Japon araştırmacılar, yaklaşık altı yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tutulan ve yüksek düzeyde radyasyona maruz kalan spermlerden sağlıklı fareler doğdu. Bu keşif ile birlikte insanların Mars’ta üremesi mümkün hale gelecek. Ayrıca, spermler dünyaya geldiğinde X ışınlarına da maruz bırakıldı. Buna rağmen X ışınlarının doğurganlığı etkilemediği de görüldü.
Bu sağlıklı “uzay yavruları” Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) dondurularak kurutulmuş biçimde saklandı. Doğum ISS’de gerçekleşmedi.
Dünya’ya geri getirildiğinde ve yeniden sulandığında, 168 genç doğumla sonuçlandı. Doğumun herhangi bir mutasyon veya herhangi bir genetik kusur belirtisi göstermediğini söylüyor.
Gelişimsel biyolog ve çalışmanın baş yazarı Teruhiko Wakayama, AFP’ye, uzay spermiyle döllenen fareler ile Dünya’da kalan spermler arasında çok az fark olduğunu söyledi. “Bütün yavrular normal bir görünüme sahipti” dedi.
Yayımlanan araştırmanın yazarlarından ve Japonya’daki Yamanashi Üniversitesi’nden Profesör Sayaka Wakayama, “Genetik açıdan normal birçok yavru doğdu. Bu keşifler, insanlığın uzay çağına ilerlemesi için gereklidir” dedi.
Çalışma, Wakayama ve Japonya’dan araştırmacılar ekibinin ISS’ye üç kutu göndermesinden kısa bir süre sonra başladı. Kutular 48 ampul dondurularak kurutulmuş sperm içeriyordu. Ampuller gruplar halinde Dünya’ya geri döndü. İlki dokuz ay sonra, ikincisi iki yıl sonra ve sonuncusu altı yıl sonraydı.
Çalışmanın temel amacı, uzayda uzun süreli radyasyona maruz kalmanın üreme hücrelerinde DNA’ya zarar verip vermediğini veya mutasyonları yavrulara geçirip geçirmediğini belirlemekti. Bu durum, gelecekteki uzay araştırmaları ve kolonizasyon görevlerinde kendi türümüz için bir sorun olabilir.
Wakayama, çalışmayı yürütmek için Heinlein ve Asimov’un bilim kurgularından ilham aldığını söyledi. Wakayama ve meslektaşları makalelerinde, “Gelecekte, diğer gezegenlere göç etme zamanı geldiğinde, sadece insanlar için değil, evcil hayvanlar için de genetik kaynakların çeşitliliğini korumamız gerekecek.” diye belirtti.
“Maliyet ve güvenlik nedenleriyle, depolanan germ hücrelerinin canlı hayvanlar yerine uzay gemileri tarafından taşınması muhtemeldir” diye eklediler. (Germ hücresi, eşeyli üreyen bir organizmanın gamet oluşturmasına olanak veren herhangi bir biyolojik hücreye verilen isim.)
Ekibin hesaplamalarına göre, dondurularak kurutulmuş spermlerin uzay ortamında 200 yıla kadar dayanabildiği kanıtlandı.
Çalışmalar Science Advances‘ta yayınlandı.