Araştırmalar haftada dört gün çalışmanın üretkenliğe negatif bir etkisi olmadığını söylüyor.
Birleşik Krallık’ta yapılan yeni bir araştırmaya göre iş veren ve işçilerin sağlığı için dört iş günü çalışmak beş iş günü çalışmak kadar iyi.
Covid-19 salgınından önce bile, hem araştırmacılar hem de iş verenler haftada dört gün çalışma fikriyle ilgileniyorlardı ve şimdi yeni bir araştırma bütün iş verenlere bu fikri daha ciddiye almaları için birçok sebep veriyor.
Boston Collage ve düşünce kuruluşu Autonomy’deki araştırmacılar tarafından desteklenen Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 6 aylık bir deneme süresi boyunca çalışma saatlerini %20 oranında azaltmak için Birleşik Krallık’taki 61 şirket ve kuruluşla çalıştı.
Bu kısaltmanın uygulanması restoranlardan bankalara çok çeşitli endüstrilerde değişiklik gösterdi, ama ücretlerde ve büyük çoğunluğunun üretkenliğinde öncekine nazaran bir değişiklik olmadı.
Bu hafta Autonomy tarafından yayınlanan yeni rapor çalışanların %71’nin daha az yıpranması ve %39’unun denemeden önceye göre daha az stresli olmaları saatlerde azalmaya gitmenin çalışanların sağlığını geliştirdiğini gösterdi.
Dahası, önceki yıllarda aynı döneme nazaran katılan şirketlerde hasta izinlerinde %65 ve personel değişiminde %57’lik azalma görüldü.
Cambridge’de bir araştırmacı ve doktora adayı Niamh Bridson Hubbard ‘’Çalışanların genel olarak streslerinde belli oranda azalma olduğunu söylemesi olağandı.’’ diyor ‘’Çoğu kişi nefes almanın ve evde rahatlamanın ne kadar kolay olduğunu anlattı. Bir kişi bize ‘pazar günü yorgunluğunun’ geçtiğini söyledi.’’
Cambridge Üniversitesi sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. David Frayne çalışmanın sonuçlarını açıklayan bir raporda ‘’4 iş günü sistemini birçok yararla birlikte hayalden gerçeğe dönüştüren şirketleri gösteren sonuçlardan gerçekten memnun kaldık.’’ diye belirtti.
Düşük üretkenlik hakkında endişeler rafa kalktı
Bu yeni çalışma 2,900 çalışan ve 61 şirketle türünün en kapsamlısı.
Birleşik Krallık’taki 4 İş Günü Kampanyasının müdürü Joe Ryle, yeni raporun azaltılmış çalışma saatlerindeki yeterlilik hakkındaki endişeleri dindirmesini umuyor: ‘’Çeşitli sektörlerinden gelen bu inanılmaz sonuçlar 4 iş günü sisteminin gerçekten işe yaradığını gösteriyor.’’
Araştırmaların Cambridge kısmıyla ilgilenen araştırmacı Profesör Brendan Burchel buna katılıyor: ‘’Deneme öncesi, çoğu kişi çalışma süresindeki azalmayı görünmez kılacak bir üretkenlik artışı olup olmayacağını sorguladı, ama bulduğumuz sonuç tam da buydu.’’
Burchell ‘’Çoğu çalışan değişimi kendileri görmek için çok istekliydi,’’ diyor. ‘’Kalabalık uzun toplantılar kısa kesiliyor ya da hiç yapılmıyordu. Çalışanlar zaman öldürmeye daha az meyillendiler ve üretkenliklerini geliştirecek teknolojilerle aktif olarak ilgilendiler.’’
ABD ve İrlanda’daki benzer araştırmalar benzer sonuçlar verirken, Birleşik Krallık’taki çalışma hem en kapsamlı yürütülen hem de katılımcılarla görüşmeleri içeren ilk çalışmadır.
Frayne ‘’Bu deneme yöntemi araştırmalarımızı anketlerin ötesine taşıyarak şirketlerin sahada nasıl bu şekilde çalıştıklarını görmemize fırsat sağladı’’ şeklinde konuştu.
İşverenler için bir orta yol
Denemeden önce bile, birçok işveren işlerini yapılandırma yollarını araştırıyorlardı, özellikle covid-19 salgınına çözüm için.
Çoğu tamamen şirket kültürünü bitireceği için tamamen evden çalışmaya karşı, ama çalışanların karşı karşıya kaldıkları koşullar hakkında daha anlayışlılar.
Denemeye katılan kâr amacı gütmeyen bir kurumun CEO’su ‘’’Salgından nefret ediyordum’’ diyor ‘’ama birbirimizi günlük hayatta daha çok görmemizi ve sağlıklı bir kafa ve ailenin önemli olduğunu gösterdi.’’
Çevirmen: Özge Şenyurt