İngiliz hükümeti, 3. Dünya Savaşı’na hazırlanmak için bilimkurgu yazarlarını topladı.
İngiliz hükümeti, bilim kurgu yazarlarından 3. dünya savaşının neye benzeyeceğini anlatmalarını istedi. İki bilim kurgu yazarı, İngiliz Savunma Teşkilatıyla bir araya gelerek gelişen teknolojinin tehlikelerini hayal etmeye çalıştı.
Bilim kurgu yazarları, kredi kartları ve telefonlardan ordu tanklarına hatta antidepresanlara kadar, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri herkesten önce ele alıyor. Ama şimdi, iki yazar ve İngiliz Savunma Teşkilatı (İST) yarının savaşlarının nasıl olacağını tahmin edebilmek için bir araya geldi.
Yazar Peter Warren Singer ve August Cole, gelişen teknoloji sayesinde 20 yıl sonra olabilecek tehlikeleri anlattıkları 8 kısa hikaye yayımladı. Her hikaye, farklı gelişmeleri ve bunların savaş meydanında nasıl uygulanacağını anlatıyor. Dünyayı değiştiren jeopolitik durumların olası etkilerini de keşfediyor.
İST’in bölümü olan Savunma Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarı’na (SBTL) göre hikayelerin yazarları hayal edilemez olanı hayal etme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir ve bu tür senaryolar savunma planlaması için değerli olabilir. PowerPoint gibi, savunma ve güvenlik ağları sadece 30 yıldır varlar.
Hem Singer hem de Cole, güvenlik konuları ve modern savaş konusunda deneyime sahiptir ve Cole’un 2015’te icat ettiği bir terim olan FicInt (Kurgusal Zeka) veya “yararlı kurgular” olarak adlandırdıkları şeyin savunucularıdır. Bu hikayelerin eğlenceli ve bilgi verici olması, yazarın ayarlamaları ve karakterler aracılığıyla okuyucuya konuyu anlatması umut edilir.
İST Baş Bilimsel Danışmanı Angela McLean, “Savunmanın, gelecek için çevik ve esnek çözümler geliştirmek üzere öngörüyü ve yeniliği daha da teşvik etmek için bu sektörün yaratıcılığını ve vizyonunu kullanması gerektiğini” belirtti.
Çeşitli konularda anlatılan hikayeler, köşe yazılarından esinlenir. Birçok hikaye de Dünya Savaşlarından ilham alır.
Hikaye koleksiyonu, kuantum hesaplamanın gelecekteki bir çatışmada sahip olabileceği rolü ve bir ulusun diğerine göre nasıl avantaj sağlayabileceğini inceleyen umut ışığı (A Glimmer of Hope) hikayesi ile başlar. A Model Peace, verilerin nasıl etik dışı ve zalimce kullanılabileceğine bakar. Üçüncü hikaye olan Chasing Glory, saldırıya uğrayan mürettebatsız bir tedarik konvoyunda dijital bir gazetenin yayınlanması yoluyla yeni bilgisayar paradigmalarından kaynaklanabilecek tehditleri ve fırsatları anlatıyor.
Measure of Mind, yapay zeka hakkında bilgi taşıyan bir lider tarafından anlatılır. Bu bilgi ise siber psikoloji ile insanları manipüle etmek hakkındadır. Altıncı hikaye Silent Skies, 2040 yılında geçer ve otomatik drone’ların sebep olabileceği zararları anlatır.
Green Wars ise, karbon dioksit salınımının sıfıra düştüğü yeşil teknolojilerin etkilerini aktarmaya çalışır. Son hikaye The Solstice Cup, “perf” denilen robot askerlerin avantajlarına odaklanıyor.
Çevirmen: Nur Seda Korkmaz