Bir Fizikçi Zaman Yolculuğunun Mümkün Olduğunu Gösteren Matematik Hipotezini Ortaya Attı!
Hiç kimse, henüz zaman yolculuğu yapmayı başaramadı. En azından bizim bildiğimiz kadarıyla.
Ancak böyle bir başarının teorik olarak mümkün olup olmadığı bilim insanlarının ilgisini çekmeye devam ediyor.
Terminatör, Donnie Darko, Geleceğe Dönüş gibi filmler ve daha diğer birçok programda olduğu gibi zamanda yolculuk etmek, Evrenin temel kuralları için pek çok sorun yaratır.
Örneğin: zamanda geri gider ve ebeveynlerinizin tanışmasını engellerseniz, en başta zamanda geriye gitmek için nasıl var olabilirsiniz?
Bu “Büyükbaba Paradoksu” olarak bilinen kafa karıştırıcı bir durumdur.
Fakat birkaç yıl önce, Avustralya’da Queensland Üniversitesi’nin fizik öğrencisi Germain Tobar, zaman yolculuğunu paradokslar olmadan mümkün kılmak için “sayıların karesini” nasıl alacağını çözdü.
Tobar, “Klasik dinamikler, bir sistemin belirli bir andaki durumunu bilirseniz, bunun bize sistemin tüm geçmişini anlatabileceğini söyler.” dedi.
“Bununla birlikte, Einstein’ın genel görelilik kuramı, zaman döngülerinin veya zaman yolculuğunun varlığını öngörür burada bir olay hem geçmişte hem de gelecekte olabilir teorik olarak dinamik çalışmasını alt üst eder.”
Hesaplamalar, uzay-zamanın potansiyel olarak paradokslardan kaçınmak için kendini adapte edebildiğini gösteriyor.
Güncel bir örnek vermek gerekirse, bir hastalığın yayılmasını durdurmak için geçmişe yolculuk yapan bir zaman yolcusu hayal edin görev başarılı olsaydı, zaman yolcusunun zamanda geriye gidip yenebileceği bir hastalığı olmazdı.
Çalışma Tezleri
Tobar’ın çalışması, hastalığın yine de farklı bir yoldan veya farklı bir yöntemle kaçacağını öne sürerek paradoksu ortadan kaldırdı. Zaman yolcusu ne yaparsa yapsın hastalık durdurulamayacaktı.
Tobar’ın çalışmasını incelemek matematikçi olmayanlar için kolay değil fakat deterministik süreçlerin (herhangi bir rastgelelik olmadan) uzay-zaman sürekliliğinde rastgele sayıda bölge üzerindeki etkisine bakıyor ve hem kapalı zaman benzeri eğrilerin (Einstein’ın tahmin ettiği gibi) hem özgür irade hem de klasik fizik kurallarına nasıl uyabileceğini gösteriyor.
Araştırmayı denetleyen Queensland Üniversitesi’nden fizikçi Fabio Costa, “Matematik kontrol ediyor ve sonuçlar bilim kurgu malzemesi” dedi.
Araştırma, zamanda yolculuğun mümkün olduğu, ancak zaman yolcularının bir paradoks yaratmalarını engellemek için yaptıklarında kısıtlanacağı başka bir hipotezle sorunu çözdü. Bu modelde, zaman yolcuları ne isterlerse yapma özgürlüğüne sahipler ama paradoksların yaşanması mümkün değil.
Rakamlar işe yarasa da, aslında uzayı ve zamanı bükerek geçmişe gitmek zor bilim insanlarının şimdiye kadar tasarladığı zaman makineleri o kadar yüksek konseptli ki, şu anda yalnızca bir sayfada hesaplamalar olarak var olabiliyorlar
Bir gün oraya varabiliriz Stephen Hawking kesinlikle bunun mümkün olduğunu düşündü ve eğer ulaşırsak, bu yeni araştırma, geçmişte dünyaya ne istiyorsak onu yapmakta özgür olacağımızı gösteriyor, o da kendini buna göre yeniden ayarlayacak.
Costa, “Bir paradoks yaratmaya ne kadar çalışırsanız çalışın, herhangi bir tutarsızlıktan kaçınmak için olaylar her zaman kendilerini ayarlayacaktır,” dedi.
“Keşfettiğimiz matematiksel süreçlerin aralığı, evrenimizde herhangi bir paradoks olmadan özgür iradeyle zamanda yolculuğun mantıksal olarak mümkün olduğunu gösteriyor.”
Araştırma Classical and Quantum Gravity’de yayınlandı.
Bu makalenin bir versiyonu Eylül 2020’de yayınlandı.
Çeviren: Zeynep Kırca