Bir seraya erişiminiz olmasa bile, fidan gelişimini sağlamak için gerekli koşulları yaratabilirsiniz. En gerekli şartlar listesinin başında gelenler: İyi bir ışık kaynağı , sirkülasyonu sağlanan hava akımı, yeterli ve uygun sıcaklık, çok fazla suda boğulmayacak ama yeterli suyu tutacak toprak. Ve son olarak,iyi kalitede taze tohumlar kullanılması gerektiğini söylemeye gerek yoktur diye düşünüyorum!
Güçlü bir büyüme sağlamak için uygun ışık kullanmak oldukça önemlidir. ‘LED Grow Lights’ özellikle filizler için oldukça iyidir. Çünkü bitkiler tarafından en fazla kullanılan ışık dalga boylarında ışık verecek şekilde tasarlanmış olup genellikle çok az ısı üretirler. Başlangıçta floresan tüpler LED’lere göre ne kadar ucuz gözükse de, uzun vadede LED’ler daha uygun fiyata mal olacaktır. Çünkü daha az elektrik harcarlar ve floresanlara göre 8 kat daha uzun dayanırlar.
Bitkinin yaklaşık 60cm yukarısına asılan bir 600W LED Grow ışığı, 0,9×0,9m boyutundaki alanda bitkinin büyümesi için gereken ışığı fazlasıyla sağlar. ( orijinal makaleden ölçüler : 24 inç yükseklik/ 3’ x 3’/fit alan. )
Püf Nokta: Filizlerinizin üzerine günün 16 saati ışık gelecek şekilde zamanlayıcınızı ayarlayın vekalan 8 saat ışığı kesin. Ya da günün her saatinde ışığı açık bırakın!
Hava Silkülasyonu için, Fan
Tohumlarınız filizlendiğinde kullanacağınız fan, filizlerinizi mantar hastalıklarından korumanın yanında güçlenmelerini sağlar. Bazı bitki yetiştiricileri uzun salınımlı fanları tercih edip, düşük hızda günün her saati filizlerinin hava sirkülasyonuna maruz kalmalarını sağlar. Bir diğer seçenek olarak, ışık için kullandığınız zamanlayıcınızı fanla eş zamanlı ayarlayın!
Taban Sıcaklığı için, Isıtma Tabanlığı
Konu toprağın optimum sıcaklığı olduğunda ortada birçok seçenek mevcuttur. Domates ve biber gibi sıcak mahsul ürünlerinin en iyi filizlendiği sıcaklık aralığı 18-29° olarak belirlenmiştir. Toprağın sıcaklığı çok düşük veya çok yüksek olduğunda; filizlenme çok yavaş gerçekleşecek ya da hiç gerçekleşmeyecektir. Filizlenmeyi hızlandırmak için, fideleriniz çıkmaya başlayana kadar fide tepsinizi bir ısı matına yerleştirmeniz akıllıca olacaktır.
Kaliteli Bir Toprak Karışımı Seçin ya da Yapın
Hazır paketteki tohum başlangıç karışımları genellikle nemi tutmaya ve drenajı iyileştirmeye yardımcı olan perlit ve/veya vermikülit ile birleşip öğütmüş turba yosunu veya hindistan cevizi lifi ile yapar. Bazı paketler gübre de içerir. Fakat bunun başlangıç için çok gerekli olduğunu söyleyemeyiz.
Eşit miktarda hindistan cevizi veya turba yosunu, elenmiş ve pastörize edilmiş kompost ve perlit/vermikülit kullanarak kendi karışımınızı yapamamanızı gerektirecek hiçbir sebep yok. Pastörize edilmiş bahçe toprağı, saksılar için bileşen kombinasyonu açısından gayet iyiyken, tohum ekiminin başlangıcında kullanmak için pek ideal değildir.
Püf Noktası 2: Daha hızlı büyüme görmek için tohum ektikten sonra tepsilerinizi plastik bir bir örtü ile kapatın, ilk yeşillenmeyi gördükten sonra kaplamayı çıkarabilirsiniz.
Bitkiyi Ektiğiniz Kapta Drenaj Delikleri Bulundurmalısınız
İster tohum başlangıç paketi satın alın, ister yoğurt veya diğer geri dönüştürülmüş kapları kullanın, toprağın su ile tıkanmasını önlemek için bunların iyi süzülmesi gerekir.
Bir Sprey Şişesi Toprağı Nemli Tutacaktır
Hassas olan filizler ilk oluşmaya başladığı sırada onları sprey şişesi ile nazikçe spreyleyin. Kökler oluşmaya başladıktan sonra normal şekilde toprağı sulamaya başlayabilirsiniz.
Püf Noktası 3: Tohum ekmeden önce mutlaka toprak karışımınızı nemlendirin.
Sıvı Gübrenizi Aşırıya Kaçmadan Uygulayın
Yapraklar ortaya çıktığında, fidelerinize haftalık yarı dozda gübre vermeye başlayabilirsiniz. Çok amaçlı sıvı gübre veya kokusuz bir organik gübre kullanabilirsiniz.
Taze Tohumlar Kullanın
Tohumlarınızın taze olduğuna dair herhangi bir şüpheniz varsa, ekmeden önce çimlenme testi yapın. Soğan, maydanoz ve yaban havucu gibi bazı tohumlar her yıl taze olarak satın alınmalıdır.
Zeynep TACİR
Bunlar da ilginizi çekebilir
JAXA, Asteroitten Alınan Örneklerde Bolca Toprak ve Gaz Keşfetti