Kavgacı siyam balığı olarak da bilinen Beta Balığı, acımasız hayvan ticaretinde hayatları için savaşıyor. Betta cinsine ait bir balık türü olduğu için, halk arasında kısaca Beta balığı olarak da anılır. Evcil hayvan dükkanları, indirimli süpermarketler, çiçekçiler ve hatta internet siteleri; küçük kaplarda, küçük kaselerde ve çiçek vazolarında bile yaşamaya zorlanan Beta balıklarını satıyor. Geçici hevesle bu balıkları satın alan insanlar, Beta balığı için sanıldığından daha karışık ve masraflı olan uygun bakım hakkında yeterli bilgiye sahip olmuyor. Eğer hali hazırda Beta Balığı yoldaşınız varsa, o hayvana nasıl olası en iyi hayatı verebileceğinizi göstereceğiz. Beta balığı bakımı, akvaryumu, yemi ve ömrü gibi birçok sorulara en detaylı cevabı burada öğrenebileceksiniz.
Beta Balığı İle İlgili Kısaca
Bilimsel adı: Betta splendens
Diğer isimleri: Kavgacı siyam balığı, labirent balığı, Betta balığı
Yaşam süresi: 3 – 5 yıl (Esaret altında)
Üst sınıf: Betta
Sıralama: Anabantiformes
Kuluçka büyüklüğü: 10 – 40
Uzunluk: 7 cm (Yetişkin)
İçindekiler:
- Beta Balığı Ne Yer?
- Beta Balıkları Yalnızlık Çeker Mi?
- Beta Balıkları Diğer Balıklarla Yaşayabilir Mi?
- Beta Balığı Davranışları
- Balıklar Akvaryumda Hayal Kırıklığına Uğrar Mı?
- Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Kurulur?
- Beta Balığı Fiyatı
İsmi Nedir?
Beta balıkları ölümüne kavga ettikleri için ismi kavgacı siyam balığı olarak anılır. Beta balığından “Siyam dövüş balığı” ya da “labirent balığı” olarak bahsedildiğini duymuş olabilmenize rağmen, bilimsel isimleri “Beta splendes”dir. İsimleri ne olursa olsun, hayvan ticaretinde sömürüldüklerinde geniş ölçüde acı çeken bu balıklar narin ve kompleks kişiliklerdir.
Beta Balığı Hakkında Her Şey
Beta Balıkları Asya’da sığ su bataklıklarında, gölcüklerde veya ağır akan derelerde yaşayan yerlileridir. Erkek Betalar, yavruları için ağızlarıyla baloncuk yuvalar yapan ve bebeklerini acımasızca yırtıcılardan koruyan sadakatli babalardır. Tıpkı bizler gibi, Beta balıkları da gündüze aitlerdir. Yani, gündüzleri aktiflerdir ve geceleri uyurken iyi bir gece istirahatı için karanlığa ihtiyaç duyarlar.
Bazı Betalar vahşi yaşamda yakalanırken, Amerika’da satılanların büyük bir çoğunluğu Tayland ve diğer Güneydoğu Asya’daki, yaygın olarak küçük şişelerde tutulan, üreme çiftliklerinden geliyor. Amerika’ya gönderilme vakitleri geldiğinde, balıklar küçük plastik kaplarla alınıyor ve rastgele, ağlarla örtülmüş sepetlere atılıyor. Üreme çiftliklerinde doğdukları andan satıldıkları evcil hayvan dükkanlarına nakledilene kadar yetersiz bakıma maruz bırakılan bu narin balıklar, hayvan ticaretinde büyük bir ölçüde acı çekiyorlar.
Beta Balığı Ne Yer?
Bitki kökleri Beta Balıklar için yeterli besin değildir. Betalar doğada çoğunlukla böcek ve böcek larvaları yiyen etçil hayvanlardır. Sadece bitki köklerinden oluşan bir diyet onları bir süreliğine canlı tutabilir. Fakat, bu tür için uygun besinleri barındırmadığından, bir süre sonra hastalanıp ölürler.
Balığınızı aşırı beslemeyin. Aşırı miktarda yenilmemiş yemek ve gereksiz maddeler akvaryum tanklarına fazladan yük olabilir; amonyak ve nitrit seviyelerinin zehirli olmasına sebebiyet verir. Eğer hali hazırda Beta balığınız ya da diğer yoldaş balığınız varsa, unutmayın ki, onlara sadece yaklaşık üç dakika içinde yiyebilecekleri miktarda yem vermelisiniz.
Beta Balıkları Yalnızlık Çeker Mi?
Beta Balıkları hayal kırıklığı ve depresyon deneyimleyebilirler. Çoğu, akvaryumlarında yalnız mutlu olabilirken, içinde bulundukları çevre yine de mağaralar, bitkiler ve keşfetme için boş alan gibi bir sürü süslemeye ihtiyaç duyar. Ek olarak Betalar, özellikle yüzgeçleri aynı akvaryumdaki diğer geçimsiz balıklar tarafından didiklendiğinde, stres de deneyimleyebilirler.
Beta Balıkları Diğer Balıklarla Yaşayabilir Mi?
Yeterli alan ve saklanma alanlarıyla dişi Betaların huzurlu bir grupla yaşamaları mümkündür. Öte yandan, erkek Beta Balıklar diğer erkeklerle ve görünüşleri benzer olan erkek Cennet Balıklarıyla kavga ederler. Ayrı ayrı, bazı uysal balık türlerini, örneğin Cory Yayın Balığı, Kuhli Çoprabalıkları ya da Lepistesler, içeren topluluk akvaryumlarında yaşayabilirler. Ek olarak, salyangoz, hayalet karides ve kurbağaları içeren balık olmayan türlerle aynı akvaryumda yaşayabilirler.
Eğer saldırganlık herhangi bir topluluk akvartumunda bir sorun haline gelirse, içine çekişmeleri önlemek için balıkların yerleştirilebileceği ayrı, çalışan bir karantina akvaryumu bulundurmalı ve muhafaza etmelisiniz.
Beta Balığı Davranışları
Beta Balıkları sahiplerini tanıyabilirler. Genellikle sahiplerinin yaklaştıklarını gördüklerinde heyecanlı bir şekilde yüzerler. Aşırı meraklılardır ve akvaryuma konulan yeni eşyaları dikkatlice gözden geçirirler. Bu, onların zihinlerini uyarmaya yardımcı olur.
Balıklar Akvaryumda Hayal Kırıklığına Uğrar Mı?
Evcil hayvan dükkanları, indirimli süpermarketler, çiçekçiler ve hatta internet siteleri, küçük kaplarda ya da çiçek vazolarında “süs” Betalar satar. Balıklar genellikle, bırakın içinde yüzmeyi, dönmeleri bile zor olan azıcık bir miktardaki suda yaşar. Tutsak Betaların herhangi bir ortamı mağaralar, taşlar ve canlı bitkiler gibi süslemeler içermelidir.
Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Kurulur?
Herhangi tür bir balık için uygun akvaryumu kurmak ve bakımını yapmak, ki bu PETA’nın hiçbir zaman balıkların “evcil hayvan” olarak satın alınmamasını tavsiye ettiği nedenlerden biridir. Çoğu insanın sandığından daha karmaşık, pahalı ve zaman alıcıdır. Eğer halihazırda Betalarınız varsa, onlara doğal ortamlarına mümkün olduğunca yakın bir çevre sağlarsanız, hayatlarını daha kolay hale getirirsiniz. Doğal ortamından esir alınmış balıklar hiçbir zaman suni ortamdan zevk almazken, aşağıdaki ipuçları onları olabildiğince mutlu tutmayı garantilemeye yardımcı olur.
Genel olarak, hiçbir balık yaklaşık 40 litreden küçük akvaryumlarda tutulmamalıdır. Bunula birlikte, tek bir Beta yaklaşık 20 litrelik bir akvaryumda yaşayabilir. Fakat fazlası her daim daha iyidir. Çoğu şebeke musluk suyu klor ve kloramin içerdiğinden balıkları öldürür. Bu yüzden, akvaryuma koymadan önce şebeke musluk suyunu su düzeltici ile müdahale etmelisiniz. Akvaryuma uygun, çalışan bir filtre, alt yapı ve süslemelerle kurulduğunda, balıklar eklenmeden önce su birkaç hafta boyunca devir yapmalıdır.
Test kitleri akvaryumun ne zaman deviri bitirdiğini saptamakta yardımcı olur. Bu devir, balıklar eklendiğinde zehirli amonyağı kırmak için önemli olan yararlı bakterinin büyümesi için gerekli zamanı tanır. Sadece düzenli su değiştirmelerinde kurtulabilen bu bakteriler, balık teleflerini nitrata dönüştürür. Her hafta, ağaşı yukarı akvaryumdaki suyun %10’u yenisiyle değiştirilmeli ve çakıl vakumuyla atık maddelerin alt yapıdan alınması gerekir. Sabun ve ağır kimyasallar, balıklar için ölümcül maddeler olduklarından akvaryum temizlemesinde asla kullanılmamalıdır.
Suyun ısısı 24 derece ile 27 derece arasında olmalıdır. Bu yüzden; Betalar, konfor açısından daha soğuk suya ihtiyaç duyan asla Japon Balıklarıyla aynı akvaryumda yaşamamalıdır. Akvaryum ışığın ve ısının sabit ve kontrol edilebilir bir yerde tutulmalıdır. Not etmekte fayda var; küçük kapların üst kısımlarına konulan canlı bitkiler, oksijenlerini su yüzeyinden aldıklarından, Betaların oksijene erişimini engelleyebilir.
Bu, talimatların kısa ve öz listesidir. Lütfen, bir balığa bakmanın sorumluluğunu alma kararınızı vermeden çok önce gerekli araştırmayı yapın.
Beta Balığı Fiyatı
En nihayetinde, Betaların çoğunluğu hayvan ticaretinde bedellerini kendi yaşamlarıyla öderler. Özel ihtiyaçları ve talepleri olan canlılar hiçbir zaman mülkiyet olarak satılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki; evcil hayvan dükkanından ya da yetiştiricisinden satın almak bir hayvanı kurtarmak değildir. O türün maruz kaldığı devamlı suistimal ve sömürüye yatırım yapmaktır. Eğer halihazırda uygun şekilde bakımı yapılan bir akvaryumunuz varsa; sahiplenecek balık bulmak için arkadaşlarınızı, komşularınızı ve hatta sahiplendirme organizasyonlarını kontrol edin, evcil hayvan dükkanına ya da tacirlere giderek hayvan ticaretini desteklemeyin.
Beta Balığı için Harekete Geçin!
Pet firmaları, bu hayvanları küçük ve yetersiz kaplarda satmaya devam etmektedir. Hiçbir balık ufacık kaselerde yaşayıp ölmeye tabii tutulmamalıdır.
Beril Foya
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dünyanın En Küçük Bukalemunu Keşfedildi
Yorumlar 3