Dünya Haritası yapmak çok zordur. Çünkü küresel şeklinden dolayı, matematiksel olarak dünyayı düzleştirip tam bir harita oluşturmak imkansızdır. İnsanlar denediklerinde, en ünlüsü Afrika kıtası olmak üzere tüm kıtaların boyutu bozulur.
Dahası haritalar onları oluşturan ülkelere göre de değişiklik gösterir. Her bir ülkeyi merkez olarak esas alan haritalar vardır. Bu da farklı düzenlemelerin birçok insanın dışta kalmasına neden olabileceği anlamına gelir.
Daha iyi bir alternatif arayışında olan, Philadelphia’daki Drexel Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar, kutupları merkez alan düz ve ortalanmış bugüne kadarki en doğru olduğunu iddia ettikleri yeni bir 2D harita tasarladılar. Ön baskısını arXiv‘de yayınladılar.
Harita, kürenin gerçekliği ile 2D’nin kolaylığının birleşmesiyle haritayı bir diskin iki tarafına yazdırılmasıyla oluşuyor. Hacmi azalırken doğruluğunu koruyan düz bir küre olarak düşünülebilir. Buluşları gezgin bir korsanın veya bir kâşifin cebine kolayca sığabilir.
Araştırmacılar bu haritanın kabul edilmiş bir dünya haritası olacağını umuyorlar. Princeton’da emeritus astrofizik profesörü olan J. Richard Gott, yaptığı açıklamada, “Haritamız diğer düz haritalara göre Dünya’ya daha çok benziyor” dedi. “Tüm dünyayı görmek için onu ters çevirmeniz yeterli. ”
2007’de Drexel Üniversitesi’nde fizik profesörü olan David Goldberg ve Gott, mevcut haritaları derledi. Her birini mesafe hataları ve orantısızlık gibi bir dizi kritere göre puanlamak için bir sistem yarattı.
Bu sistem, her haritayı bir Goldberg-Gott puanıyla ölçerek, puan ne kadar düşükse o kadar iyi olduğu temel bir doğruluk sıralaması sağlar.
Dünyanın en çok bilinen haritası olan Mercator projeksiyonunun puanı 8.396’dır. Sadece 0.881 puan alan yeni haritayla karşılaştırıldığında, yeni tasarımın çok daha az hatası olduğu açıktır.
Şimdiye kadarki en doğru olan harita olmasına rağmen, hala mesafeleri tam olarak temsil etmiyor. Gott “Kişi her şeyi mükemmel yapamaz,” diyor. Ekliyor “Bir konuda iyi olan bir harita, başka şeyleri tasvir etmekte iyi olmayabilir.”
Mükemmele yakın bir haritanın peşinde koşan insanların bazı çılgın bakış açıları vardır. 1943’te popüler hale gelen Dymaxion çok yüzlü projeksiyonu, okyanusları ayırarak tüm ülkeleri birbirine bağlamak için haritayı parçalara ayırdı.
Düzgün bir ülke boyutuna sahip bir harita ve yuvarlak bir Antarktika oluşturdu. Ancak tuhaf şekiller takip etmeyi çok zorlaştırıyor.
Gott bu tasarımı geliştirdi ve çift taraflı bir harita oluşturmak için ilham kaynağı oldu. Araştırmacılar ufuklarını birçok farklı gezegen için disk haritaları oluşturmak üzere genişletiyorlar.
Feride İrem Yılmaz