Yapay zeka sistemlerinin gelişen teknoloji karşısında, yarattığı ve yaratacağı etik zorluklarla ilgili problemler çıkmaya devam ediyor. Bunlar, veri içindeki kalıpları bulmak ve kararlar almak için makine öğrenimini kullanır. Fakat bazı insanlar bunu geliştirirken, çoğu zaman onlara nasıl yapılacağına dair herhangi bir ahlaki temel vermiyor.
Neyse sözü fazla uzatmadan asıl konumuza geçelim.
Yapay zeka iyi mi kötü mü?
Oxford’daki Üniversitesi’ndeki öğrenciler, soruyu gerçek bir yapay zeka ile tartışarak cevaplamak istediler.
Oxford Üniversitesi’nde iki Oxford akademisyeninin öğrencileriyle düzenledikleri bir münazarada, bir yapay zekaya soru soruldu. Yapay zeka, yazılımının etiği hakkında bir tartışmalara sebep olacak, bir açıklamada bulundu.
Münazaraya katılan yapay zeka sistemi, Nvidia’da geliştirilen Megatron adlı bir bottu. Megatron NVIDIA’daki Uygulamalı Derin Öğrenme Araştırma ekibi tarafından geliştirilen büyük, güçlü bir yapay zeka sistemidir.
Tartışma sırasında yapay zekanın hiçbir zaman etik olmayacağını savunan öğrencilere, yapay zeka asla etik olmayacak dedi. Sonuç olarak bu, iyiye ve kötüye kullanılan bir araçtır, herhangi diğer araçlar gibi. İyi ve kötü yapay zeka yoktur, sadece iyi ve kötü insanlar vardır dedi.
Yapay zeka özünde iyi mi, özünde kötü mü yoksa her şey ayrıntılara mı bağlı?
Megatron, bir insanın hayal edebileceğinden daha fazla dijital yazı ve içerik kullanılarak ve milyonlarca İngilizce haber makalesi okutularak eğitildi.
Bu olay bir istisna değildi, çünkü birçok yapay zeka verilen ifadeye bağlı olarak farklı cevaplar verecek. Teknoloji tarafsızdır, insanlar tarafından iyi veya kötü yönde kullanılacak bir araçtır.
Megatron’un etik bir tartışmanın her iki tarafında da mantıklı görüşler ortaya koyabilmesi ve ona daha fazla güç vermenin sonuçları hakkında uzun uzun düşünmemiz gerekebilir. Neticede yapay zekânın ideal özelliği, belirli bir hedefi başarma şansı en yüksek olan eylemleri makul kılma ve gerçekleştirme yeteneğidir.
Ek olarak Megatron, otomatik siIah sistemlerinin insan kararı olmaksızın roket kullanmasını önlemek için bir çözüm önerisi de sundu.
SiIahIanma yarışından kaçınmanın tek yolunun yapay zekaya sahip olmamak olduğunu söyledi. Bu, makineye karşı nihai savunma olacaktır.