Bir araştırmacı, Hristiyan İncil’indeki esrarlı Vahiy Kitabı’nın, Roma büyü tabletlerinde görülen dili ve sözlü unsurları kasıtlı olarak kullandığını ve muhtemelen bunu da verdiği mesajı güçlendirme çabasıyla yaptığını söylüyor.
Yeni araştırmaya göre, yedi başlı kırmızı bir canavar ve Babil’in kötülüklerine benzetilen sembolik bir kadın figürü de dahil olmak üzere egzotik tasvirleriyle ünlü olan Vahiy Kitabı’nın şifreli dili, kasıtlı olarak eski Roma “büyü tabletlerinde” kullanılan dile benziyor.
Devam eden çalışma, bilim insanlarının MS 1. yüzyılın sonlarında yazıldığını düşündükleri Hıristiyan İncilinin bir bölümü olan Vahiy Kitabının, tehditkar mesajını güçlendirecek alışılmış bir dille ifade ederek o dönemde filizlenen dini, Roma İmparatorluğunun paganizminden ayırmaya çalıştığını gösteriyor.
Almanya, Mainz’deki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde İncil çalışmaları bölümünde araştırmacı olan Michael Hölscher, “Araştırmam, büyü tabletlerinin Vahiy metnindeki çarpıcı özellikleri diğer ön metinlerden daha iyi açıkladığı yerlerin kanıtlarını topluyor.” diye belirtiyor.
Hölscher, Almanya’nın ulusal araştırma ajansı için Vahiy Kitabı ile Roma büyü tabletleri arasındaki benzerlikleri araştıran bir araştırma projesi yürütüyor.
Vahiy Kitabından önemli bir örneğin, Tanrı’nın Şeytan’ı “bağlamaktan” ve “serbest bırakmaktan” söz etmesi olduğunu söylüyor. Aynı terminoloji, “defixiones” (Latince “bağlamalar” anlamına gelir) olarak da bilinen Roma büyü tabletlerinde de kullanılır çünkü onlar da genellikle kurbanlarını “bağlar” veya belirli bir eylemi gerçekleştirmeye zorlar.
Başka bir örnek, Vahiy’in, büyü tabletlerinin yaptığı gibi, düşmanları her şeyi kapsayan formüllerle tanımlamasıdır: “Kişi erkek veya kadın, özgür veya köle olsun … bu tür açık ve kesin ifadeler Vahiy Kitabında da yer alır,” diyor Hölscher. Örneğin, Vahiy’in 13. babı, “canavarın işaretinin” “küçük büyük, zengin fakir, özgür köle herkese” empoze edileceğini kehanet eder.
Bununla birlikte, diğer akademisyenler, ikisi arasındaki bir bağlantıyı “zayıf” olarak nitelendirerek bu fikri reddediyorlar.
Vahiy Kitabı
Vahiy Kitabı- aynı zamanda Vahiy, Yuhanna’ya Vahiy veya Yuhanna’nın Kıyameti olarak da bilinir, çoğu modern bilgin tarafından dünyanın sonunu ve Mesih’in ikinci gelişini kehanet etme girişimi olarak yorumlanır. Vahiy’e göre, ikinci geliş sırasında iman etmeyenler cehenneme atılacak, Hristiyanlar ise cennete gideceklerdi.
Yuhanna adında biri dört İncil’den birini yazdığı için, onun Yuhanna’ya Vahiy’i de yazdığı varsayılmıştır. Ancak, “Yeni Ahit: Erken Hıristiyan Yazılarına Tarihsel Bir Giriş” adlı eserinde yazan bilim adamı Bart Ehrman’a göre, Vahiy’in yazarının MS 70’te Kudüs’ün Roma tarafından yok edildiğini duyup ya da gördükten sonra MS 96 civarında kitabı yazan Patmos’lu John adlı bir adam olduğu düşünülüyor.
Vahiy Kitabı, dünyanın sonunu – Kıyamet’i – ilk Hıristiyanlara aşina olabilecek görüntülerle anlatır. Aynı zamanda, adı İbranice numerolojide “666” olarak çevrilebilen ve Hıristiyanlara acımasızca zulmetmesiyle kötü bir üne sahip olan Roma imparatoru Nero’ya atıfta bulunan “canavarın sayısı”nı da tanıtıyor.
Hölscher, Vahiy’deki Roma büyü tabletlerinden ilham alan ifadelerin yanı sıra, tarif ettiği benzer eylemlerin de olduğunu ifade ediyor- örneğin, bir melek, bir tür büyü ritüeli olan Babil’i yok etmek için büyük bir taş atıyor.
Hölscher, büyü tabletlerinin etkisinin, büyü yazma uygulamasından türetilen sözlü unsurlarda da belirgin olduğunu söyledi. Örneğin, Vahiy’deki tanrılarla ilişkilendirilen figürlerin vücutlarında bu tanrıların adları yazılıdır ve canavarın takipçileri canavarın adını veya numarasını ellerine veya alınlarına taşırlar.
Büyü Tabletleri
Büyü tabletleri, bir tür kara büyü olarak kabul edilmelerine ve kanunen yasaklanmalarına rağmen, Roma dünyasında yaygındı. Bunlar, düşmana zarar vermek için yapılan büyüye dayanıyordu. (mümkün olduğunca kan dondurucuydu). Genellikle ince bir kurşun levha üzerine yazılır ve daha sonra bunu yalnızca tanrıların görebileceği bir yere, örneğin pagan tapınağındaki bir duvara veya duvardaki çatlak bir yere bırakılırdı. Roma döneminde bir şifa merkezi olan İngiltere’nin Bath kentindeki bir tapınakta 100’den fazla büyü tableti bulundu.
Ancak büyü tabletleri ile Vahiy arasındaki benzerlikler tüm uzmanları ikna etmiyor. King’s College London’da çalışmaya dahil olmayan arkeolog Ken Dark, “Roma büyü tabletleri ile Vahiy Kitabı’nın anlatım biçimi arasında ileri sürülen bağlantılar olsa olsa zayıf bir ihtimaldir” diyor.
Hölscher’in bile Vahiy Kitabı’nda büyü tabletlerinden doğrudan alıntıların bulunmadığını kabul ettiğini ve “şimdiye kadar verilen paralellik örneklerinin en hafif tabirle tartışmalı olduğunu” kaydetti.
Çevirmen: Gülcan Gören