Programlamadan yazılım geliştirmeye ve mühendisliğe kadar her gün kullanılan programlama dilleri vardır. Yeni programlama dillerinin pazara girmekte zorlanmasının nedenlerinden biri, mevcut kod tabanları ve geriye dönük uyumluluktur. Ekosisteminize yeni bir dil eklemek, herhangi bir eski kodun yeni dille çalışmasını sağlamak veya en kötü durumda her şeyi sıfırdan yeniden oluşturmak için saatler harcamak anlamına gelir. Tabii bu dile insanları alıştırmak da cabası. Listeye başlayalım o zaman.
C ve C++
Böyle bir listede C programlama dillerine yer vermeden olmaz. C ve C++’ı seviyorum, evet yaşlandılar fakat hala iş görüyorlar. Ne demişler, ne varsa eskilerde var. Tabii eski dediğime bakmayın, tam bir yaşlı kurt gibi hala Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından güncel tutulmaya devam ediyor. Eski bir kod tabanını (günümüz şartlarında oluşturulmamış olan) veya mevcut bir kodu kullanmayı denediğinizde, C ve C ++ ‘a eski kaldığı için gerçekten minnettar kalacaksınız. C ve C ++, uyumluluğun tartışmasız krallarıdır. Nereden baksanız bu diller 40-50 yıllık diller fakat performansları hala yerinde.
Python
C’yi her ne kadar sevsem de Python’u pek beğendiğimi söyleyemem. Beğenmememin temel sebebi dağınık syntax’i yüzünden. Ancak sevmiyorum diye listeme eklememezlik yapmayacağım. Yiğidi öldür hakkını yeme. Python son 30 yılda çok hızlı büyüdü ve dev bir canavara dönüştü. 30 yıllık geçmişine rağmen uyumlu bir dil ve kullanımı kolay bir dil. İnsanların C ve C++ aksine Python’la başlamalarının temel sebebi bu kullanım kolaylığı. Acemi programcılar masa başına oturup saatler içinde kendi temel programlarını yazmaya başlayabiliyorlar. Sanırım Python’un bu kadar popüler olmasını sağlayan bu oldu.
Java
Java’yı da her ne kadar sevmesem de kalbimde özel bir yeri var. Java benim programlama öğrenmeye başladığım dil. Ve benim gibi, birçok programcı bu dünyaya Java aracılığıyla girdi. Yurtdışında bir çok lise ve üniversite programlamaya öğretmeye Java ile başlıyor. Bu kafanızda Java’nın “yeni başlayan” dili olduğunu düşünmeyin. 200 milyonun üzerinde kopya satan Minecraft gibi bir oyun Java ile kodlandı. Tabii artık günümüzde C++ kullanılarak yeniden oluşturuldu fakat çıkış noktası Java’ydı.
Java’yı neden sevmediğim soracak olursanız, kodu ayrıntılı bir şekilde veren uygun belgeleriniz kodu yorumlamanın gerçekten çok can sıkıcı olması(Ve çoğu insan eksiksiz bir belge yazamaz).
Son olarak, Java’nın Java olduğu için popüler olmadığını, popülerlik (ve cihaz uyumluluğu) için popüler olduğunu söylemeliyim. Bu hem iyi bir şey hem de kötü bir şey. Bu takıldığınız bir konu olursa arayabileceğiniz çok fazla kaynak olduğu anlamına gelir. Ancak Java’nın yapmaya çalıştığı şeyi başarmanın daha iyi ve genellikle daha kolay yolları olduğu anlamına gelir.
Swift
Swift’in temel amacı Objective –C’yi değiştirmek olan bir dildir. Başlangıçta Objective-C’ yi de bu listeye almayı düşünmüştüm fakat “Bu Listeye Ucu Ucuna Girememiş Diller” listesine eklemeyi seçtim.
Bu Listeye Ucu Ucuna Girememiş Diller
Bu liste neden var derseniz hepimizin sevdiği bazı diller vardır ve yukarıda sevdiği dili göremeyenler için bazı dilleri neden eklemediğimi açıklama yapmak istedim. Tabii ki de tüm diller üzerine oturup konuşacak değilim sadece popüler olanlardan bahsedeceğim.
Rust
RUST’ı, listeme koymak isterken, arkasında Apple’ın desteğini alan Swift’in aksine, Rust güçlü bir destekçiden yoksun bir dil. (Yine de Microsoft, WinRT dil projeksiyonu ile Rust için destek verdi).
C#
C# teknik olarak tüm kriterleri sağlıyor hatta ve hatta listede yer almayı bile hak ediyor. Ancak Java mı C#’mı diye düşündüğümde oyumu C# atmaya tercih ettim. Yani bu biraz benimle alakalı.
OBJECTIVE-C
Yukarıda söylediğim gibi, Objective-C, programlama dili dünyasında büyük bir oyuncuydu. Ancak, geliştiriciler ve şirketler onun yerini alacak yeni diller (Swift, Rust) aradıkça hayatı sona eriyor. Yine de, uyumluluk sorunları nedeniyle, Objective-C en azından bir süre daha hayatımızda kalacak.
PHP
PHP, son yirmi yıldır neredeyse tüm “En İyi Programlama Dilleri” listesindeki yerini korudu. Web geliştirmedeki tutarlı kullanımıyla, bir endüstri titanı haline geldi ve yerini uzunca bir süre koruyacak.
Hangi dili öğrenmeyi / çalışmayı seçerseniz seçin, duruma en uygun olanı seçin. Ancak uyumluluk sorunlarını her zaman göz önünde bulundurun.
Meriç Çapar
Bunlar da ilginizi çekebilir
Kodlama Bilmek Gerçekten Gerekiyor Mu, Gerekmiyor Mu?(Yeni sekmede açılır)
C Programlama Dili Öğrenmek Size Nasıl Fayda Sağlayacak?
Python Nedir, Ne Değildir? Python Nasıl Çalışır?
Her Web Geliştiricisinin 2021’de Sahip Olması Gereken 15 VSCode Uzantısı
Yorumlar 1