Haritalar genellikle bilinen şeyleri göstermek amacıyla yapılır. Ancak kriz zamanlarında bilinmeyenin haritaları da aynı derecede hayati bir kaynak olabilir. Bu, keşfedilmemiş türlerin bugün yaşama olasılığının en yüksek olduğu Dünya üzerindeki tüm yerleri haritalandırmaya yönelik yeni bir bilimsel çabanın arkasındaki düşünce. Bilinen ve muhtemelen bilinmeyen türleri endişe verici bir oranda kaybettiğimiz dünyanın biyolojik çeşitlilik krizinin zemininde bu tür spekülatif haritacılık; hayvanların soyları tükenmeden önce belgelemek, sınıflandırmak ve muhtemelen kurtarmak için elimizden gelen tek şey.
Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar yeni bir çalışmada: “Tahminler, bu noktada tüm canlı türlerinin yalnızca yüzde 13 ila 18’inin bilinebileceğini gösteriyor. Ancak bu sayı yüzde 1,5 kadar düşük olabilir”. Ekolojist Mario Moura ve Walter Jetz, bu “biyolojik çeşitlilik eksikliğini” gidermek için biyologlar tarafından halihazırda bilinen 32.000’den fazla karasal omurgalı ile ilişkili biyolojik, çevresel ve sosyolojik faktörlere dayanarak bugün bilinmeyen kara omurgalı türlerinin muhtemelen nerede bulunabileceğini tahmin eden bir model oluşturdular.
Her Türün Keşfedilme Oranı Eşit Değil
Brezilya’daki Paraiba Federal Üniversitesi’nde profesör olan Moura: “Her türün keşfedilme oranının eşit olması mümkün değil”. Geniş bir coğrafi menzile sahip büyük hayvanların, henüz bilmediğimiz birçok kuzenine sahip olma olasılığı düşüktür. Ancak küçük veya erişilemeyen yarıklarda yaşayan hayvanlarda ise bu durum tam tersinedir. Moura: “Önce bariz olanı, sonra belirsiz olanı keşfetme eğilimindeyiz. Geriye kalan keşfedilmemiş türleri bulmaları için taksonomistler için daha fazla fona ihtiyacımız var.” Araştırmacılara göre amfibiler ve sürüngenler muhtemelen bugün kara omurgalıları arasında en çok bilinmeyen hayvanlar.
Brezilya, Endonezya, Madagaskar ve Kolombiya’nın potansiyel olarak gelecekteki tüm keşiflerin dörtte birini temsil eden keşfedilmemiş omurgalı türlerini içermesi bekleniyor. Genel olarak tropikal nemli geniş yapraklı orman ortamlarının bilinmeyenlerin yaklaşık yarısını oluşturması bekleniyor. Bununla birlikte araştırmamızı hızlandırırsak gelecekte bu canlılardan herhangi birini keşfedebiliriz. Pek çok araştırmacı sözde 6. kitlesel yok oluşun çoktan üzerimizde olduğunu ve biz onları bulamadan ölürlerse bu hayvanlara yardım edemeyeceğimizi söylüyor. “Biyo-çeşitlilik kaşiflerinin ve taksonomistlerin yüzyıllarca süren çabalarından sonra yaşam kataloğunda hala çok fazla boş sayfa var.”
Muhammed Ragıb ÇALIK
Bunlar da ilginizi çekebilir
Bu Ülke Şu Anda Dünyanın En Mutlu Ülkesi Seçildi
Bildiğimiz Dünya Haritası Yalan. Dünya Gerçekte Böyle Görünüyor
İnsan Bağırsağında Daha Önce Hiç Görülmemiş 70.000 Virüs Bulundu
Yorumlar 3