Dünyanın en büyük mücevher tedarikçilerinden biri olan Pandora, şirketin ilk laboratuvarda oluşturulmuş elmaslarını piyasaya sürerken elmasları satmayı bırakacağını da duyurdu. Pandora CEO’su Alexander Lacik BBC’ye yaptığı açıklamada, bu değişikliğin şirketteki geniş sürdürülebilirlik hamlesinin bir parçası olduğunu söyledi. Sürdürülebilir elmasları piyasaya sürmek “Çıkarılan elmasların kullanmayı bırakması Pandora’nın yeni bir dönüm noktasında olduğunun işareti.” denildi şirketin söz konusu açıklamasında.
“Bundan sonra, yerden çıkarılan elmaslar artık Pandora’nın ürünlerinde kullanılmayacak.”
Laboratuar yapımı elmaslar geleneksel olan elmaslardan daha ucuz ancak optik, kimyasal, termal ve fiziksel özellikler açısından yerden çıkarılan elmaslarla aynıdır. Ayrıca aynı standartlara göre derecelendirilirler: kesim, renk, berraklık ve karat. Öte yandan yerden çıkarılan elmasların oluşması milyarlarca yıl sürebilen sınırlı kaynaklar oldukları ve genellikle gelişmemiş, elması çıkaracak altyapısı olmayan ülkelerde bulundukları için çevresel ve etik kaygıları beraberinde getiriyorlar.
2020/2021 Bain raporunda “Sürdürülebilirlik, şeffaflık ve sosyal refahın tüketiciler, yatırımcılar ve değer zincirinde öncelikli konular olduğu tespit edildi.” Rapora göre, laboratuvarda üretilen elmasların, elmasın nereden temin edildiğine dair akıllarda soru oluşmadan daha düşük bir maliyetle sunulması, genç müşteriler için büyük bir cazibe oluşturuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2020 tarihli raporu çıkarılan elmasların etik, sorunsuz bir şekilde tedarik edilmesini sağlamak için daha alınması gereken uzun bir yol olduğunu gösterdi. Raporda “Başlıca mücevher şirketleri altın ve elmas kaynaklarını iyileştirmeye başladı. Ancak çoğu tüketicilere mücevherlerinin insan haklarını ihlal etmediğine dair güvence veremiyor” denildi.
Pandora, laboratuvarda üretilen yeni elmas serisinin, paketleme ve nakliye de dahil olmak üzere karbon nötr sertifikası aldığını ve düşük karbonlu bir şirket olma yolunda da bunun bir adım olduğunu söyledi. Koleksiyondaki elmasların ortalama yüzde 60’ı yenilenebilir enerji kullanılarak üretildi ve şirket, 2022’de uluslararası pazara girdiklerinde bu rakamı yüzde 100 yenilenebilir enerjiye çıkarabilmeyi umuyor.
Lacik “Düşük karbonlu bir şirket olmak istiyoruz. Dört çocuğum var, bir gün bu dünyayı terk edeceğim. Umarım onu son 50 yılda dönüştürdüğümüzden daha iyi bir şekilde bırakabilirim.” Dedi.
Erva Koçak
Yorumlar 2