Yapay zekânın bir alt alanı olan derin öğrenmeyi (DÖ) sosyal ağ analizi (SAA) ile birleştirmek, şiddetli hava olaylarıyla ilgili sosyal medyayı kriz yöneticileri, ilk müdahale ekipleri ve hükümet bilim insanları için yararlı bir araç haline getirebilir mi? McGill araştırmacılarından oluşan disiplinler arası bir ekip, şiddetli hava olaylarını anlama ve yönetme çabasıyla bu araçları ön plana çıkardı.
Araştırmacılar gürültü azaltma mekanizması kullanarak sorunlu noktaları daha iyi incelemek ve kullanıcıların şiddetli hava olaylarına karşı tepkilerini ölçmek için sosyal medyadan bilgilerin filtrelenebileceğini keşfettiler. Çalışmanın sonuçları Olasılıklar ve Kriz Yönetimi Dergisi’nde yayınlandı.
Bilgi Denizine Dalmak
McGill Coğrafya Bölümü Doçenti ve bu çalışmanın başyazarı Renee Sieber, “Kimin dinlendiğini ve hangilerinin yetkili kaynaklar olduğunu bularak gürültüyü azalttık” diyor. “Bu yetenek önemli çünkü Twitter kullanıcıları tarafından paylaşılan bilgilerin geçerliliğini değerlendirmek oldukça zor.” Ekip, araştırmasını Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 2019 Mart Nebraska sellerinden elde edilen ve 1 milyar doların üzerinde hasara ve insanların tahliyesine neden olan Twitter verilerine bağladı. Toplamda 1.200’den fazla tweet analiz edilip sınıflandırıldı.
“Sosyal ağ analizi, şiddetli hava olaylarında insanların bilgileri nereden aldıklarını belirleyebilir. Derin öğrenme, binlerce tweet’i sabit kategoriler halinde sınıflandırarak bu bilgilerin içeriğini daha iyi anlamamızı sağlıyor. Altyapı ve hizmetlerin zarar görmesi veya sempati ve duygusal destek örnek olarak verilebilir.” diyor Sieber. Araştırmacılar daha sonra iki aşamalı bir derin öğrenme sınıflandırma modeli geliştirdiler.
Bu çalışma;
Sosyal medya analizinin hangi amaçla kullanıldığıyla ilgili bazı konuları vurguladı. Özellikle de olayların CrisisNLP gibi veri kümeleri tarafından beklenenden çok daha bağlamsal olduğunu ve terimleri kategorize etmek için evrensel bir dilin olmamasından şikayet etti.
Araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen ilk keşifte bir ünlü çağrısının öne çıktığı da ortaya çıktı. Bu gerçekten de pop şarkıcısı Justin Timberlake’in tweetinin çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşıldığı 2019 Nebraska selleri için geçerliydi.
“Bulgularımız bize kriz yönetimini kategorize etmek için evrensel bir dil olduğu inancının aksine, bilgi içeriğinin farklı olay türleri arasında değişiklik gösterdiğini söylüyor.
“Halkın hava durumu hakkında katkıda bulunduğu büyük miktardaki sosyal medya verisi, kar fırtınası, seller ve buz fırtınaları gibi krizlerde kritik bilgiler sağlayabileceğini gösteriyor. Şu anda bu modeli farklı hava durumu krizlerine aktarmayı ve eksikliklerini gidermeyi araştırıyoruz. Bunları diğer yöntemlerle birleştirerek mevcut denetimli yaklaşımları elde edeceğiz “diyor Sieber. Renee Sieber ve arkadaşlarının yazdığı “Şiddetli sel olaylarını anlamak ve yönetmek için derin öğrenme ve sosyal ağ analizini kullanma” isimli yazı Journal of Contingencies and Crisis Management’ta yayınlandı.
Serra Nur Salim
Bunlar da ilginizi çekebilir
Yapay Zekâ 10 Farklı Şekilde Bu Şaşırtıcı Yetenekleri Gösterdi!
2021 Yılı Yapay Zekâ Tahminleri: Yapay Zekanın Ulaşabileceği Sınırlar
Yorumlar 3