Paris İklim Anlaşması’ndan yıllar sonra, ülkeler yenilenemeyen enerjiden sorunsuz bir şekilde çıkış yapma ve elektrik için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçme arayışında büyük yol katettiler.
Kore, Incheon Ulusal Üniversitesi’nden Journal of Power Sources dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, ilk tamamen şeffaf güneş pilini nasıl ürettiklerini gösteriyor.
Profesör Joondong Kim liderliğindeki yeni çalışma, özellikle hücrenin heterojonksiyonunda bulunan ışığı absorbe etmekten sorumlu kristalin ve ince filmlerin yapımında kullandıkları yeni keşfedilen yenilikçi teknikleriyle övünüyor.
(Heterojonksiyon, iki katman veya farklı yarı iletkenlerin bölgesi arasında oluşan bir arayüze denir.)
Bu güneş paneli daha sonra emilen ışığı elektriğe dönüştürüyor. Çalışmaya göre, nikel oksit yarı iletkenleri ve titanyum dioksitin kombinasyonu sayesinde etkili ve tamamen şeffaf bir güneş pili üretilmiş.
İlginizi çekebilir: Biberleri Acı Yapan Kimyasal Birleşim Güneş Pillerinin Verimliliğini Arttırıyor
Yarın için Dünya Dostu Bir Elektrik
Verimli bir yarı iletken olan titanyum dioksit (TiO2) halihazırda güneş paneli teknolojisinde kullanılmakta. Sadece etkili olmakla kalmıyor, aynı zamanda toksik değildir. Dünya’da bol miktarda bulunan bir element olduğu için çevre dostudur.
Nikel oksit (NiO) ise yüksek optik şeffaflık özelliklerine sahip bir yarı iletkendir. Düşük endüstriyel sıcaklıklarda da üretilebilmektedir.
Bu ikisinin kombinasyonu, çevre dostu ve kullanımı kolay şeffaf bir güneş panelinin oluşumasını sağlıyor.
ScieTechDaily’e göre güneş enerjisi; rüzgar, su ve dalgalar gibi diğer yenilenebilir kaynaklar arasında güvenilir ve yeterli bir enerji kaynağı üretme konusunda her zaman en yüksek potansiyeli taşıyordu.
Güneş enerjisine çok fazla araştırma ve geliştirme yatırımı yapılmasının nedeni de budur. Güneş enerjisi, UV’yi (morötesi) elektriğe dönüştürme etkin kapasitesinin yanı sıra yıllar boyunca süren araştırmalarla daha uygun fiyatlı ve çevre dostu hale getirildi.
Bu nedenle, giderek daha fazla insan, farklı evler ve kuruluşlar için güneş enerjisine geçiyor. Bunun sonucunda hem ceplerinden çıkan para az oluyor hem de karbonsuz bir geleceğe katkıda bulunuyorlar.
İlginizi çekebilir: Şeffaf Güneş Pilleri Yeni Bir Enerji Çağı Başlatabilir.
Güneş Enerjisi Daha Erişilebilir Hale Getirilecek
Bununla birlikte, mevcut güneş pilleri, opak nitelikleri nedeniyle günlük kullanımdaki entegrasyonları açısından sınırlandırılmıştır. Şimdilik güneş panelleri yalnızca çatılarda, uzak alanlarda ve halkın gözüne gizlenmiş yerlerde görülebilmekte.
Kore’de Journal of Power Sources araştırma ekibi tarafından yapılan son çalışma, ilk tamamen şeffaf hücreyi yaparak büyük bir adım attı. Buradaki fikir, gelecekte onu pencerelere, binalara ve hatta cep telefonlarına entegre edilebilmesi.
Bununla birlikte güneş enerjisi halkın daha kolay erişebileceği hale getirilecek. Incheon Ulusal Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Joondong Kim, çalışmalarına çok güveniyor.
Baya da umutlu. Ona göre, “Şeffaf fotovoltaik hücrelerin benzersiz özelliklerinin insan teknolojisinde çeşitli uygulamaları olabilir.”. Bu keşifleri geliştikçe, güneş enerjisi için kullanım alanı daha fazla olabilir.
Bu, şeffaf güneş pilleri için yapılan ilk keşif olmasa da, Prof. Kim’in ekibi bunu güneş enerjisi panellerine entegre etme konusunda öncü oldu. Çok umut verici olan bu çalışma, bizi yarının yeni elektrik kaynağı için yepyeni bir yola götürebilir.
Çalışmalar Journal of Power Sources‘ta Yayımlandı.
Utku Emre KOCAİBİŞ
Yorumlar 1