Bir zamanlar, Google Chrome sade dizaynı, Google aramalara kolay erişimi ve özelleştirilebilir arayüzüyle tarayıcı besin zincirinin en üstündeydi. Adres çubuğu ve Bing arama çubuğu ayrı ayrı işlev gören Microsoft’un Internet Tarayıcısı’ndan resmen ışık yılı öndeydi.
2020 yılında çoğu tarayıcı kendini geliştirip adapte olsa da Google yalnızca adres çubuğunda otomatik tamamlama özelliğini ekleyerek besin zincirinin tepesinde kaldı.
Bunun yanı sıra Mozilla Firefox’un kullanıcı arayüzü daha net, Safari kendini güvenlik ve gizliliğe önem veren Apple’ın tescilli tarayıcısı olarak satıyor, Opera’nın bir tarayıcı nasıl olmalı üzerine sistemi ise denemeye değer.
Eski İnternet Tarayıcısı’nın yerini alan Microsoft’un yeni tarayıcısı Edge de oldukça başarılı.
Kısacası Google Chrome yerine her şey kullanılabilir. Neden olduğunu da şimdi anlatacağım.
Chrome aşırı derece RAM kullanıyor
Google Chrome tam bir bellek canavarı. Eğer bilgisayarınız 8 GB RAM’e veya sağlam bir işlemciye sahip değilse muhtemelen o da Chrome’dan nefret edecektir. Az sayıda uzantı kullanılırsa daha az bellek kaplar tabi. Ancak kim uzantılardan sonuna kadar faydalanmıyor ki? Bu ise beni bir diğer noktaya getiriyor.
Uzantılar için izin gereksinimi
Elbette Chrome’u kullanışlı yapan bir diğer özelliği ise oldukça geniş bir uzantı kütüphanesine sahip olması. Fakat bazı uzantılar bilgisayarınızda çok geniş bir izin yelpazesi talep edebilir. Buna yönelik olarak Google bu izinler 3 kategoriye bölüyor: yüksek, orta ve düşük seviye erişim.
“Yüksek” seviye erişimde uzantı bilgisayarınızda webcam dahil olmak üzere her türlü dosyaya müdahale edebilirken “Orta” seviye erişim de yalnızca ziyaret ettiğiniz internet sitelerinde ki verilere erişebilir.
“Düşük” seviyeli erişime sahip olan bir uzantı ise yalnızca fiziksel konumunuza, tarayıcı geçmişinize ve kopyalayıp yapıştırdığınız verilere erişim sağlayabilir.
Chrome’un gizlilik politikaları bu konuda çok önemli veya hiç önemli olmayabilir. Yani yazılımcıların bazen bu belirli kurallara bağlı kalmaktan başka alternatifleri olmuyor. Gerçekten neden bazı uzantılar veya yazılımcılar bazı belirli izinlere ihtiyaç duyduklarının belirli bir açıklaması yok.
Bu yüzden uzantı yükleme konusunda dikkatli olmanız oldukça önemli. Bunların haricinde Chrome’un yazı tipi işleme sistemini ve bu sistemin ne kadar berbat olduğunu dile getirmiyorum bile.
Google Chrome bazen gerçekten çok can sıkıcı olabiliyor ve bende size bir alternatif sunmadan bu yazıyı bitirmek istemiyorum.
İşte kullanabileceğiniz bazı tarayıcılar:
Safari
Apple’ın Safari’sinin, daha sonradan Windows PC’ler için bir versiyonu yapıldı. İki yıldır piyasada sağlam bir yer edindi. Şu bir gerçek ki Safari Windows için uyarlanmış iki versiyonu hariç başka herhangi bir bilgisayarda çalışmamakta.
Bu yüzden pazar payı çok iyi değil. Apple kullanıcılar için Safari en hızlı internet tarayıcısı. İşletim sistemiyle gelen uygulamalar Apple’ın cihazlarında epey hızlı çalışıyor.
Safari de bir istisna değil. Apple Safari’yi 2017 yılında Mac için en hızlı tarayıcı haline getirdi. Hala da öyle.
Güvenlik ve gizlilik… Safari o konuda da rakiplerinden baya bir önde. MacOS 11 Big Sur ile beraber Apple özelleştirilebilirlik ve hareketlerini izleyen ve kaydeden siteleri görme olanağı gibi yeni özellikler ekledi.
Apple kullanıcıları için oldukça iyi bir seçenek ve iOS ve iPadOS’ta en şık duran tarayıcı diyebiliriz.
Firefox
Mozilla Firefox 2011’den beri en çok kullanılan tarayıcı lakabını alamadı. Hatta Chrome’un başarısını kopyalamaya çalışıp FirefoxOS adlı bir işletim sistemi yürütmeye çalıştılar.
Ancak pek başarılı olduğu söylenemez. Ve ne yazık ki bu şekilde bir çok yatırımcısını kaybetti. Muhtemelen bir daha gün yüzü görmeyecek.
Microsoft Edge
Aynen öyle Microsoft Edge. Adım gibi eminim ki Microsoft’un kendi çalışanları bile şirketin önceki tarayıcısını kullanmayı reddetmişlerdir. Çünkü sürekli hata veriyordu, güvenlik konusunda pek başarılı değildi ve arayüzüde pek hoş gözükmüyordu.
Fakat Microsoft Edge babasının yaptığı hiçbir hatayı tekrarlamadı. Bir çok insan Edge’i en çok potansiyele sahip tarayıcı olarak tanımlıyor.
Gayet şık gözüküyor ve tasarım da oldukça temiz ve net. Internet Tarayıcısı’nın karşılaştığı güvenlik problemlerinin çoğunu çözdü. Arama motoru halen Bing olmasına rağmen oldukça muntazam ve kullanması hoş.
Opera
Ve işte benim favori tarayıcım. Daha öncelerde adının bile doğru düzgün duymazken şimdi ise favorim oldu. Bunun ilk nedenlerinden birisi aşırı özelleştirilebilir bir arayüze sahip olması. Bu özellik benim için vazgeçilmez. Çünkü ben bir uygulamayı özelleştirmediğim zaman onunla bağ kuramıyorum.
Bir diğer nokta ise kendine has VPN hizmeti var. Hiçbir üçüncü parti uygulama veya uzantı eklemek zorunda değilsin. Hemen arama cubuğunun sol tarafında ki VPN tuşuna basarak aktifleştirebilirsin. Bu özellik gizlilik konusunda Opera’nın diğer tarayıcıların önüne geçmesini sağlıyor.
Çoklu cihaz kullanımı konusunda da kendilerini geliştirmişler. Opera hesabına girdiğin herhangi bir cihazda anında kaldığın yerden devam edebilirsin. Doğrusunu söylemek gerekirse uzantı kütüphanesi çokta geniş değil.
Fakat kütüphanesinde bulunan Opera’nın kendisi tarafından geliştirilmiş “Install Chrome Extension” uzantısı sayesinde tüm Chrome uzantı kütüphanesi ayaklarınız altına seriliyor. Bazı uzantılarda çok verimli çalışmayabilir. Fakat çoğu da çalışıyor zaten.
Kısacası Chrome adlı “bellek canavarından” bir kaçış arıyorsanız veya Google tekelinden bir nebze sıyrılmak istiyorsanız buradan kullanabileceğiniz bazı tarayıcılarla birlikte favorim olan Opera’yı tercih edebilirsiniz.
Emin BEDİR
Bunlar da ilginizi çekebilir
Her Web Geliştiricisinin 2021’de Sahip Olması Gereken 15 VSCode Uzantısı
Profesyonellerin Bilmesi Gereken En İyi 5 Windows 10 Aracı
Microsoft Ölülerle Konuşmanızı Sağlayabilecek Sohbet Robot’unun Patentini Aldı
Muhtemelen Bilmediğiniz 13 Gizli Windows ve Mac Klavye Kısayolu