamanda dünyaya geldi. Bir çok insan işini kaybetmiş, parasız kalmıştı ve Nasyonal-Sosyalist Parti başkanı Hitler ise bu olanlardan dolayı Yahudileri suçluyordu.
Can güvenliklerinden dolayı endişe duyan Anne Frank ‘in ebeveynleri, Anne daha 4 yaşındayken Hollanda’ya taşındılar. Anne, Amsterdam’da büyüdü ve orada okula gitti. Bu sırada ise Flemenkçe öğrenci. Orada bir çok arkadaş edindi ve boş zamanları okuyarak ve masa tenisi oynayarak geçirdi.
Ama 2. Dünya Savaşı patlak verince, hayat Anne ve ailesi için çok zor bir hale gelmişti. Nasyonal-Sosyalistler (Naziler), Yahudilere karşı, gidebilecekleri yerleri, alışveriş yapabilecekleri mağazaları ve gidebilecekleri okulları kısıtlayan kurallar koymuştu. Yahudiler kendi işlerini kurup yönetmeleri yasaklanınca Anne Frank ‘in babası da işini kaybetti.
Anne Frank’ın evi
1942’de Naziler Anne Frank ‘in büyük kız kardeşi Margot’u Almanya’ya götürmek istedi ama ailesi bu karara razı olmadı ve saklandılar. Babası, Prinsengracht 263’te ki şirketininin arka tarafında saklanmak için bir sığınak yapmak için aylarca uğraştı. Anne bu sığınağa “Arka Evden Hatiralar ve Hikayeler” (Secret Annex) adını verdi.
Arka ev bir deponun üzerinde bulunuyordu. Girişi ise önüne bir kitaplık konularak gizlendi. Babası Otto, ofiste çalıştırdığı 4 işçiden yardım aldı. Bu işçilerin adları, Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman ve Victor Krugler’di. Yardımcılar aile için yemek, kıyafet ve saklandıkları zaman içerisinde lazım olabilecek başka malzemeler getiriyordu. Kitaplığı yapan Bep’in babası Johannes Voskuijl depo çalışanları arasında Anne ‘nin ailesinin orada saklandığını bilen tek kişiydi.
Arka Ev’e ilk yerleşenler Anne Frank ‘in ailesiydi fakat daha sonra Hermann ve Auguste van Pels ve oğulları Peter, ondan sonra ise Fritz Pfeffer yerleşmişti.
Anne Frank ‘ın günlüğü – Hatıra Defteri
13 yaş gününde ailesi Anne’ya bir günlük aldı ve Anne günlüğünün adını kedicik anlamına gelen “Kitty” koydu. Anne, yazmayı çok seviyor ve bir gün ünlü bir yazar olmayı hedefliyordu.
Anne Frank günlüğüne sıradan, önemsiz görünen şeyleri dahi yazardı. Tabi bu şekilde not alması ,bize, tarihin o zor zamanlarında hayatın nasıl olduğuna dair ayrıntılı bir tablo sunuyordu.
O gün ne yediğini, hangi aktörlere hayranlık duyduğunu, hangi kitapları okuduğunu ve annesiyle arasında geçen diyalogları yazıyordu. Ayrıca sığınakta kalmayı, korkuları, zorlukları ve dışarıya çıkmayı ne kadar özlediğini de yazıyordu.
*Evden, ofisten, mutfaktan, daha sonra merdivenlerden ayak sesleri işittim. Tüm soluk alma sesleri kesildi, 8 farklı kalp hızla atıyordu. Daha sonra bir tenekenin devrildiğini duyduk. Ayak sesleri gitmişti ve tehlike bitmişti.*
-Anne’nin günlüğünden bir kesit
Frank’lar, Van Pels’ler ve Freitz Pfeffer sığınakta kaldığı zamanlarda açığa çıkmamaları için oldukça dikkatli olmak zorundalardı. Örneğin gündüzleri işçiler duyar diye sifonu çekmek yasaklanmıştı ve Anne’nın nadiren camı açmasına izin veriliyordu. Dışarı çıkması ise zaten yasaktı.
Anne Frank Nasıl Öldü?
4 Agustos 1944’te Naziler, Prinsengracht 263’e baskın yaptı ve sığınağı buldular. Sığınaktaki 8 kişiyi aldılar ve yahudiler ve diğer tutsakların tutulduğu Westerbork kampına götürdüler. Bir ay sonra ise Polonyada’ki büyük toplama kampı Auschwitz’e gönderildiler. Orada kadınları ve erkekleri ayırdılar. En nihayetinde Anne ve kız kardeşi Margot’ta annelerinden ayrılmak üzere kalabalık bir trenle Belgen-Belsen toplama kampına gönderildi.
Toplama kamplarının şartları aşırı zordu. Soğuk ve nemliydi, yiyecek çok az yemek vardı ve hastalıklar kol geziyordu. Anne Frank ve Margot 1945’in Şubatında, 2. Dünya Savaşının bitmesinden sadece bir kaç ay önce, toplama kampında hayatlarını kaybettiler. Ölüm sebeplerinin ise tifüs hastalığı olduğu düşünülüyor. (Tifüs, Rickettsia bakterilerinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır.)
Anneleri Edith ise Auschwitz’te öldü. Arka Ev’de kalanların arasında bir tek babaları Otto hayatta kaldı.
Anne Frank’ın Hikayesi
Anne Frank ‘in günlüğünü yardımcılardan Miep tarafından bulundu. Frank ailesinin tek üyesi olan babası Otto, savaş sonrası Amsterdam’a dönüp kızlarının Bergen-Belsen toplama kampında öldüğü haberini aldığı gün Miep’ten günlüğü geri aldı. Anne’nin günlüğünü okudu ve bastırdı. Böylece kızının bir gün yazar olma hayalini gerçekleştirdi. Günlük 1947’de Arka Evden Hatiralar ve Hikayeler (“The Secret Annex”) ismiyle basıldı.
Kitabın yayınlandığı tarihten beri milyonlarca kopyası satıldı ve 70’ten fazla dile çevrildi. Kitap, Yahudilerin Nazilerin ellerinde çektileri acıların önemli bir kayıtı oldu. Otto, kızının günlüğünün okuyucularını başkalarına karşı nefretin, önyargının ve ayrımcılığın tehlikeleri hakkında bilgilendirmesini umdu. 1960 yılında Otto’nun yardımıyla bir zamanlar saklandıklar yer “Anne Frank ‘in Evi” ismiyle müzeye çevrildi. Her yıl dünyanın farklı yerlerinden, Anne Frank’ın hayat hikayesini öğrenmek üzere 1.2 milyondan fazla insan müzeyi ziyaret ediyor.
İlginizi çekebilir: Alman Yazar ve Devlet Adamı, Johann Wolfgang von Goethe
İlginizi çekebilir: Victor Hugo Biyografi
Yorumlar 3