Kamuflaj hem avcı hem de av için çok değerli bir özelliktir. Ancak taksonomiye katkıda bulunmak isteyen biyologlar için zorlayıcı olabilir. Scientific Reports’ta yayınlanan yeni bir çalışmaya göre; yeni türler bulmak için çalışmalarda bu hayvan tam olarak parmak ucu büyüklüğünde yeni bir tür bukalemun olduğu için işler daha da zorlaşıyor.
Peki bir yaprak yığınında kamufle olmuş bir beneği nasıl bulabiliriz? Mark D Scherz “İhtiyacınız olan bolca sabır ve keskin gözler ” diyor. “Kişi pratik yaparak kendini geliştirir. Ancak genellikle bu minik bukalemunları bulma konusunda özel uzman olan yerel rehberlerle çalışıyoruz.”
Brookesia Nana!
Dokuz yıl önce, bazı araştırmacılar Brookesia micra’yı ilk kez tanıttıklarında dünyanın en küçüğü olduğuna inanıyordu. Ancak şimdi Scherz ve Frank Glaw daha küçük yeni bir tür olan Brookesia nana’yı keşfettiler. “‘Nana’, bize ‘nano-‘ önekini veren aynı Latin / Yunanca kökünden türemiştir,” diye açıklıyor Scherz. “Bunu ‘nanoteknoloji’ gibi çok küçük boyutu belirttiğimiz şeylere uyguluyoruz.”. Dünyanın en küçük bukalemununa gayet uygun bir isim.
Bu türü daha da ilginç kılan şey ise küçük boyuna kıyasla “şaşırtıcı derecede büyük” olan üreme organlarıdır. Güvende tutmak amacıyla erkek bukalemunlar genellikle hemipen adı verilen c¡nsel organlarına sıkışırlar. B. nana’nın hemipenlerini serbest bıraktıklarında veya çiftleşmek için dışarı çıkarttıklarında vücut boyutunun yaklaşık yüzde 18,5’i kadardır.
Bu minik bukalemunların tam olarak nasıl geliştiğini belirlemek zor. Ancak araştırmacılar bunun dişilerin oldukça büyük vücut boyutlarından kaynaklandığından şüpheleniyorlar. Başarılı bir şekilde çoğalmak için, erkeklerin c¡nsel organlarının dişilerin c¡nsel organlarıyla mekanik olarak işlev görebilmesi, bu hayvanların hayatta kalması ve genetik devamı için daha büyük parçaların yararlı olması gerekir.
B. nana’nın hemipenleri, küçük bukalemunlar arasında en uzun olanlar arasında yer alıyor. Ancak listenin en üst sırasında değiller. Sadece 18,3- 20,1 milimetre uzunluğunda olan Brookesia tuberculata’nın hemipenleri vücut boyunun yüzde 30’undan fazlasına ulaşmasını sağlayan uzantıları sayesinde en üst sıradalar.
Bu eğlenceli büyüklükteki bukalemunu, biyolojik çeşitlilik için bir cennet ve yeni türlerin kaynağı Madagaskar’da buldular. Scherz, “Sürekli olarak Madagaskar’dan yeni türler tespit ediyor ve onları tanımlıyoruz” dedi. “Güzel ve karizmatik bukalemunlar arasında bile hala öğrenmemiz gereken çok şey var. Bu arada, Madagaskar’ın inanılmaz çeşitliliğine yol açan evrimsel süreçleri ve çeşitliliğin karşı karşıya olduğu tehditleri anlamak için de çalışıyoruz.”
Feride İrem Yılmaz
Bunlar da ilginizi çekebilir
Evet, Dişi Peygamberdevesi Eşini Yiyor
Uzaya Giden İlk Hayvanlar Neden Meyve Sinekleri Oldu?
Üzerine Çıkılamayan Guinness Dünya Rekorları
1000 yıl önce aylarca çekirge yiyerek kabızlıktan ölen adam..
Yorumlar 5