2020’de uzay uçuşları planlandığı gibi gitmedi. Yine de uzay araştırmaları, 2020’de Kovid-19 salgınına rağmen ticari insanlı uzay uçuşu ve bir asteroidin örneklerinin Dünya’ya geri gönderilmesi de dahil olmak üzere birkaç önemli ilke imza attı. Dünyadaki hemen hemen her şey gibi, uzay etkinliği de salgın tarafından etkilendi. Buna rağmen 2021, uzay için oldukça heyecan verici bir zaman gibi görünüyor. Özellikle NASA ‘nın aya geri dönme hırsı artarken ve özel uzay endüstrisi her zamankinden daha hızlı büyümeye devam ederken. Bu yıl hayata geçirilecek ve en heyecan duyacağımız 6 görevi listeledik.
İşte önümüzdeki aylarda hayata geçirilecek uzay görevleri:
Unutmayın: Bu görevlerin birçoğunun aylarca hatta yıllarca ertelenme ihtimali yüksek.
Artemis 1
Artemis 1, 2024 yılına kadar astronotları Ay’a geri göndermek için NASA liderliğindeki uluslararası Artemis programının ilk uçuşudur. Bu, Ay çevresinde üç haftalık bir uçuşla gönderilecek olan bir Orion uzay aracından oluşacak. Dünya’dan 450.000 kilometrelik maksimum mesafeye, yani insanları taşıyabilen herhangi bir uzay aracının şimdiye kadar uçtuğu en uzak mesafeye ulaşacak.
Artemis 1, operasyondaki en güçlü roket olacak olan ilk Nasa Uzay Fırlatma Sisteminde Dünya yörüngesine fırlatılacak. Orion, Dünya yörüngesinden, roketin geçici kriyojenik itme aşaması tarafından Ay’a doğru farklı bir yola itilecek. Orion kapsülü daha sonra Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından sağlanan bir hizmet modülü tarafından sağlanan güçle Ay’a gidecek. Görev, mühendislere Dünya’ya geri dönerek uzay aracının derin uzayda nasıl performans gösterdiğini değerlendirme ve daha sonraki mürettebatlı ay görevlerine bir başlangıç olarak hizmet etme şansı verecek. Artemis 1’in lansmanı 2021’in sonlarında planlanıyor.
Mars Görevleri
Şubat ayında, Mars, birkaç ülkeden karasal robot misafirlerden oluşan bir filo alacak. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al Amal (Umut) uzay aracı, Arap dünyasının ilk gezegenler arası görevi. 9 Şubat’ta Mars yörüngesine varması planlanıyor ve burada iki yıl boyunca Mars’ın hava durumunu ve kaybolan atmosferini izleyecek.
Al Amal’dan birkaç hafta sonra Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin bir yörünge ve bir yüzey gezgininden oluşan Tianwen-1 uzay aracı varacak. Uzay aracı, gezgini yüzeye yerleştirmeden önce birkaç ay boyunca Mars’ın yörüngesine dolanacak. Başarılı olursa Çin, Mars’a herhangi bir şey indiren üçüncü ülke olacak. Misyonun, yüzeyin mineral bileşimini haritalamak ve yüzey altı su birikintilerini aramak gibi çeşitli hedefleri bulunmukta.
Nasa’nın Perseverance gezgini 18 Şubat’ta Jezero Krateri’ne inecek ve oradaki kil yataklarında korunmuş olabilecek antik yaşam belirtilerini arayacak. Kritik olarak, Mars’ın örneklerini Dünya’ya döndürmek için oldukça iddialı bir uluslararası programın ilk bölümü olarak gemide Mars yüzey örneklerinin bir önbelleğini de depolayacak.
Chandrayaan-3
Mart 2021’de, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) üçüncü ay görevini başlatmayı planlıyor: Chandrayaan-3. Chandrayaan-1, 2008’de fırlatıldı ve Hint uzay programındaki ilk büyük görevlerden biriydi. Bir yörünge aracı ve bir yüzey delici sondadan oluşan görev, Ay’daki suyunun kanıtlarını ilk doğrulayanlardan biriydi. Ne yazık ki, uydu ile temas bir yıldan kısa bir süre sonra kesildi. Halefi Chandrayaan-2’de de bir yörünge, bir iniş (Vikram) ve bir ay gezgini (Pragyan) içeren benzer bir aksilik yaşandı.
Chandrayaan-3 birkaç ay sonra duyuruldu. Önceki görevin yörüngesi hala çalıştığı ve veri sağladığı için, yalnızca bir iniş ve gezginden oluşacak. Her şey yolunda giderse, Chandrayaan-3 gezgini Ay’ın güney kutbunun Aitken havzasına inecek. Gelecekteki sürdürülebilir ay yerleşimleri için hayati bir bileşen olan çok sayıda yer altı su buzu birikintisine ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünden buraı özellikle ilgi çekici.
James Webb Uzay Teleskobu
James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu’ndan sonra gelecek ve onun yerini alacaktır. Ancak fırlatılmaya giden zorlu bir yolu bulunmakta. Başlangıçta 2007’de bir lansman için planlanan Webb teleskopu neredeyse 14 yıl gecikti. Ayrıca Hubble’ın yaşadıklarına benzer görünen eksik tahminler ve aşımlardan sonra kabaca 10 milyar ABD Doları’na mal oldu.
Hubble, ışığın görünür ve ultraviyole bölgesinde bazı şaşırtıcı evren manzaraları sunarken, James Webb Uzay Teleskobu gözlemleri kızılötesi dalga boyu bandına odaklamayı planlıyor. Bunun nedeni, uzaktaki nesneleri gözlemlerken muhtemelen yolda karşısında gaz bulutları olacak olmasıdır.
Bu gaz bulutları, X ışınları ve morötesi ışık gibi gerçekten küçük dalga boylarını bloke ederken, kızıl ötesi, mikrodalga ve radyo gibi daha uzun dalga boyları daha kolay geçebilir. Yani daha uzun dalga boylarını gözlemleyerek evrenin daha fazlasını görebiliriz. James Webb Uzay Teleskobu ayrıca Hubble’ın 2,4 metre çapındaki aynasına kıyasla 6,5 metre çapında çok daha büyük bir aynaya sahip.
Utku Emre KOCAİBİŞ
Bunlar da ilginizi çekebilir
JAXA, Asteroitten Alınan Örneklerde Bolca Toprak ve Gaz Keşfetti
Hayabusa2: Japonlar Bu Uzay Misyonu İle Neyi Başardı?
Uzaya Giden İlk Hayvanlar Neden Meyve Sinekleri Oldu?
Çin’in “Uzay Rüyası”: Ay’a ve Ötesine Uzun Bir Yürüyüş
Yeni Teknoloji Mars’ın Tuzlu Suyundan Oksijen ve Yakıt Elde Edebilir
Yorumlar 3