İnsan vücudu inanılmaz bir şey. Yara izi oluşursa vücut birkaç gün içinde kendini iyileştirir. Bir kadının vücudu, başka bir insanı barındırmak ve büyütmek için değişir. Gözlerimiz güzel ve renk renk. Tıp biliminde ilerlemeler kaydettikçe, vücudumuzun ne kadar muazzam olduğunu, yaralanmalar ve hastalıklar konusunda ne kadar dayanabileceğini öğreniyoruz.
Evet, vücudunuz oldukça şaşırtıcı şeyler yapabilir. Ama bazı tuhaf şeylere de ev sahipliği yapıyor.
Tuhaf büyümelerden cilt sorunlarına ve istenmeyen sakinlere kadar, işte vücudunuzda bulabileceğiniz en tuhaf 10 şey. Ki, okumayı bitirdiğinizde bu yazıyı unutmak isteyebilirsiniz.
10) Kepek
Gerçekte Kepek Nedir?
Kepek, kafa derisinde kaşıntı ve ağrıya neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Vücut her zaman saçlı deri üzerinde yeni deri hücreleri yapıyor ve ölü hücreleri döküyor. Ancak kepekle birlikte, bu hücreler normalden daha hızlı dökülür. Kafa derisinin yağı onların bir araya toplanmasına neden olur. Birinin omuzlarında ya da saçında gördüğünüz o beyaz pullar bunun sonucudur.
Peki kepeğe ne sebep olur? Pek çok farklı neden var. İlk olarak, kafa deriniz pullanıyor olabilir (seboreik dermatit). Seboreik dermatit, pullu beyaz pullarla kaplı kırmızı, yağlı cilde neden olur. Çoğunlukla kafa deriniz, kulaklarınızın arkası, burnunuzun yan tarafları ve bazen koltuk altlarınız gibi yağ açısından zengin alanları etkiler. Bu tür kepek tedavisi genellikle ilaçlı şampuanlar, kremler ve losyonları içerir. Nadiren şampuanlama kepekle ilişkilendirilmiştir. Çünkü saç derinizdeki yağlar ve cilt hücreleri birikebilir ve pul pul dökülebilir. Kepeğiniz varsa can sıkıcı ve utanç verici olsa da, birçok insanın kepekten muzdarip olduğunu unutmayın. Vücudunuzda bulabileceğiniz o garip şeylerden sadece biri.
9) Benler
Benler, deri yüzeyinde çarpma şeklinde ortaya çıkabilen veya görünebilen iyi huylu büyümelerdir. Doğumda veya hayatınızın herhangi bir noktasında benler alabilirsiniz. Benler kahverengi veya siyah olabilir; tüysüz olabilirler veya bunlardan çıkan tüyler olabilir. Genellikle yuvarlak ve oldukça kırmızıdırlar. Benler tipik olarak belirli bir noktaya kadar zararsız kalır. Sadece görünüşleri değişirse endişelenmeye başlamalısın.
Doktorunuz beninizin kanserli olduğundan şüphelenirse, size biyopsi yaptırmanızı tavsiye edebilir. Bir doktor köstebeğin küçük bir parçasını çıkaracak ve analize gönderecektir. Patolog, vücudunuzda kanserli hücreler olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Ben kanserli ise, doktor ameliyatla hem beni hem de çevresindeki cildi çıkarmalıdır. Doktorlar kozmetik nedenlerle de benleri cerrahi olarak kolayca çıkarabilirler. Sadece küçük bir kesi gerektirir ve işte! Bitti. Ameliyat zamanla kaybolan küçük bir iz bırakır.
8) Bit
İşte vücudunuzda bulabileceğiniz ama bulmamayı tercih edeceğiniz garip bir şey. Bitler, konağın kanıyla beslenerek gelişen parazitlerdir. Bu küçük saçlı vampirler gerçekten küçükler, bu yüzden onları görmek zor. Bitler, kanatsız böceklerdir, uçacakmış gibi görünen ama asla uçmayacak gibi görünen siyah akarlar. Bu yüzden kafa derinize, kaşlarınıza, kirpiklere veya kasıklarınıza yapışırlar.
Yine de en kötüsü bu değil. Bit sirkeleri de aynı derecede kötü ama daha zahmetlidir. Bir toplu iğne başından daha küçüktürler ve sıradan kepekle karıştırılabilirler. Yumurtalar, parazit kümesinin en kötüsüdür ve bit probleminin devam etmesini sağlayan şeydir. Aileden birinin biti varsa, yumurtaları özenle aramalı ve evi ve arabayı iyice kontrol etmelisiniz (olası yumurta istilasına uğramış alanlar gibi). Ve şapkalarınızı paylaşmayın!
7) Saçkıran
Saçkıran bir solucan değildir. Mantarın neden olduğu bir deri enfeksiyonudur. Biliyorum, önce vücutta parazit var diyoruz ve şimdi de mantar? Sadece bir mantar değil. Birçok mantar saçkırana neden olur. Ancak tipik olarak trichophyton, Microsporum ve Epidermophyton’dan gelir. Saçkıran, vücudunuzun farklı bölgelerine bulaşabilir. Kolayca yayılmasına rağmen, diğer yüksek düzeyde bulaşıcı hastalıklardan (saçkırana neden olan mantar türleri nedeniyle) daha az zararlıdır. Vücudunuz ayrıca saçkırana karşı doğal koruma sağlar. Vücudunuzun dışında bulunan keratin saçınızı, tırnaklarınızı ve cilt hücrelerinizi korur. Ayrıca saçkıranların cildinize daha derinlemesine girmesini ve iç organlarınızı yemesini engeller.
Saçkıran ile temas ederseniz ne yapmalısınız? Doktor muhtemelen teşhis için size zararsız bir kara ışık tutacaktır. Bazı saçkıran mantarları doğal olarak floresanlaşır. Ancak hastalığa neden olan mantar türlerinin çoğunda bu görülmez. Bunun yerine, doktor cildinizi enfeksiyonunuzdan sıyırmak için potasyum hidroksit solüsyonu ile ayırt etmeye karar verebilir. Potasyum hidroksit cilt hücrelerini çözer. Ancak mantar hücrelerini karıştırmaz. Çünkü hücre duvarları kitin ve parçalanmayan diğer karmaşık karbonhidratlardan oluşur. Deri hücreleri gittikten sonra, doktorunuzun kalan mantar hücrelerini mikroskop altında tespit etmesi daha kolay olacaktır.
6) Bakteri, Virüs ve Mikrobiyal İlişkili Hücreler
Helicobacter pylori (H. pylori) ve Peptik Ülser Hastalığı
İster inanın ister inanmayın, her on vücut hücrenizden sadece biri insan hücresidir! Hücrelerin kalan yüzde doksanı; doksan trilyondan fazla mikrop, virüs, bakteri ve vücudunuzu yuva olarak adlandıran diğer mikroorganizmalardan oluşur. Evlerinin – vücudunuzun – sağlıklı ve iyi çalışmasını sağlamak için hepsi birlikte çalışır. Elbette bakteri iyi ve kötü olabilir. Doğal olarak büyüyen bakteriler kontrolden çıkarsa hastalanabilirsiniz. Helicobacter pylori, mide ülserlerine neden olan bir bakteridir. Birçok insanda bu tür bakteriler vardır. Ancak pilori baskınlığı giderek azalmaktadır. Dünya nüfusunun sadece yarısında var. Birçok insan semptomları göstermez. Ancak birkaçının da sindirim sisteminde ağrılı ülserler gelişir.
5) Sümük
Genelde sümüğün düşüncesi bile bizi iğrendirir. Ama sümükçüler bir amaca hizmet ediyor. Mukoza, istilacı virüsleri ve bakterileri vücudunuza girmeden hapseder – bu yüzden onları yemeyin. Ne yazık ki, doğal olarak günde yaklaşık dörtte bir sümük yuttuğumuz ortaya çıktı. Burnumuzdan dışarı aktığını fark etmediğimiz mukus, burnumuzun içinden boğazımızın arkasına doğru hareket eder. Sonra aşağı iner. Bunun nedeni, sinüslerimizin yüzümüzün bazı kısımlarını bağlamasıdır.
Sümükler hakkında güzel düşünmek zor ama sağlığınızı korumada önemli bir rol oynarlar. Bu yüzden hastalandığınızda mukus üretimi neredeyse iki katına çıkar. Genelde mukus soluduğunuz havayı ısıtır, havayı nemlendirir ve solunum yollarınıza ait olmayan parçacıkları hapseder.
4) Yağ bezeleri(Lipomlar)
Yağ bezesi, yağ hücrelerinden oluşan ve cildinizle kas arasına sıkışmış iyi huylu bir büyümedir. Bir yağ bezesi karın organları gibi daha derin dokularda da gelişebilir. Lipomlar yavaş büyür. Genellikle herhangi bir belirti göstermez veya ilaç gerektirmez. Vücudunuzun oluşturabileceği başka bir garip büyüme. Yağ bezelerine neyin sebep olduğundan emin değiliz. Ancak doktorlar bunun aşırı kilolu olmakla hiçbir ilgisi olmadığını biliyorlar. Gen ile aktarılıyor olmasalar da doğuştan meydana gelebilirler.
Onları görebildiğiniz için, yalnızca kozmetik nedenlerle kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca ağrıya neden oluyorlarsa veya enfeksiyon kapıyorlarsa bunların çıkarılmasını isteyebilirsiniz. Lipomun çıkarılması genellikle ayakta tedavi gerektiren bir cerrahi prosedür gerektirir. Burada, bir doktor genellikle bir lokal anestezik enjekte edecek ve size dikiş atmadan önce tümörü çıkararak bir kesi yapacaktır.
3) Tırnak Mantarı
Ayak parmaklarınızın neden sarıya döndüğünü hiç merak ettiniz mi? Mesele şu ki, ayaklarınız gezegendeki en kirli yüzeylerden bazılarına dokunuyor. Ve her gün doğada bulunan her tür mikropla karşı karşıyalar. Ayak tırnaklarınız genellikle her gün mantar dahil milyonlarca organizmayı topluyor. Bu yüzden ayak parmaklarınız renkleniyor. Sarı bir ayak tırnağı gördüğünüzde aslında orada yaşayan mantara bakıyorsunuz. Bu yüzden ayak tırnaklarınızı mümkün olduğunca koruyun! Bu, alabileceğiniz en iyi önlem.
2) Kulak Kiri
Tipik olarak kulak kirini tek tip ve evrensel olarak görüyoruz. Ancak durum tam olarak bu değil. Kulak kiri (kulağın yağlanmasına yardımcı olan kulak içindeki deri hücreleri) iki farklı balmumu türü içerir: ıslak ve kuru. Sahip olduğunuz balmumu türü genetiğe bağlı olacaktır. Kulağa biraz iğrenç geliyor, ama bu sadece bedenin tuhaf benliği. Kulağınız kendini yıkamak ve korumak için kulak kiri üretir. Bezler, kulak kanallarının en dış yarısını kaplayan cilde boşaltır. Bu kanallardaki balmumu ve küçük kıllar, kulak zarınıza veya kulağınızın diğer kısımlarına zarar verebilecek toz ve diğer yabancı lekeleri çeker.
Çok az kulak kiri olan kişilerde kulakların kaşınması (ve hastalıklara daha yatkın) olasılığı daha yüksek olsa da, kulak kiri ile tıkanmış bir kulak kanalı hafif sağırlığa, kulak ağrısına veya kulak çınlamasına, kulakta dolgunluk ve çınlama hissine neden olabilir. Aynı zamanda enfeksiyonlara ve diğer sorunlara neden olur.
1) Akarlar
Yüzünüzü yıkadıktan sonra lekesiz olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Hepimizin yüzümüzün gözeneklerinde, özellikle de kirpiklerde yaşayan akarlar var ve bunlar yağlarımızı ve ölü derimizi besliyor. Bu akarlara Demodex akarları denir ve yaşlandıkça popülasyonları artar. Göz küremize bu kadar yakın yaşayan bir şeyi düşünmek biraz rahatsız edici olabilir. Ama o kadar küçükler ki onları görmüyoruz ve onları hissedemiyorsunuz bile.
Demodex folliculorum bir akar türüdür. İki tür Demodex akarı vardır, diğeri Demodex Brevis’tir. Demodex Folliculorum, insan derisinin saç boşluğunda ölü deri hücrelerini yiyerek yaşar. Demodex Brevis’in aksine, bu türü yüzümüzde buluyoruz, yalnızca rosacea gibi ilerlemiş cilt hastalıklarını kötüleştirdiğinde sorun yaratır. Dahası, bunların büyük miktarlarının cilt komplikasyonlarına neden olabileceğine dair artan kanıtlar var.
Erva Koçak
Bunlar da ilginizi çekebilir
Bilime Göre, Daha Etkili Yağ Yakmanızı Sağlayacak 5 Yiyecek!
Yorumlar 4