NASA ve ABD Jeolojik Araştırması arasında bir ortak girişim olan Landsat projesi , Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir yer gözlem uydusu serisidir. 1972’de Earth Resources Technology Satellite adıyla başlatılmış olup Dünya’nın uydu görüntülerini elde etmek için en uzun süredir devam eden girişimdir. NASA’nın Dünya Gözlemevi’ne göre (Earth Observatory), bu süre zarfında uydular, 18.000’den fazla bilimsel makalede kullanılmış olan gezegen yüzeyinin 9 milyondan fazla görüntüsünü yakaladı.
Landsat projesinin yaklaşan 50. yıldönümünü kutlamak için Dünya Gözlemevi, tüm zamanların en iyi Landsat fotoğraflarını seçmek için halka açık bir yarışma düzenliyor. İnsanlar son 32 görüntüden favorilerini seçebilirler. Biz de tam olarak bunu yaptık.
Rüzgarlar gölet büyümesini tetikler
Louisiana’daki Atchafalaya Deltası’nın bu çarpıcı görüntüsü, 1 Aralık 2016’da Landsat 8 tarafından çekildi. Bu, Dünya Gözlemevi’ne göre, “kara ve su arasındaki farkı vurgulayan, izleyicilerin sudaki tortuları gözlemlemesine izin veren” renklerin değiştirildiği anlamına gelen bir görüntüdür.
Jeofizik Araştırma Mektuplarında yayınlanan ve Mississippi Nehri Deltası Ovası’ndaki gölet genişlemesinde rüzgarın oynadığı rolü inceleyen bir çalışmada kullanılan, bölgenin 1982 ve 2016 yılları arasında çekilmiş 10.000 Landsat görüntüsünden biridir.
Kum tepelerinin bittiği yer
Landsat 8 tarafından 13 Kasım 2019’da çekilen bu görüntü, Namibya’da 10.000 mil kareyi (26.000 kilometre kare) kapsayan dünyanın tek kıyı çölü olan, Namib Kum Denizi ile Namib-Naukluft’un kayalık dağları arasındaki çarpıcı renk kontrastını gösteriyor. Dünya Gözlemevi’ne göre, akıntıya eğilimli olan Kuiseb Nehri, kumun dağlara dökülmesini engelliyor.
Namib Kum Denizi, sisten etkilenen geniş kumul alanları içeren dünyadaki tek kıyı çölüdür. Çöl kumulları nehir, okyanus akıntısı ve rüzgarla taşınan malzemelerin binlerce kilometre uzakta taşınmasıyla oluşur.
Namib-Naukluft Parkı, Batı Namibya’da, Atlantik Okyanusu kıyısı ile Büyük Escarpment’in kenarı arasında yer alan bir milli parktır. Namib Çölü’nün, Naukluft sıradağlarının ve Sandwich Limanı’ndaki lagünün bir bölümünü kapsar.
Yukon-Kuskokwim Deltasının renkli geçişi
Yukon Nehri’nin Alaska’daki Bering Denizi’ne döküldüğü Yukon-Kuskokwim Deltası’nın bu görüntüsü, 19 Mayıs 2021’de Landsat 8 tarafından çekildi. Bu fotoğrafta karadaki renkler iyileştirildi: Yeşil, canlı bitki örtüsü alanını vurgular. ; sarı çıpIak topraktır; ve açık kahverengi öIü bitki örtüsüdür.
Alaska’daki ABR, Inc – Çevresel Araştırma ve Hizmetler’den bir bilim adamı olan Gerald Frost, Dünya Gözlemevi’ne , “Yukon Deltası, yerden, havadan veya düşük Dünya yörüngesinden bakıldığında son derece canlı bir manzaradır” dedi .
Rusya Markha Nehri
Landsat 8, 29 Ekim 2020’de kuzey Rusya’daki Markha Nehri’ni çevreleyen tepelerdeki bu tuhaf dalgalanmaların fotoğrafını çekti. Değişen açık ve koyu çizgiler yıl boyunca görülebilir ancak kışın daha belirgindir.
Bilim insanları, bu görüntünün nasıl var olduğundan tam olarak emin değiller. Daha önce WordsSideKick’ın bildirdiğine göre , permafrost’un (donmuş toprak) sürekli donması ve erimesi veya yağış veya kar erimesinden kaynaklanan bir tür benzersiz erozyon nedeniyle ortaya çıkmış olabilir.
Kuzey Çin’deki Ginseng çiftlikleri
25 Eylül 2017’de Landsat 8, kuzeydoğu Çin’deki Heilongjiang eyaletindeki geniş tarım arazilerini kapsayan mavi, mor ve sarı yapıların bu görüntüsünü yakaladı.
Yapılar, zencefile çok benzeyen, ancak doğrudan güneş ışığında yaşayamayan, yavaş büyüyen bir kök bitki olan ginseng yetiştirmek için kullanılan plastik gölge örtüleridir. Birçok Asya ülkesinde, ginsengin çok çeşitli tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanılıyor ve Dünya Gözlemevi’ne göre bitkinin yetiştirilmesi milyarlarca dolarlık bir sektör haline geldi.
Pennsylvania’nın merkezindeki tektonik plakalar.
Bu etkileyici görüntü, merkezi Pennsylvania’da, 9 Kasım 2020’de Landsat 8 tarafından çekilen , kıvrımlı dağların (iki tektonik plaka arasındaki sınırda oluşan çarpık dağların) uydu görüntüsünü , bölgenin topografyasını vurgulamak için dijital bir yükseklik modeliyle birleştiriyor.
Dağlar, New York’tan Alabama’ya uzanan Valley ve Ridge eyaleti olarak bilinen Appalachian Dağları’nın eşsiz bir jeolojik bölgesinin parçasıdır. Bu doğal renkli görüntü, dağların olağandışı şekillerini göstermenin yanı sıra, Dünya Gözlemevi’ne göre yapraklar kırmızıya dönerken ve yaprak döken ağaçlardan düşmeye başlarken oluşan sonbahar renk paletini de ortaya koyuyor. Muhteşem görünüyor değil mi?
Jason ve Bloomonotlar
Güney Atlantik Okyanusu’ndaki bir takımada olan batı Jason Adaları’nı çevreleyen bir alg çiçeğinin bu çarpıcı doğal renkli görüntüsü, 18 Ekim 2020’de Landsat 8 tarafından çekildi.
Sütlü mavi girdaplara, Güney Okyanusu’nun Çevresel Akımının bir yan ürünü olan Malvinas Akımı tarafından besin açısından zengin sularda gelişen fotosentetik alglerin hızlı büyümesinden kaynaklanır. Dünya Gözlemevi’ne göre derin okyanus.
Natron Gölü
Tanzanya’daki kan kırmızısı Natron Gölü’nün bu çarpıcı manzara fotoğrafı 6 Mart 2017’de Landsat 8 tarafından çekildi. Natron Gölü alkali bir göldür. Belirgin renkler, kaplıcalar yoluyla suya giren yakındaki volkanlardan gelen erimiş sodyum karbonat ve kalsiyum karbonat tuzları karışımlarından beslenir.
Dünya Gözlemevi’ne göre, ortalama 104 Fahrenheit (40 santigrat derece) ve yılda 19.7 inçten (500 milimetre) daha az yağış ile, Dünya’daki en göz kamaştırıcı ortamlardan biridir.
Sannikov Boğazı’nda buzlu sanat
Rusya anakarasının kuzeyindeki Yeni Sibirya Adaları arasında sıkışmış bir su kütlesi olan Sannikov Boğazı’nın bu büyüleyici fotoğrafı Landsat 8 tarafından 5 Haziran 2016’da çekildi.
Boğaz batıda Laptev Denizi’ni doğuda Sibirya Denizi ile; WordsSideKick’ın daha önce bildirdiği gibi , boğaz yılın büyük bir bölümünde buzla kaplı kalıyor. Bu fotoğraf, yaz erimesi sırasında buz tabakasının parçalandığını ve buzlu yapboz parçalarının pitoresk bir panoramasını oluşturduğunu gösteriyor. (pitoresk: durumu, görünüşü bir tablo konusu olmaya değecek güzellikte olan (görünüm).)
Pillerin koyulduğu yer
Şili’de dağlarla çevrili bir tuz düzlüğü olan Salar de Atacama’da bulunan bu renkli küboid dizisi, aslında 4 Kasım 2018’de Landsat 8 tarafından fotoğraflanan dünyanın en büyük lityum tesisidir. (küboid: Kare dik prizma tabanları eş ve birbirine paralel olan karelerden oluşan, yan yüzleri eş dikdörtgenlerden oluşan kapalı şekildir.)
Lityum, arabalarımıza, cep telefonlarımıza, dizüstü bilgisayarlarımıza ve diğer şarj edilebilir cihazlarımıza güç sağlamak için gereken pillerin ana bileşenidir.
Bu tesis, yüzeyin altından lityum açısından zengin tuzlu su pompalar ve onu, güneşin suyu buharlaştırdığı ve saf lityum bırakarak buharlaşma havuzlarına yönlendirir. Dünya Gözlemevi’ne göre farklı renkler, buharlaşma sürecinin değişen aşamalarının bir sonucudur .