Kuzey Hindistan’da bulunan Uttar Pradesh eyaletindeki esrarengiz ateş saIgınında çoğu çocuk en az 56 kişi öIdü. Henüz belirlenemeyen durum ise, yüksek ateş, eklem ağrıları, baş ağrıları, dehidrasyon ve mide bulantısı gibi semptomların yanı sıra üst ve alt uzuvlarda kurdeşen vakaları görülmesidir.
Bu semptomlara sahip olan hiçbir insanın korona testi pozitif çıkmadı ve hastalıktan etkilenen altı bölgedeki doktorlar, saIgının özellikle şiddetli bir dang humması türünden kaynaklandığından şüpheleniyor. Bazı hastalardan alınan kan testlerinde görünen trombosit sayısındaki azalma bu senaryoyu desteklemekte.
Firozabad bölgesinin en üst düzey sağlık yetkilisi Dr Neeta Kulshrestha BBC News’e verdiği röportajda, “Hastanelerdeki hastalar, özellikle de çocuklar çok hızlı öIüyor” dedi. Dr Kulsherestha o zamandan beri eyalet Başbakanı Yogi Adityanath tarafından virūs yayılımı ile daha hızlı başa çıkmak için bir hamle olarak düşünülüp görevden alındı. 11 uzman doktordan oluşan bir ekip, iIaç ve diğer ihtiyaçlarla birlikte Firozabad’a gönderildi.
Dang humması, dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde, çoğunlukla şehirlerde bulunan sivrisinekler tarafından yayılan viral bir hastaIıktır. Dört tür dang virūsü vardır, bu da bir kişinin dört kez enfekte olabileceği anlamına gelir. Çoğu vaka hafiftir ancak virūsün grip benzeri olabilen akut semptomlara neden olması mümkündür. Grip gibi bu da özellikle uygun tıbbi bakım olmadan öIdürücü olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan modelleme, dünya çapında yaklaşık 390 milyon dang virūsü enfeksiyonu olduğunu tahmin ediyor. Hastalık riski taşıyan her on kişiden biri her yıl enfekte oluyor. Enfeksiyonların ve öIümIerin sayısı son birkaç on yılda büyük ölçüde arttı ve 4.032 kişinin hastalıktan öIdü ve enfekte olanlar 2000 ile 2015 arasında dört kat arttı.
Diğer olasılık, Japon ensefaliti de sivrisinekler tarafından taşınır. DSÖ, her yıl 68,00 klinik vaka tahmin etmektedir ve birkaç Asya ülkesinde viral ensefalitin ana nedenidir. Genel olarak, bu hastalık nadirdir ancak vaka-öIüm oranı yüksektir. Virūse yakalanan neredeyse her üç kişiden biri öIüyor.
Her iki durum için de bilinen bir tedavi yoktur, ancak Japon ensefalitini önleyebilecek güvenli ve etkili aşılar vardır. ÖIümcüI saIgının arkasında bu virūslerin veya başka sebeplerin olup olmadığını anlamak için testler ve numuneler yapılıyor.
Zayıflamış ve etkisiz sivrisinek kontrol programları ve insektisite dirençli vektörlerin yükselişi, bazı hastalıkların son yıllarda dramatik ve genellikle öIümcüI bir artış görmesinin nedenleri olarak görülüyor. Yenilenen yatırımlar, şu anda meydana gelen öIümcüI saIgınlara yol açabilecek hastalıklarla mücadelenin anahtarıdır.
Feride İrem Yılmaz