Bilim insanları, kobranın minyatür haline ve biraz da minik bıyıklı bir yılana benzeyen çekiç başlı yassı bir solucan türünü keşfettiler. Son araştırmaya göre araştırmacılar, Fransa ve İtalya’da salyangoz avlayan bu küçük yaratıkları bulup COVlD-19 pandemisinin adını verdiler. Bu yeni çekiç başlı yassı kurtlar, araştırmacıların kendi doğal dizilimlerinin bir parçası olmadığına inandıkları ülkelerde bulunur ve yeni tanımlanmış iki tür arasında yer alırlar, büyük ihtimalle bu insanlar tarafından da isimleri verilir.
Bilim insanları, toprakta yaşayan ilk yırtıcı tür Humbertium covidum olarak adlandırdılar. Covidum, pandeminin getirdiği “sayısız kayıplara saygı” olarak COVlD-19’a atıfta bulundu ve 55 sayfalık çalışmanın çoğu karantinada yazıldı.
Muséum National d’Histoire Naturelle’de (Ulusal Doğa Tarihi Müzesi) ’nde profesör olan başyazar Jean-Lou Justine, Paris’te yaptığı açıklamada “Pandemi nedeniyle, karantinada laboratuvarımız kapalıyken birçoğumuz evdeydik. Meslektaşlarımı, bu yassı solucanlar hakkında sahip olduğumuz tüm bilgileri toplamaya, bilgisayar analizlerini yapmaya ve son olarak bu çok uzun olan makaleyi yazmaya ikna ettim.” dedi.
Tipik olarak Asya’nın sıcak bölgelerinde bulunan bu çekiç başlı yassı solucanlar, genelde insanlar tarafından bitki ticaretinden elde edilen toprakta dünya çapında bir rastlantı sonucu taşınır. Bu yassı solucanlar aseksüel olarak üreyebilir, bu yüzden bir çekiç başlı yassı solucan, eşi olmadan yavru doğurabilir, bu da onların istilacı bir tür olarak yerleşmelerini kolaylaştırır. Yerli olmadıkları bir çevreye ekolojik veya ekonomik zarar veren bu organizmalar, Live Science tarafından daha önceden rapor edildi.
Humbertium covidum, güneybatı Fransa’daki Pyrénées-Atlantiques’deki iki bahçede ve Kuzey İtalya’da bulunan Veneto’daki bahçede keşfedildi, ancak türlerin kökeni muhtemelen Asya’da bulunmuştur. Çalışmaya göre bazı raporlar, türlerin Rusya, Çin ve Japonya’da da bulunabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, Hint Okyanusunda Afrika’nın doğu kıyısındaki Fransız adası olan Mayotte’de Diversibipalium mayottensis adını verdikleri ikinci türü de keşfettiler. Bu tür Madagaskar’dan Mayotte’ye getirilmiş olabilir. Araştırmacılar yassı solucanların anatomisini ve morfolojisini inceledikten sonra yeni türleri resmi olarak tanımlamak için bir genetik analizi yaptılar.
Diversibipalium mayottensis eşsiz bir yeşil-mavi yanardönere sahiptir ve türün diğer tüm çekiçbaşlı yassı kurtlarından farklı olarak, çekiç başlının kardeş grubuna ait olduğunu belirlediler. Bu nedenle, bu tür çekiç başlı yassı solucanlarının evrimsel tarihini anlamak için önemli olabilir.
Her iki yeni tür de yaklaşık 1,2 inç (3 santimetre) uzunluğundadır. 15 inçten (40 santimetre) fazla uzayan çekiç başlı yassı solucanlardan daha küçüktür. Bu da yeni türlerin neden daha önce araştırmacılar tarafından gözden kaçırıldığını açıklayabilir.
Buluntular 1 Şubat PeerJ dergisinde yayınlandı.
Fatime ABİK