Filipinli hekim Fe del Mundo, Harvard Tıp Fakültesi’ne kabul edilen ilk kadının ilginç Hikayesi: College Factual’a göre, Harvard Üniversitesi 2020 itibariyle 5.020 erkek ve 4.930 kadından oluşan lisans popülasyonu ile erkeklerden kadına çeşitlilikte 181. sırada yer almaktadır. Bu çok dengeli bir oran olan % 48.5 kadın % 51.5’e erkektir. Ancak, bu dengeli oran her zaman bu şekilde olmamıştır. 1999’dan önce, Harvard Üniversitesi, tamamı kadınlardan oluşan bir kurum olan Radcliffe kolejiyle resmi olarak birleştirilmeden önce ağırlıklı olarak tamamı erkek olan bir okuldu.
Bu, 1999’dan önce Harvard’a giden kadın olmadığı anlamına gelmiyor, ancak Radcliffe koleji (1879’da açıldı) zaten Kadınlar için “Harvard Ek Binası” olarak belirlenmişti. Harvard’daki çeşitli lisansüstü okullar da 1920’lerin başlarında kadınları kabul etti. Bu da bizi Fe del Mundo ’nun ilginç durumuna getiriyor. Fe Del Mundo, biyografisine göre, 1936’da Harvard Tıp Fakültesi’ne kabul edilen ilk kadındı. İşin karmaşıklaştığı yer burası. Bu iddiadaki sorun, Harvard Tıp Fakültesi’nin 1945’e kadar – yani neredeyse on yıl sonra – kadınları kabul etmemesidir.
Fe del Mundo Harvard Geleneğini Alt Üst Etti
The Medical Observer, Del Mundo’ya Harvard Tıp Fakültesi’ndeki ilk kadın olup olmadığını sorduğunda, şöyle diyor:
“İlk – bu kadar uzaktan geliyorum.”
Fe Del Mundo ayrıca Cambridge’e vardığında o sırada kadınlara ayrılmış bir konaklama yeri bulunmadığından bir erkek yurduna atanmış olmasına şaşırdığını anlatıyor. Karışıklığı bildirdi ama yine de kabul edildi.
“[Fe Del Mundo], Boston’a vardığında ve onu hastane konutunun müdüründen aldığı bir mektupla görevlendirdiği yurda gittiğinde, kendisini bir erkek yurdunda bulmasını şaşkınlıkla anlatıyor. Harvard yetkilileri bilmeden, tüm erkek öğrenci yurduna bir kadın kabul etmişlerdi. Ancak sicili çok güçlü olduğu için pediatri bölümü başkanı onu kabul etmemek için hiçbir neden görmedi. Bu nedenle, Harvard geleneğini alt üst ederek giren, ilk Filipinli kadın oldu ve o sırada Harvard Tıp Fakültesi’ne kaydolan tek kadın oldu. ”
[kaynak: The Independent 2018 haber raporu]
Del Mundo temelde okula sızdı, tüm kuralları çiğnedi ve eğitimini orada bitirdi.
Harvard’ın kadınlara muamelesi
Harvard’ın neden sadece erkekleri saflarına kabul ettiğine gelince, o zamanlar toplumla bir ilgisi vardı. Birleşik Devletler’in erken dönem tarihinin çoğu ataerkillik üzerine yapılandırılmıştı. Çoğu aile ataerkil geleneğe göre örgütlenmişti. Kadın evde çocuklarla ilgilenirken, erkek gelir kaynağı olacaktı. Bu aşılanmış Hıristiyan öğretilerinin bir sonucudur. Bu telkinler, Harvard Üniversitesi’nin 1636’daki Hıristiyan kökenlerinden 1879’un sonlarına kadar her zaman erkek egemen bir kurum olmasının aynı nedenidir. Kadın varlığı işçi ve bağışçı olmak veya babalara, kocalara ve oğullara yardım etmekti. Harvard’da neredeyse hiç kız öğrenci yoktu.
Aynı nedenle, 1879’da Radcliffe Koleji yapıldı. “Ek” olarak da adlandırılan Radcliffe, esasen Harvard’ın kadın koordinat kurumu olarak işlev gördü. Harvard ve Radcliffe ilişkisi en hafif tabirle çalkantılıydı. 1930’larda Harvard Başkanı A. Lawrence Lowell, Radcliffe’i Harvard’ın kaynakları üzerinde bir yük olarak gördü ve Radcliffe diplomalarını imzalamayı reddetmeye başladı. Radcliffe’li kadınlar hala aşağılık olarak görülüyordu ve Radcliffe öğrencilerinin başarılarının çoğu Harvard yetkilileri tarafından alttan alındı . Bu da bir bakıma Harvard’ın genel olarak kadınlarla olan ilişkisini yansıtıyor. 21. yüzyıl öncesi Harvard’ın kadın düşmanı uygulamalarını hiç kimse Radcliffe’in kadınlarından daha iyi bilemezdi.
O … farklıydı
Fe Del Mundo ’nun Harvard Tıp Fakültesi’nde bulunmasının Harvard yetkililerinin gözünde ideal olmadığını söyleyebiliriz. Ancak daha fazla araştırma yapmadan önce, Fe del Mundo ‘nun bir kadın olduğunu ve bu dönemlerdeki kadınların hem fiziksel hem de entelektüel olarak erkeklerden daha aşağı kabul edildiğini belirtmek gerekir; ikincisi, aynı zamanda görünür bir azınlığın üyesiydi – Filipinliydi. Bu yüzden “bu kadar uzaktan geliyorum ” derken Filipinler’i kastetti. Bir kadın ve görünür bir azınlık olmanın ve kuralları çiğnemenin bu birleşimi muhtemelen Harvard adına pek de iyiye işaret etmedi. Bugüne kadar, Fe del Mundo ‘nun okula gittiğini bile kanıtlayan arşivlenmiş hiçbir belge yok.
Google doodle
27 Kasım 2018’de Google Doodle, ünlü çocuk doktoru Fe del Mundo ’nun 107. doğum gününü kutladı.
Doodle sayfasında şunu yazdı:
Harvard Tıp Fakültesi’ne kabul edilen ilk kadın olan yetenekli bir öğrenci olan Fe del Mundo, ABD’deki eğitimini tamamladıktan sonra vatanına döndü, II.Dünya Savaşı sırasında 400’den fazla çocuğu tedavi ettiği bir darülaceze kurdu ve daha sonra bir devlet hastanesinin müdürü oldu.
Harvard’ın Tıp Tarihi Merkezi’nde çeşitlilik ve katılım arşivcisi Joan Ilacqua, Google özelliğinin rüzgârını yakaladı ve hemen biraz araştırma yaptı. Ona göre:
Dr. Del Mundo birçok yönden dikkate değer olsa da, Harvard Tıp Fakültesi’nde tıp öğrencisi olduğuna dair kanıtlar büyük ölçüde anekdottur ve iyi kaynaklara sahip değildir. Harvard Tıp Fakültesi kataloglarını ve kayıtlarını kullanarak yaptığım araştırmanın gösterdiği kadarıyla, Tıp Derecesini 1933’te Filipinler Manila Üniversitesi’nden aldı ve 1936’da pediatri alanındaki çalışmalarını ilerletmek için Boston’a geldi. Harvard Tıp Fakültesi’nin kadın öğrencileri kabul etmemesi ve Dr. Del Mundo’nun zaten tıp diplomasını almış olması, yanlışlıkla bile olsa öğrenci olarak kabul edilmediğini gösteriyor ve Harvard Tıp Fakültesi’nden mezun olduğuna dair kanıt bulamıyorum.
Ilacqua, Inverse tarafından yapılan bir röportajda, Harvard Tıp Fakültesi’nin “… o zamanki kadınların başarılarının kayıt kötü tutulması” olduğunu da söylüyordu.
Şimdi, çoğunuz düşünüyor olabilir – o sadece yalan söylüyor olabilir mi?
Şey, muhtemelen.
Ancak, Harvard’daki çalışmaları Filipinler Devlet Başkanı tarafından ödendi.
Evet, “Başkan”.
Yıllar önce, Filipinler Manila Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, Başkan Manuel Quezon, Birleşik Devletleri’ndeki herhangi bir okulda tıp alanındaki eğitimi için ödeme yapmayı teklif etti. Görünüşe göre Harvard’ı seçmiş. Bu belki de herhangi birinin şimdiye kadar elde ettiği en resmi destek türüdür.
Harvard’ın – utanç verici karışıklıktan kendisini düzeltmek amacıyla – Fe del Mundo ‘nun oradaki zamanının tüm kayıtlarını kasıtlı olarak sildiğine dair spekülasyonlar var.
Ancak Harvard arşivcisi Ilacqua, del Mundo ‘nun muhtemelen öğrenci olarak kabul edilmediğini de ekledi. Bunun yerine, Boston Çocuk Hastanesi’nde bir randevu ile Harvard Tıp Fakültesi’nde yüksek lisans çalışmasını tamamlaması daha muhtemel görünüyor.
Google Doodle’ın tüm dünyayla paylaşılmasından birkaç gün sonra, HMS’de Kadın Tarihi’ne 1936’ya özgü bir giriş aniden ortaya çıktı. Giriş diyor ki:
“1936 – Dr. Fe del Mundo, Pediatri alanındaki çalışmalarını ilerletmek için, muhtemelen Boston’a, Boston Çocuk Hastanesi’nde geldi.”
Santo Tomas’ın meleği
Dr. Fe del Mundo, kendisi de çok seçkin ve onurlu bir kişiydi. Yetenekli bir öğrenciydi ve Harvard dışında kendi adına birçok başarıya imza attı. Tıp diplomasını 1933’te Filipinler Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sınıf birincisi olarak mezun oldu.
Hekimliği sürdürme nedeni, 11 yaşında vefat eden kız kardeşinin hayallerini gerçekleştirmekti. Ayrıca 1977’de pediatri alanındaki çalışmaları nedeniyle Ramon Magsaysay Ödülü‘nü aldı. Ödül, Asya’nın Nobel Ödülüne eşdeğerdir.
Google doodle sayfasında tam metin şöyle diyor:
Filipinli hekim Fe del Mundo, “Çocukların bakımı ile çok ilgilendiğim ve onlarla ilgilendiğim için mutluyum” diyor. “Hayatımın en göze çarpan özelliği onlar.”
1911’de bu gün Manilla’da doğan del Mundo, doktor olma hayalini gerçekleştirmek için yaşamayan ablası tarafından tıp okumak için ilham aldı. “Santo Tomas Meleği” olarak da bilinen del Mundo, hayatını çocuk sağlığına adadı ve bu süreçte pediatrik tıpta devrim yarattı. (Santo Tomas: Filipinlerde üniversite adı, Santo Tomas üniversitesi)
Harvard Tıp Fakültesi’ne kabul edilen ilk kadın olan yetenekli bir öğrenci olan Fe del Mundo, ABD’deki eğitimini tamamladıktan sonra eve döndü, II.Dünya Savaşı sırasında 400’den fazla çocuğu tedavi ettiği bir darülaceze kurdu ve daha sonra bir devlet hastanesinin müdürü oldu. . Bürokrasiden bıkmış, sonunda Filipinler’deki ilk pediatri hastanesini finanse etmek için evini ve eşyalarını sattı. Del Mundo, Quezon City’deki Çocuk Tıp Merkezi’nin ikinci katında yaşıyordu ve 99 yaşında tekerlekli sandalyesinde bile sabahları hataları ziyaret ediyordu.
Hastaları tedavi etmediği zamanlarda öğrencilere ders veriyor, tıp dergilerinde önemli araştırmalar yayınlıyor ve kesin bir “Pediatri Ders Kitabı” yazıyordu. Doktorları ve hemşireleri eğitmek için Anne ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nü kurdu. Filipinler Ulusal Bilim İnsanı unvanını alan ilk kadın oldu insanlığa yaptığı olağanüstü hizmetten dolayı birçok ödül aldı.
İlginizi çekebilir: En İyi Bilim İnsanları ve Buluşları
Zafer ve Kararlılık
Harvard, kadınların, özellikle de beyaz olmayan kadınların başarılarını baltalayan uzun bir geçmişe sahip. Bu nedenle, bugün Asyalı bir kadının, kadın düşmanlığını ve klişeleri kırmak için kazandığı zafer ve kararlılığın gerçek kanıtlarını elde etmek istememiz anlaşılabilir. Ancak kayıtların hiç mevcut olmaması ihtimaline göre, muhtemelen çok büyük bir kayıp sayılmaz.
Belki de yüzeysel şeylere fazla odaklandık.
Belki de mesele Harvard’a gidip gitmediği değildir.
Harvard’ı bir saniyeliğine unutalım ve bir insan olarak ona odaklanalım.
İyi biri miydi? – Evet öyleydi. En iyilerinden biriydi.
Bütün bir ulusun pediatriyi başlatmasına yardım etti ve hasta çocuklar için kendi hastanesini açtı …
Harvard derecesi bununla kıyaslanamaz.
Okuduğunuz için teşekkürler ve teşekkürler, Dr. Fe del Mundo.
Feride İrem Yılmaz
İlginizi çekebilir: Karantina Günlerinde Okuyabileceğiniz En İyi Kitap Önerileri
İlginizi çekebilir: İbn-i Sina, Koronavirüs Zamanında Bize Ne Öğretebilir?
Yorumlar 4